Mandag, 28. februar 2022 - 14:40 - Af: Gitte Gerner Eriksen og Michael René. Foto: Panthermedia
Brug det hele: Pastinak
Pastinakker har en sød og mild smag. Her får du gode tips til forskellige måder at bruge den på – og undgå madspild.

Pastinakker har en sød, mild, nøddeagtig smag af selleri. Her er syv ting, du kan bruge pastinakker til:
- Bag dem med andre rodfrugter
- Pastinakchips
- I gryderetter
- I kartoffelmos
- Svits i tern på panden
- Brug rå i salat
- Gem top og bund til grøntsagsfond – frys dem eventuelt ned, indtil du skal bruge dem.
Fakta
Pastinakker har et højt indhold af folat, kostfibre og kalium. Pastinak er desuden kilde til B3-vitamin (niacin) og E-vitamin.
Vær opmærksom på
Furokumariner kan findes i pastinak. Indholdet er højere i skrællen end inde i rodfrugten, så derfor kan du eventuelt skrælle den.
I sjældne tilfælde kan et højt indtag af furokumariner i kosten kombineret med sollys være hudirriterende og give symptomer, der minder om eksem eller solskoldning.
Teksten er er skrevet i samarbejde med Michael René, forfatter, fødevareingeniør og ambassadør for Stop Spild Af Mad. stopspildafmad.org / michaelrene.com