Kalvefrikassé

De søde sommergrøntsager i retten skal kunne smages og gøre retten til en af de få gryderetter, der kan spises på en varm sommerdag

Foto: Søren Kvist

I denne opskrift er der brugt sommerhvidkål, nybælgede ærter og gulerødder, men andre grøntsager kan også bruges. Husk blot at tilpasse kogetiderne, så intet bliver overkogt.
Der er mange måder at lave frikassé på - især saucen findes i mange udgaver. Nogle er legeret med æggeblomme, andre både med æg og smørbolle, og nogle er slet og ret jævnede.
Denne sauce er jævnet med smørbolle og har fået en lille smule fløde til sidst for at blive ekstra blød og rund.

Hovedret 4 personer

Det skal du bruge:

800 g skært kalvekød - gerne fra bov*
1 l koldt vand
Suppeurter (2 løg, 3 gulerødder, 1 porre)
1 tsk. groft salt
½ tsk. friskkværnet peber
3 nye gulerødder
¼ sommerhvidkål
1 dl friskbælgede ærter
25 g smør
2 spsk. mel
1 dl fløde
Salt og peber
Hakket persille til pynt

*Hvis du køber en bov, skal du regne med, at der går en del fra til ben og sener. Køb en på ca. 1,2 kg.

Tilbehør:

Nye, dampede kartofler


Prøv også: Bøf og salat med mango


Sådan gør du:

Skær kødet fri for sener og hinder og skær det i grove tern.
Læg det - og evt. benet fra boven - i en gryde og dæk med det kolde vand. Tænd for blusset og vær parat til at skumme urenheder af. Det betyder en del for saucens farve, at skummet fjernes. Del suppeurterne på langs og kom dem i gryden sammen med groft salt og friskkværnet peber. Lad grydens indhold simre, til kødet bliver mørt (1-2 timer, alt efter hvilken slags kød du har brugt).

Klargør grøntsagerne til frikasséen - snit gulerødderne i fine skiver på skrå, og snit hvidkålen fint.
Tag kødet op, når det er mørt, og si resten af grydens indhold. Hæld væsken gennem et klæde, hvis den er for grumset. Så sikrer du dig, at saucen bliver lys og ensartet.
Smelt smør i en lille gryde, tilsæt mel og pisk det sammen til en smørbolle.
Hæld væsken tilbage i gryden og bring den i kog.
Læg gulerodssnitterne i gryden og kog dem i 2 min. Tilsæt smørbollen, mens grydens indhold koger, og pisk den grundigt ind. Bliv ved at røre, til saucen jævner.
Tilsæt fløden og kødstykkerne og kog det i yderligere 2 min. Sluk for gryden, tilsæt kål og ærter og vend grøntsagerne rundt i saucen i 1 minuts tid. Smag til med salt og peber.
Pynt med hakket persille og servér med nye, dampede kartofler.

Prøv også: Nudelsalat med flanksteak