Fredag d. 10. maj 2013 - af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Madplan med fyldige salater, karbonader og frikadeller
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge følge Ude og Hjemmes madplan

Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet.
Indkøbsliste til madplanen
Køl/frost:
2,4 kg hakket kalv og flæsk
450 g Brunchy bacon
2 entrecoter
2 x 4 svinemedaljoner
400 g grønne ærter (frost)
10 æg
2 x 450 g fromage frais
1 pk. kyllingepålæg (80 g)
Kolonial:
1 lille glas kapers
2 fuldkornsbrød
1 groft madbrød
Grønt:
4 spidskål
3 agurker
1 potte dild
1 potte timian
2 x 500 g jordbær
2 mini-romainesalater
250 g babyspinat
3 x 500 g blommetomater
800 g avocadoer
2 citroner
2 x 125 g blåbær
1-2 friske chilier
Det havde Pia selv til madplanen
Mild sennep, spidskommen, paprika, karry, salt, peber, cayennepeber, havregryn, mælk, mayonnaise,
honning, løg, olie, smør, fiskesauce, mælk, kartofler, ost, sukker.
Ugens madpakker fra madplanen
Mandag:
Rugbrødsklapsammen med hårdkogt æg. Blommetomater. Ét stykke agurk.
Tirsdag:
Rugbrød med frikadelle (fra mandag). Blommetomater. Et stykke agurk.
Onsdag:
Rugbrød med frikadelle (fra mandag) og æg. Jordbær.
Torsdag:
Rugbrød med avocado og ost. Blåbær.
Fredag:
Rugbrød med avocado og kylling. Ost i bjælker.
Madplan med fyldige salater, karbonader og frikadeller


Mandag:
Frikadeller med spidskål
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Gode frikadeller med dyppelse og spidskål
4 pers.
Ingredienser til frikadeller med spidskål
Frikadeller:
1,4 kg hakket kalv og flæsk
1 spsk. salt
2 mellemstore revne løg
2 æg
3 spsk. havregryn
2 tsk. stødt spidskommen
Ca. 1½ dl mælk
2 spsk. olie og 2 spsk. smør til stegning
Spidskål:
2 spidskål
2 spsk. olie og 1 spsk. smør
1 dl vand
Salt og peber
Dyppelse til frikadellerne:
225 g fromage frais rørt med 1 glas kapers (60 g afdryppet vægt)
2 tsk. honning
½ tsk. karry og salt
- Sæt det på køl.
Tilbehør:
Rugbrød
PRØV OGSÅ: Schnitzler af mørbrad
Fremgangsmåde
Frikadeller:
Rør kødet med salt. Tilsæt løg, æg, havregryn og spidskommen. Rør derefter mælken i lidt efter lidt. Lad farsen stå lidt i køleskabet. Form den til frikadeller og gennemsteg disse i fedtstof over middelvarme (ca. 5 min. på hver side). Tag fra til madpakken tirsdag og onsdag.
Spidskål:
Del hver spidskål i 6-8 både. Skyl dem og ryst vandet af. Steg dem i fedtstoffet ved god varme, til de får lidt farve. Hæld vandet ved og lad dem dampe under låg i et par minutter. De skal være møre, men stadig have bid. Krydr med salt og peber.
Tilberedningstid:
Ca. 1 time, heraf arbejdstid ca. 45 min.
PRØV OGSÅ: Kotelet med knust sennepskartoffel


Tirsdag:
Karbonader med stegte kartofler og syrlig salat
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Skøne karbonader med dejligt tilbehør
4 pers.
Ingredienser til karbonader med stegte kartofler og syrlig salat
1 kg hakket kalv og flæsk
Salt og peber
2 spsk. olie
Salat:
2 mini-romainesalathoveder
125 g fromage frais
Saften af ½ -3⁄4 citron
1 tsk. honning
Salt
Stegte kartofler:
Ca. 1 kg kartofler
2 spsk. olie
½ potte timian
Salt
PRØV OGSÅ: Burger med svinekød og pommes frites
Fremgangsmåde
Stegte kartofler:
Opvarm ovnen til 225°. Skrub kartoflerne rene. Skær dem i halve eller kvarter afhængigt af størrelse. Dup dem tørre og vend dem med olie og timiankviste på en plade med bagepapir. Steg dem i den varme ovn i ca. 30 min. Krydr med salt mod slutningen.
Karbonader:
Form kødet til 6 lige store karbonader. Krydr med salt og peber og steg dem i fedtstoffet ved middelstærk varme i ca. 7 min. på hver side, eller til de er gennemstegte.
Salat:
Del salathovederne i hele blade. Skyl dem og dup dem tørre. Rør fromage frais, citron og honning sammen. Smag til med salt og vend dressingen med salatbladene.
Tilberedningstid:
Ca. 45 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.
PRØV OGSÅ: Frikadeller med spidskål


