Gris

Pirogger med svinemørbrad, svampe og sellericreme

5. maj 2015 Lone Landmand
Små butterdejspakker med svinemørbrad, portobellosvampe og en cremet selleripuré. Portobellosvampen er en markchampignon, som pga. senere høst har en kraftigere smag. Den er brugt til opskriften her, men du kan sagtens anvende andre typer svampe.

Hovedret til 4 personer

Ingredienser

300 g knoldselleri
300 g portobellosvampe
50 g smør
1 svinemørbrad
Salt og friskkværnet peber
1 dl fløde
Ca. 500 g butterdej eller tærtedej – købt eller hjemmelavet
1 æg til pensling

PRØV OGSÅ: Lone Landmands tærte med rødbede og spinat

Fremgangsmåde

Sellerien skal bages, og det tager lidt tid, så begynd med det.
Skær skrællen af og snit sellerihovedet i små stykker. Pak disse ind i bagepapir, så dampen ikke kan komme ud, men bliver i pakken. Læg pakken på en bageplade og bag den ved 200° (ikke varmluft) i ca. 1 time. Selleristykkerne må gerne blive lidt mørke i bunden mod bagepapiret – det er sukkerstofferne i sellerien, der karamelliserer og giver en masse smag i puréen.

Rens svampene og skær dem i tern. Steg ternene i halvdelen af smørret ved høj varme, til de er fint gyldne, og det meste vand har forladt dem. Tag dem af panden.

Puds mørbraden fri for sener og hinder, skær den i små, mundrette bidder og steg dem let i resten af smørret. De må endelig ikke få for meget varme, men skal bare lige brunes og senere bages færdige inden i piroggerne.
Krydr kødstykkerne med salt og peber. Tag dem af panden og bland dem med svampestykkerne.

Tag pakken med selleri ud af ovnen og hæld de bagte tern i en lille skål. Tilsæt fløde og blend skålens indhold, til du får en fin, tyk puré. Smag til med salt og peber.

Rul dejen ud og udstik med en lille skål som udstiksform 14 cirkler a ca. 12 cm i diameter, eller hvad du nu kan få til at passe med din skål. Læg fyld på den ene halvdel af hver dejplade – dog ikke helt ud til kanten – og fold den anden dejhalvdel over. Tryk kanten sammen med en gaffel, så der kommer små, fine riller i den. Pensl omhyggeligt med sammenpisket æg og bag piroggerne midt i ovnen i et kvarters tid ved 200° (ikke varmluft), eller til de er gyldne og sprøde.

Servér straks piroggerne eller lad dem køle af og gem dem til madpakken eller skovturen.

TIP
Det kan drille lidt at få alt fyldet til at blive inde, når man folder dejen, men der sker ikke noget ved, at der kommer et lille hul, eller at lidt fyld flyder ud i samlingen. Pensler du piroggerne grundigt med sammenpisket æg, skal de nok holde tæt under bagningen.

Sponsoreret indhold