Fredag d. 14. juni 2013 - af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Madplan med fjerkræ og grillmad
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge følge Ude og Hjemmes madplan

Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet .
Indkøbsliste til madplanen
Køl/frost:
900 g kalkunbryst
400 g Løgismose hakket oksekød, 5-9 %
1600 g kyllingefilet
4 højrebsbøffer
500 g Stryhns familiepostej
500 g feta
10 æg
1 pk. bacon i skiver
Kolonial:
2 dåser tun i vand
1 glas kapers (60 g afdryppet vægt)
2 x 200 g mandler
400 g tørrede kikærter
1 pose soltørrede tranebær (50 g)
1 pose pinjekerner (30 g)
1 glas grøn pesto (ca. 190 g)
3 dåser makrel i tomat
250 g rosiner
1 groft madbrød
Grønt:
1 pk. hjertesalat (2 stk.)
100 g spæde salatblade
1 potte basilikum
3 agurker, 1 kg gulerødder
3 citroner, 1 vandmelon
500 g cherrytomater
1 potte purløg
4 majskolber
Det havde Pia selv til madplanen
Løg, hvidløg, peberkorn, laurbærblade, mayonnaise, koldpresset olie, olie til stegning, smør, salt, peber, paprika, grillspyd, honning, garam masala, mørk balsamicoeddike, pastapenne, kartofler.
Ugens madpakker fra madplanen
Mandag:
1-2 rugbrødsklapsammener med leverpostej. Ét stykke agurk. Mandler.
Tirsdag:
Rugbrød med kalkun (rest fra mandag) og æg. 1-2 gulerødder.
Onsdag:
Rugbrød med kalkun (rest fra mandag) og æg. 1-2 gulerødder.
Torsdag:
Rugbrød med leverpostej, agurk og hummus. Vandmelon.
Fredag:
Rugbrød med leverpostej og ost. Revet gulerod med citronsaft og rosiner.
Madplan med fjerkræ og grillmad


Mandag:
Kalkun med tunsauce
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker aftensmad til familien
4 pers.
Ingredienser til kalkun med tunsauce
900 g kalkunbryst
1 løg skåret i kvarter
4 fed hvidløg
2 laurbærblade
8 peberkorn
½ potte basilikum til pynt
Tunsauce:
2 dåser tun i vand (afdryppet)
1 glas kapers (60 g afdryppet vægt)
2 dl mayonnaise
½ potte basilikum
Salt og peber
Salat:
2 hjertesalathoveder
100 g spæde salatblade
saften af ½ citron
3 spsk. koldpresset olie
Salt
Tilbehør:
Groft brød
Fremgangsmåde
Kalkun: Hæld koldt vand på kalkunbrystet, så det lige dækker. Tag kalkunbrystet op igen og bring vandet i kog. Tilsæt kalkun, løg, hele hvidløgsfed, laurbærblade og peberkorn. Lad det småkoge under låg, til kødet er mørt (ca. 45 min.). Tag det op og lad det afkøle. Gem lidt til madpakkerne tirsdag.
Tunsauce: Kør ingredienserne i en foodprocessor. Smag til med salt og peber.
Salat: Bræk hjertesalaten i mindre stykker og bland den med de spæde salatblade. Tilsæt olien til citronsaften i en tynd stråle, mens der røres. Smag til med salt. Vend dressingen med salatbladene.
Tilberedningstid:
Ca. 1 time og 10 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.
PRØV OGSÅ: Kalkunspyd og salat


Tirsdag:
Kyllingemedaljon og lun pastasalat
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Nem aftensmad til hverdagene
4 pers.
Ingredienser til kyllingemedaljon og lun pastasalat
Medaljoner:
1600 g kyllingefileter (gem halvdelen til torsdag)
1 pk. bacon i skiver
2 spsk. olie
Salt og peber
Pasta:
300 g pasta-penne (gerne fuldkorn)
4 spsk. grøn pesto (gem resten til torsdag)
250 g cherrytomater
30 g pinjekerner
125 g rosiner
Friskkværnet peber
PRØV OGSÅ: Kylling og kartofler med persille
Fremgangsmåde
Pasta: Kog pastaen efter anvisningen på emballagen. Lad den dryppe af. Vend den med pesto, halve cherrytomater, tørristede pinjekerner og rosiner. Krydr med peber.
Medaljoner: Skær de yderste 3 cm af hver filet, så du ender op med ”midterstykker”. Del hvert midterstykke i 2 medaljoner. De yderste kødstykker gemmes til torsdag. Dup medaljonerne tørre. Vikl bacon omkring. Steg medaljonerne i olien over middelstærk varme i ca. 5 min. på hver side. Krydr med salt og peber.
Tilberedningstid:
Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 20 min.
PRØV OGSÅ: Kylling med guacamole og spicy kartofler


