Kage og dessert

Tarte tatin

26. august 2011 af Christine Bille Nielsen
Skøn fransk tærte med pærer og kanelcreme

Tid: 40 minutter.
Bagetid: 20-30 minutter.
Antal personer: 8

En klassisk fransk tarte tatin laves egentlig med æbler, men det giver også et fremragende resultatet at bruge sæsonens nyplukkede pærer. Tærten bages på hovedet, men det er ikke så besværligt, som det lyder.

Tærtedej:
• 150 g hvedemel
• 2 tsk sukker
• 1 knivspids salt
• 75 g smør
• 1 spsk cremefraiche 18 %
(eller syrnet fl øde 9 %)
Fyld:
• 5-6 pærer
• 75 g smør
• 125 g sukker
Kanelcreme:
• 2 dl cremefraiche 18 % (eller syrnet fløde 9 %)
• 1 tsk stødt kanel

Sådan gør du:
1. Tærtedej: Bland mel, sukker og salt i en skål. Skær smørret i små tern, og smuldr dem i melblandingen, til det ligner revet ost. Tilsæt cremefraiche, og ælt dejen let, til den lige netop hænger sammen, der må endelig ikke æltes for længe. Tryk dejen fl ad, pak den ind i husholdningsfi lm, og lad den hvile i køleskabet, til den skal bruges.
2. Fyld: Skræl pærerne, halver dem, og fjern stilk og kernehus. Find en pande frem, som kan tåle at blive sat i ovnen. Varm ? af smørret op på panden, til det bruser, og drys ? af sukkeret over.
3. Læg de halve pærer på panden med den buede side nedad. Drys resten af sukkeret over, og fordel det sidste af smørret oven på pærerne i små klatter. Lad pærerne simre på panden ved ret lav varme, til smør og sukker bliver lysebrunt og bobler lystigt. Det kan være nødvendigt at skrue op og ned for varmen fl ere gange, for selvom smør og sukker skal bruse, må pærerne ikke blive brændt.
4. Tænd ovnen på 200°. Rul dejen ud til ½ cm tyk cirkel. Skær den til, så den får en diameter, der er lidt større end pandens bund. Tryk dejen ned omkring pærerne på panden.
5. Bag kagen 20-30 minutter i ovnen, til dejen er lysebrun. Tag den ud af ovnen - pas på, håndtaget er meget varmt nu! Lad viskestykket ligge på håndtaget hele tiden, så ingen pludselig kommer til at tage omkring det. Lad kagen stå et par minutter, inden den vendes ud af panden. Tjek, om dejen hænger fast nogen steder på kanten af panden, for så må den forsigtigt skæres fra med en kniv. Læg en stor tallerken over panden, vend den om, og lad kagen glide forsigtigt over på tallerkenen.
6. Kanelcreme: Rør cremefraiche og kanel sammen. Server kanelcremen til den lune kage, eller lad kagen køle helt af først. Den bør dog ikke serveres køleskabskold.

Tips: Har du ikke en pande, som kan tåle at komme i ovnen? Så fordeler du bare de karamelliserede pærer i bunden af et ildfast tærtefad, lægger dejcirklen over som et låg og sætter tærtefadet i ovnen.

pærekage
Espressokage
smuldrekage

Sponsoreret indhold