Brug det hele: Pastinak

Pastinakker har en sød og mild smag. Her får du gode tips til forskellige måder at bruge den på – og undgå madspild.

Pastinakker har en sød, mild, nøddeagtig smag af selleri. Her er syv ting, du kan bruge pastinakker til:

  • Bag dem med andre rodfrugter
  • Pastinakchips
  • I gryderetter
  • I kartoffelmos
  • Svits i tern på panden
  • Brug rå i salat
  • Gem top og bund til grøntsagsfond – frys dem eventuelt ned, indtil du skal bruge dem.

Fakta

Pastinakker har et højt indhold af folat, kostfibre og kalium. Pastinak er desuden kilde til B3-vitamin (niacin) og E-vitamin.

Vær opmærksom på

Furokumariner kan findes i pastinak. Indholdet er højere i skrællen end inde i rodfrugten, så derfor kan du eventuelt skrælle den.

I sjældne tilfælde kan et højt indtag af furokumariner i kosten kombineret med sollys være hudirriterende og give symptomer, der minder om eksem eller solskoldning.

Teksten er er skrevet i samarbejde med Michael René, forfatter, fødevareingeniør og ambassadør for Stop Spild Af Mad. stopspildafmad.org / michaelrene.com