Onsdag:
Frikadeller af oksekød med hummus
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækre oksedeller med hummus
4 pers.
Ingredienser til frikadeller af oksekød med hummus
Frikadeller:
400 g hakket oksekød
1 tsk. salt
1 æg
2 spsk. revet løg
75 g fintrevet gulerod
2½ tsk. garam masala
Olie til stegning
Hummus:
400 g tørrede kikærter (udblødt i vand natten før brug)
2 laurbærblade
2 fed hvidløg
6 peberkorn
1 tsk. salt
1 citron
1 3⁄4 dl olie
½ dl vand
Paprika
Salt
Salat:
½ vandmelon i tern
250 g feta i tern
1 stort, finthakket løg
50 g soltørrede tranebær
4 spsk. mørk balsamicoeddike
PRØV OGSÅ: Frikadeller med spidskål
Fremgangsmåde
Hummus: Kom afdryppede kikærter, laurbærblade, hvidløg, peber og salt i en gryde og dæk det med vand. Lad det småkoge under låg i 1 time. Hæld vandet fra og fjern peberkorn og laurbærblade. Gem halvdelen af kikærterne til torsdag. Kør resten med saft af 1 citron, olie og vand i en foodprocessor. Smag til med krydderier. Tag ca. 1⁄3 fra til madpakker torsdag.
Frikadeller: Ælt kødet med salt og derefter med de øvrige ingredienser. Steg frikadellerne i olie i 5-6 min. på hver side.
Salat: Bland vandmelon med feta, løg og tranebær. Dryp balsamico over.
Tilberedningstid:
Ca. 1 time og 15 min., heraf arbejdstid ca. 40 min.


Torsdag:
Kylling på spid og salat med kikærter
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækre kyllingespyd til grillen
4 pers.
Ingredienser til kylling på spid og salat med kikærter
Ca. 800 g kyllingekød (rest fra tirsdag)
Saften af ½ citron
1 spsk. paprika
4 spsk. olie
Salt
Dyppelse:
Grøn pesto (rest fra tirsdag)
Salat:
Ca. 5½ dl kogte kikærter (rest fra onsdag)
250 g cherrytomater
250 g feta i tern
1 agurk
1 løg
Dressing:
Saften af ½ citron
2 finthakkede fed hvidløg
4-5 spsk. olie, salt og peber
PRØV OGSÅ: Kyllingmedaljon og lun pastasalat
Fremgangsmåde
Kyllingespid: Skær kyllingekødet i tern på ca. 2 x 2 cm. Rør citronsaft, paprika og olie sammen og vend det med kyllingekødet. Lad det trække, mens salaten tilberedes. Træk derpå kyllingekødet på spid og grill eller steg det på panden i ca. 1½-2 min. på hver side, dvs. 6-8 min. i alt. Krydr med lidt salt.
Salat: Bland kikærter med tomater i halve, feta i tern, agurk i skiver og løgringe.
Dressing: Rør citron og hvidløg sammen. Tilsæt olien i en tynd stråle under omrøring. Vend dressingen med salaten.
Tilberedningstid:
Ca. 25 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.


Fredag:
Grillet bøf og majs
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Frem med grillen og bøfferne!
4 pers.
Ingredienser til grillet bøf og majs
4 højrebsbøffer
2 spsk. olie
Salt og peber
Kryddersmør:
80 g blødt smør
2 finthakkede fed hvidløg
2 spsk. klippet purløg, salt
Kartofler:
6 mellemstore kartofler
2 spsk. olie
Ca. 1½ tsk. paprika
Salt
Ca. ¾ dl klippet purløg
Majs:
4 majskolber
Smør
Salt
PRØV OGSÅ: Højrebsbøf og gulerodssalat
Fremgangsmåde
Kartofler: Skrub kartoflerne rene, skær dem i halve og dup dem tørre. Pensl med olie og krydr med paprika. Grill dem over indirekte varme eller i ovnen ved 200° i ca. 1 time. Krydr med salt mod slutningen og drys purløg over lige inden servering.
Kryddersmør: Rør smør, hvidløg og purløg sammen. Smag til med salt og sæt smørret i fryseren indtil servering.
Majs: Læg kolberne i koldt vand i 10 min. Træk bladene tilbage mod stilken og fjern de tynde ”tråde”. Fordel lidt smør over majskornene, læg bladene på plads og grill kolberne over middelvarme i ca. 25 min. Vend dem ofte.
Bøffer: Pensl bøfferne med olie og krydr med salt og peber. Grill dem i 2½-3 min. på den ene side og i 1 min. på den anden.
Tilberedningstid:
Ca. 1 time og 10 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.
PRØV OGSÅ: Kalvecuvette i gryde