Whiskybraiseret oksebov

Lav en whiskybraiseret oksebov med frisk rosmarin og champignoner.

Whiskybraiseret oksebov

4 personer

Det skal du bruge:
1½ kg oksebov
70 g koncentreret tomatpuré
2 spsk. ahornsirup
½ dl whisky
5 kviste frisk rosmarin
1 tsk. mild paprika
1 tsk. groft salt
Friskkværnet peber
1 spsk. smør +
1 spsk. olivenolie
250 g fintsnittede
champignoner
3 fintsnittede løg
2 finthakkede fed hvidløg
½ l vand
¼ l piskefløde
Maizenamel til jævning

Lav også: Pasta med røget makrel

Sådan gør du:
Bland tomatpuré, ahornsirup, whisky, rosmarinblade, paprika, salt og peber til en marinade og massér den grundigt ind i kødet. Lad gerne kødet ligge og marinere i køleskabet fra en times tid til hele dagen. Tag det ud af køleskabet, en halv time inden det skal brunes, så har stegegryden meget nemmere ved at holde sig varm under stegningen.

Varm en stor, ovnfast stegegryde op og tilsæt olie samt smør. Læg boven i gryden, når fedtstoffet holder op med at bruse. Brun kødet og hold øje med, at det ikke bliver branket. Sukkeret i tomatpuréen og siruppen har tendens til at brænde på, så kødet skal vendes hyppigt. Tilsæt champignoner, løg og hvidløg, når boven er flot gylden på begge sider. Hæld vandet ved - gerne kartoffelvand, hvis du er i god tid med den bagte kartoffelmos - læg låg på, stil gryden i ovnen og lad indholdet simre i 3 timer ved 150°.

Efter 3 timer er kødet mørt og stadig dejligt saftigt. Tag det op af gryden, lad det køle lidt af og pluk det i mindre stykker befriet for sener og ben. Hæld piskefløde i saucen, lad den koge igennem, smag til med salt og peber og jævn den med lidt maizenamel udrørt i koldt vand. Læg kødet forsigtigt tilbage og varm det op i et par minutter. Undgå at røre for meget i retten, for kødet smuldrer nemt. Servér retten med bagt kartoffelmos, lidt grønt og gerne hjemmesyltede agurker eller lignende.

Lav også: Laksetatar i sesam

TIPS
Kan din gryde ikke tåle at komme i ovnen, kan du lade den stå på blusset ved svag varme med låg på. Det bliver næsten lige så godt.

Det er fristende at pudse sådan et stykke oksekød af og skære benet fra, men lad endelig være. Der sidder utrolig meget smag i ben, sener og fedt. En del af senerne forsvinder under den lange tilberedning, resten fjernes nemt bagefter.