Lørdag d. 12. januar 2013 - af Lone Landmand/Foto: Søren Kvist
Chili con carne
Der er ikke noget bedre end simremad på en kold vinterdag. Hvis maden tilmed er lidt stærk, kan man næsten glemme de kolde tæer og den lange udsigt til foråret.Bruger du et helt stykke kød som bov eller spidsbryst, tilfører du mere dybde til smagen.

I denne uge forsøger vi at holde kulden på afstand med chili con carne - en ret, du kan krydre efter lyst.
I opskriften her har vi ikke holdt os tilbage, hvad angår styrke. Chili con carne er i Danmark bedst kendt med hakket oksekød, men det er en skam. I Mexico, hvor retten stammer fra, er den lavet af et helt stykke kød, der er kogt så mørt, at det smuldrer i små stykker.
Ingredienser til chili con carne
Til 4 personer
1 kg oksebov eller spidsbryst
Salt og friskkværnet peber
Solsikkeolie
1 spsk. smør
100 g skalotteløg
½ l mørkt øl - fx en ale
1 l vand
3 løg
3 peberfrugter
4 fed hvidløg
3-4 chilifrugter afhængigt af styrke
2 dåser flåede, hakkede tomater
2 dåser røde kidneybønner
35 g god, mørk chokolade 70 %
PRØV OGSÅ: Chili con kødboller
Fremgangsmåde til chili con carne
Krydr kødet på begge sider med salt og peber. Kom 1 spsk. olie og smør i en stor stegegryde, der kan tåle at komme i ovnen. Brun kødet grundigt på alle sider heri. Husk, at bruningen giver utrolig meget smag i den færdige ret. Snit skalotteløgene i grove stykker og tilsæt dem, når kødet er brunet. Skru lidt ned for varmen og rør af og til, mens løgene bruner. Tilsæt halvdelen af øllet og en liter vand. Læg låg på og sæt gryden i ovnen ved 150° i 3-4 timer.
Tag kødet op af gryden og pil det i stykker med to gafler. Sortér ben og fedt fra samtidig. Læg kødet tilbage i fonden igen. Hak løgene fint, skær peberfrugterne i mundrette stykker og hak hvidløgene og chilifrugterne. For at få mindre styrke og mere smag fra chilifrugterne kan du udkerne dem, inden du hakker dem.
Sæt en pande med en smule olie på blusset og svits løg, peberfrugt, hvidløg og chili herpå i 5 min. under omrøring.
Tilsæt hakkede tomater og hæld pandens indhold over i stegegryden. Lad bønnerne dryppe af og skyl dem, inden de hældes i gryden sammen med den sidste halvdel af øllet. Lad retten simre i en lille times tid uden låg, så den kan få en passende konsistens. Smag til med salt, peber og chili undervejs.
Tilsæt den mørke chokolade lige inden spisetid. Servér retten med grøn salat, salsa, cremefraiche og skiver af ristet majsbrød.