Onsdag:
Fyldig salat med jordbær og bacon
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
En rigtig skøn sommersalat
4 pers.
Ingredienser til fyldig salat med jordbær og bacon
450 g bacon
Salat:
2 spidskål
500 g jordbær
1 agurk
Dressing:
225 g fromage frais
200 g mayonnaise
1 spsk. mild sennep
2 tsk. paprika
Citronsaft
Salt og peber
1 potte dild
Tilbehør:
Groft brød
PRØV OGSÅ: Salatpakker med rejer og avokado
Fremgangsmåde
Bacon:
Dup baconen tør og steg den sprød på en tør pande. Læg den derefter på et stykke dobbelt køkkenrulle en kort stund. Bræk den evt. i stykker eller servér den hel til salaten.
Salat:
Skær spidskålen i kvarter. Skyl dem, dup dem tørre og skær dem i papirtynde strimler. Skyl jordbærrene og dup dem tørre. Fjern blomsten og skær jordbærrene i halve. Flæk agurken på langs, skrab kernerne ud og skær agurken i halvmåner.
Dressing:
Rør fromage frais, mayonnaise, sennep og paprika sammen. Smag det til med citronsaft, salt og peber. Vend det hele sammen inkl. skyllet, plukket dild.
Tilberedningstid:
Ca. 20 min., heraf arbejdstid ca. 20 min.
PRØV OGSÅ: Wokkylling i jordbær


Torsdag:
Salat med oksekød
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker og fyldig middagssalat
4 pers.
Ingredienser til salat med oksekød
2 møre oksebøffer, entrecote eller filet
1 spsk. olie og 1 spsk. smør
Salt og peber
Fyld:
250 g babyspinat
1 stort rødløg
500 g blommetomater
3 avocadoer
Dressing:
1-2 friske chilier i skiver (med eller uden kerner)
5 spsk. fiskesauce eller sojasauce
Saften af 1 citron
1 spsk. sukker
PRØV OGSå: Fyldig salat med jordbær og bacon
Fremgangsmåde
Bøffer:
Dup bøfferne tørre og brun dem i fedtstoffet i ca. 1 min. på hver side. Krydr med salt og peber, dæmp varmen og steg dem i yderligere 1½-2 min. på hver side. Tag bøfferne af varmen og lad dem hvile i ½-1 min. Skær dem i tynde strimler på tværs af kødfibrene.
Fyld:
Skyl spinatbladene grundigt og slyng dem tørre. Skær løget i ringe. Del tomaterne i halve. Del avocadoerne, fjern stenene og skræl avocadoerne. Skær dem derpå i både.
Dressing:
Rør ingredienserne til dressingen sammen. Rør, til sukkeret er opløst. Vend alle ingredienser til salaten sammen.
Tilberedningstid:
Ca. 30 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.


Fredag:
Svinemedaljon og timianstegte kartofler
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Nem og dejlig middag
4 pers.
Ingredienser til svinemedaljon og timianstegte kartofler
8 svinemedaljoner
2 spsk. olie og 1 spsk. smør
Salt og peber
Stegte kartofler og tomater:
Ca. 1 kg mellemstore kartofler
2 spsk. olie
½ potte timiankviste
500 g blommetomater
Salt
Ærtepuré:
400 g ærter
Salt
225 g fromage frais
Salt og cayennepeber
PRØV OGSÅ: Karbonader med stegte kartofler og syrlig salat
Fremgangsmåde
Stegte kartofler og tomater:
Skrub kartoflerne rene og skær dem i både. Dup dem tørre og vend dem med olie på en plade med bagepapir. Krydr med timian og steg dem midt i en 220° varm ovn i ca. 30 min.
Skær tomaterne i halve på langs. Lad dem stege med de sidste 15 min. Krydr med salt mod slutningen.
Ærtepuré:
Kog ærterne i letsaltet vand i 5 min. Kør ærter og fromage frais til en ensartet masse i en foodprocessor. Smag til med salt og cayennepeber.
Medaljoner:
Dup medaljonerne tørre. Brun dem i fedtstoffet i ca. 1 min. på hver side. Krydr med salt og peber. Dæmp varmen til middel og steg dem, til de netop er gennemstegte (2-4 min. på hver side afhængig af tykkelse).
Tilberedningstid:
Ca. 45 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.