Okse

Sauce bolognese

12. maj 2015 af Lone Landmand
Denne originale sauce bolognese er tilberedt med helt skært oksekød samt løg, gulerødder, bladselleri, hvidløg og oregano. En kombination, der giver pastasaucen en fantastisk smag.

Hovedret til 6-8 personer

Ingredienser

1 kg oksetykkam, -bov eller
-tyndstegsfilet (vægten er ekskl. ben)
2 spsk. solsikkeolie
25 g smør
Salt og friskkværnet peber
5 rødløg
4 gulerødder
100 g bladselleri
4 fed hvidløg
1 spsk. tørret oregano
5 laurbærblade
1 dl rødvin
2 dåser hakkede, flåede tomater
Ca. ½ l vand

PRØV OGSÅ: Lone Landmands Calzone med hjemmelavet tomatsauce

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 150° (ikke varmluft).
Befri kødet for eventuelle sener og skær det i 8-9 stykker, gerne, så kødfibrene snittes i længder af maks. 3-4 cm.
Sæt en stor stegegryde over blusset og varm den godt igennem. Steg kødet heri i en blanding af olie og smør, mens det krydres grundigt med salt og peber undervejs.
Skræl løgene og snit dem i tynde både. Skræl gulerødderne og skær dem i små tern. Snit selleristænglerne og hvidløgsfeddene i halvtynde skiver.

Tag kødet op, når det er brunet, og kom løgene i gryden. Lad dem få lidt kulør og tilsæt derefter gulerødder, selleri, hvidløg, oregano, laurbærblade og rødvin. Rør forsigtigt, til vinen er kogt væk, og tilsæt så de to dåser flåede tomater. Er de ikke hakkede, så del dem lidt, inden de hældes i. Vend det hele grundigt rundt og krydr med salt og peber. Tilsæt vand og læg kødet tilbage i gryden. Læg låg på gryden og sæt retten i ovnen i 3-6 timer, alt efter hvilken slags kød du har valgt. Bov og tykkam skal have længst tid, tyndstegsfileten kortest. Pas på, at gryden ikke koger tør, hvis låget ikke slutter helt tæt. Supplér eventuelt med mere væske.

Kig til retten en gang imellem i løbet af stegetiden og mærk på kødet. Der er ingen skade sket, hvis det bliver mørt før tid – det bliver kun bedre af at stå i ovnen, til gæsterne kommer. Begynd med de 150°, og hvis du har behov for, at gryden bliver i ovnen, efter at kødet er blevet mørt, så sænk temperaturen til 120°.

Inden retten serveres, deles kødet i småstykker med en grydeske, og det fordeles i gryden. Tilsæt lidt vand, hvis saucen er for tyk. Er den for tynd, så lad den koge lidt ind uden låg.
Den lækre sauce bolognese serveres med spaghetti eller linguine. Alternativt kan den spises med en dejlig kartoffelmos og grøn salat.

Sponsoreret indhold