Tirsdag d. 11. marts 2014 - af Lone Landmand / Foto: Søren Kvist
Hjemmelavede gule ærter og sprængt svinebov
Til denne opskrift kan du bruge de billige udskæringer fra grisen. Brug boven, et par skanke eller brystflæsket til at koge suppen på og giv den yderligere smag fra gulerødder, selleri, løg, timian og laurbærblade.

Lone Landmands hjemmelavede gule ærter med sprængt svinebov

Lone Landmand deler hver
uge ud af sine lækre opskrifter
fra Lones Landkøkken i
Ude og Hjemme.
Hver uge får du lækre opskrifter fra Lone Landmand i Ude og Hjemme.
Hovedret til 6 personer
Påbegyndes dagen før brug
Ingredienser
1 bovstykke på ca. 1½-2 kg
500 gram salt, helst havsalt
3 store løg
2 store gulerødder
¼ knoldselleri
4 laurbærblade
2 tsk. timian
500 g gode, flækkede gule ærter
1 tsk. friskkværnet peber
Prøv også: Lone Landmands grønne aspargessuppe
Fremgangsmåde
Rids skindet på boven i store tern. Det er vigtigt, at du kommer helt ned igennem fedt og hinder, så saltet nemmere kan trænge ind. Læg kødet i en stor frysepose og hæld salt ned over. Gnid det godt ind i kødet og sørg for, at der er masser af salt både over og under kødstykket. Sæt posen i køleskabet uden at lukke den til. Du kan evt. lægge den i en skål, så der ikke løber noget ud. Lad kødet ligge og salte i et døgns tid. Tag så boven ud og børst det meste salt af. Skyl kødet grundigt og lad det herefter udvande i ca. 1 time. Læg boven i en stor skål med koldt vand og skift vandet 3-4 gange i løbet af denne time.
Så er kødet parat til at blive kogt, og da du skal bruge kogevandet som grundsuppe til de gule ærter, tilsættes også grønsagerne.
Pil løgene og skær dem i kvarter. Skræl gulerødder og selleri og skær dem i grove tern.
Find en stor gryde frem, læg boven i og fyld op med vand, så kødet lige er dækket. Tilsæt løg, gulrødder, selleri, laurbærblade og timian. Bring grydens indhold i kog og lad det stå og simre i 3-5 timer. Jo længere, des bedre - det passer sig selv og giver dig ingen ulejlighed.
Stik i kødet og mærk, om det er mørt helt inde ved benet. Tag det op og lad det køle lidt af. Kødet passer overmåde godt til de gule ærter, men det gør sig også glimrende, hvis du gemmer det til dagen efter og spiser det i skiver til et stykke godt, hjemmebagt rugbrød med sennep og surt til.
Tilbage i gryden har du en dejlig grundsuppe - ca. 3 liter i alt, med grønsager. Der vil nok være lidt fedt på, og er du helst fri for meget af den slags, kan du skumme det af med en bred ske. Hvis suppen virker lidt salt, er det ikke noget problem, de gule ærter kræver ret meget salt.
Fjern laurbærbærbladene, tilsæt de flækkede gule ærter og lad det hele simre i 1 time. Blend suppen - gerne med en stavblender direkte i gryden - og smag til med salt og peber.
Servér herligheden (evt. med lidt snittet og blancheret savojkål på toppen) sammen med den sprængte bov, syltede rødbeder og en god sennep. Og glem ikke det hjemmebagte rugbrød.
TIP Der kommer megen mad ud af denne opskrift, men du kan dele den og fryse den ned. Så har du nem aftensmad til flere dage.