Torsdag d. 29. november 2012 - af Lone Landmand, Foto: Søren Kvist
Klassisk grønkålssuppe
Traditionelt spises klassisk grønkålssuppe med fedt flæsk eller grisehaler, men der er heldigvis så meget gods i suppen, at det er rigeligt med et godt stykke brød til.

Når man laver en grønkålssuppe fra bunden, kræver det mest af alt lidt tålmodighed, så gør dig selv den tjeneste at finde din store gryde frem og lav en ordentlig baljefuld, når du nu er i gang. Har du først lavet grundsuppen, kan den fryses ned i passende portioner, og du har nem mad til kolde dage.
En klassisk grønkålssuppe er altid lavet på gris, hvilket giver en lidt uklar suppe, men det camoufleres af den grønne kål.
Grundsuppen her er en dobbelt opskrift, der giver ca. 4 liter. Halvér opskriften, hvis du ikke ønsker at lave en ekstra portion til fryseren.
Ingredienser til klassisk grønkålssuppe - grundsuppe:
Hovedret til 4 personer
5 kg ben fra en gris
5 gulerødder
½ selleri
3 store persillerødder
2 løg
2 porrer
Evt. et par laurbærblade og en dusk persille
2 spsk. groft havsalt
1 tsk. friskkværnet peber
5 liter koldt vand
Prøv også: Linsesuppe med marinerede rejer
Sådan gør du:
Skræl gulerødder, selleri og persillerødder og skær både dem og løg samt porrer i større stykker. Læg grøntsagerne og evt. laurbærblade og persilledusk i en stor gryde sammen med griseben, salt og peber. Hæld vand på og bring grydens indhold i kog. Lad det småsimre i mindst 5 timer og gerne i 8 timer. Smag suppen til med salt og peber. Køl suppen lidt af, når den er færdig, tag benene op og si grøntsagerne fra gennem en sigte. Herefter er den dejlige grundsuppe klar til at blive forædlet.
Ingredienser til grønkålssuppe:
6 store blade grønkål
Salt og peber
4 gulerødder
2 porrer
8 kartofler, helst en kogefast sort
2 l grundsuppe
Sådan gør du:
Pil det grove stængelværk af grønkålsbladene og blanchér dem i 3-4 min. i rigeligt, letsaltet vand. Læg dem i et dørslag, så vandet kan dryppe af, og hak dem derefter fint.
Skær gulerødder og porrer i skiver og skær kartoflerne i mundrettestykker. Kog grøntsagerne nænsomt i suppen. Tilsæt grønkålen, når
grøntsagerne efter ca. 10 min. er ved at være møre, og lad kålen koge med de sidste minutter. Smag til med salt og peber.
Tip:
Det er selvfølgelig muligt af udskifte den friske grønkål ud med frossen grønkål.
Hvis der er nok kød på benene, kan dette spises til suppen - det smager fantastisk.
Prøv også: Muslingesuppe
24 varme supper
Hold dig mæt og varm i vinterkulden med skønne supper. Vi har samlet hele 24 opskrifter i galleriet nederst!
Dejlige supper




Tomatsuppe med basilikum
Lækker hjemmelavet suppe - pynt den med basilikum og lidt fløde
Se opskriften her






Jordskokkesuppe
Uhm! Superlækker suppe, der både kan serveres som forret og hovedret
Se opskriften her






















Blomkålssuppe og ostebrød
Blomkålssuppen er nem at lave og ovenikøbet en ret billig spise
Se opskriften her






Peberfrugtsuppe
Peberfrugters sødme og ikke mindst deres fantastiske farve gør dem i den grad egnede til saucer eller som i denne opskrift til supper
Se opskriften her






Kartoffel-porre-suppe
Rigtig god efterårsmad til små penge. Nærer og mætter godt!
Se opskriften her



