Grillet culotte med grønt

En dejlig klassiker til gæsterne

Hovedret til 4 personer

Ingredienser til grillet culotte med sommergrønt

1 culottesteg på ca. 1 kg
Salt og peber
6 nye gulerødder - gerne med top
12 radiser
4 forårsløg
En lille håndfuld af dine ynglingskrydderurter - her er brugt frisk oregano, rucola og bredbladet persille
25 g smør + 1 spsk. til stegning 1 spsk. balsamico
1 dl friskbælgede ærter eller ærter fra frost
2 dl grøntsagsbouillon

PRØV OGSÅ: Kylling i fad med salat

Fremgangsmåde

Tænd op i grillen. Der skal være god varme til en culotte - til gengæld skal den ikke have så lang tid. Den kan også fint steges i længere tid ved svag varme, men så bliver krølfedtet ikke så lækkert.

Gør grøntsagerne klar, mens grillen bliver varm. Skyl gulerødder, radiser og forårsløg grundigt og lad dem beholde en lille top, inden de skæres i halve på langs. Lad forårsløgene beholde bunden, så de ikke skiller i lagene. Hak de friske krydderurter, de skal ikke hakkes for fint.

Læg de ordnede grøntsager til side og giv culotten en kærlig omgang. Snit fedtet på oversiden. Gå helt i dybden, så kniven lige akkurat når kødet og skærer senen på undersiden af fedtlaget igennem. Så er du sikker på, at senen ikke trækker sig sammen under stegningen, og samtidig løber fedtet ned over stegen og holder kødet dejligt saftigt. Fjern eventuelle sener på bagsiden af stegen og massér den grundigt med salt og peber.

Fordel de varme grillkul ude i siderne af grillen og læg kødet på risten med sværsiden opad. Sørg for, at der er helt åbent for grillens spjæld i bund og top, og læg låget på. Brug et stegetermometer til at afgøre, hvornår kødet er færdigt. Når termometeret viser mellem 56° og 65°, er stegen færdig - alt efter, hvor rød du ønsker den. Omkring de 60° grader er den flot rosa.

Pak stegen ind i stanniol om bund og sider, men ikke over toppen, og lad den hvile, mens grøntsagerne tilberedes. Her handler det om at få de naturlige sukkerstoffer i grøntsagerne til at karamellisere samtidig med, at grøntsagerne stadig har lidt bid. Find en stor pande og sæt den over middelstærk varme. Smelt 1 spsk. smør og brun gulerødder og forårsløg på snitfladen. De skal have ca. 2 min. og derefter vendes. Krydr med friskkværnet peber og salt. Hold øje med, at grøntsagerne ikke får for meget farve - de skal bare lige begynde at brune lidt. Tilsæt radiser og balsamico og brun videre i et par minutter.

Tilsæt ærter og bouillon og bring blandingen kortvarigt i kog. Sluk straks for panden og rør 25 g koldt smør i. Tilsæt krydderurter og servér straks med tynde skiver culotte og nyopgravede dampede kartofler.

PRØV OGSÅ: Pasta med røget makrel