Fredag d. 21. juni 2013 - af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Madplan med laksedeller og kyllingesalat
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge følge Ude og Hjemmes madplan

Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet foroven.
Indkøbsliste til madplanen
Køl/frost:
1 lakseside, ca. 700g
1300 g kyllingefilet, ca. 10 stk.
15 æg
1 kg cuvettesteg
Ca. 600 g skæreost
450 g fromage frais
150 g bacon i skiver
650 g ærter
2 pk. kogt skinke
1 dåse benfri sild
Kolonial:
2 fuldkorns-rugbrød
3 dåser torskerogn, sampak
250 g mandler
250 g rosiner
2 pk. sandwichboller (fuldkorn)
Grønt:
4 økologiske citroner
1 potte dild
1 potte persille
3 kg nemme babykartofler
2 bdt. radiser
2 agurker
1 forårsløg
12 tomater
2 poser hjertesalat a 2 stk.
3 avocadoer
1 bæger revet peberrod
500 g jordbær
1 potte basilikum
1 vandmelon
Det havde Pia selv til madplanen
Salt, peber, timian, paprika, olie til stegning, koldpresset olie, hvidløg, mayonnaise, løg, tomatketchup,
worcestershire-sauce, hvedemel, smør, rasp, pastapenne.
PRØV OGSÅ: Madplan med wok-ret og mad til grillen
Ugens madpakker fra madplanen
Mandag:
1-2 rugbrødsklapsammener med et hårdkogt æg, agurk og ost i bjælker. Radiser.
Tirsdag:
Rugbrød med laksedeller, tomat og æg. Vandmelon.
Onsdag:
Rugbrød med torskerogn og avocado med hakket løg. Vandmelon.
Torsdag:
Rugbrødsklapsammen med ost, skinke og sennep. Jordbær.
Fredag:
Salat af pasta, skinke, ost, ærter, løg og rosiner. Mandler.
PRØV OGSÅ: Madplan med flæskestegssandwich, hotdogs og cuvettesteg
Madplan med laksedeller og kyllingesalat


Mandag:
Laksedeller og kartofler med persille
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Prøv de skønne fiskedeller af laks
4 pers.
Ingredienser til laksedeller og kartofler med persille
Laksedeller:
1 lakseside, ca. 700 g, 1½ tsk. salt
1 potte klippet dild
2 æg
2 spsk. fintrevet citronskal
2 spsk. olie til stegning
Kartofler med persille:
2 kg små kartofler, (gem halvdelen til tirsdag/dagen efter), salt
1 potte persille
Ca. ¾ dl koldpresset olie
Tilbehør:
1 stort bdt. radiser
PRØV OGSÅ: Frikadeller af oksekød med hummus
Fremgangsmåde
Kartofler: Skrub kartoflerne rene og kog dem møre i letsaltet vand. Hæld vandet fra og lad dem dampe tørre under låg. Tag halvdelen fra til tirsdag. Hak persillen inkl. de tynde stilke groft i en foodprocessor. Tilsæt olien i en tynd stråle, mens der køres. Smag til med salt og vend kartoflerne i lige inden servering.
Laksedeller: Fjern ben og skind på laksen og hak laksekødet groft. Rør det med salt, tilsæt resten af ingredienserne og rør, til farsen samler sig. Form den til frikadeller og steg disse i olien i ca. 3 min. på hver side. Tag 1⁄3 fra til madpakkerne tirsdag.
Tilberedningstid: Ca. 45 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.


Tirsdag:
Kylling og kartoffelsalat
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Dejlig aftensmad på 20 minutter
4 pers.
Ingredienser til kylling og kartoffelsalat
6 kyllingefileter
2 spsk. olie
2 fed hvidløg
1 tsk. timian
Salt og peber
Kartoffelsalat:
1 kg kogte, kolde kartofler (rest fra mandag, hvis du følger madplanen)
1 agurk
1 bdt. forårsløg
½ bdt. radiser
300 g fromage frais
150 g mayonnaise
Salt og peber
PRØV OGSÅ: Kyllingmedaljon og lun pastalsalat
Fremgangsmåde
Kylling: Afpuds kyllingefileterne og dup dem tørre. Steg dem igennem i olien over middelstærk varme (ca. 6 min. på hver side). Gnid dem med halve fed hvidløg og krydr med timian, salt og peber.
Kartoffelsalat: Skær kartoflerne i skiver. Flæk agurken på langs, skrab kernerne ud og skær agurken i halvmåner. Rens forårs-løgene og snit dem fint. Skær radiserne i tynde skiver. Rør fromage frais og mayonnaise sammen. Smag til med salt og peber. Vend kartofler, agurk, forårsløg og radiser i dressingen.
Tilberedningstid: Ca. 20 min., heraf arbejdstid ca. 20 min.


Onsdag:
Salat med kylling og ost
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Rigtig nem aftensmad til de dage, hvor det bare skal gå hurtigt
4 pers.
Ingredienser til salat med kylling og ost
4 kyllingefileter
2 spsk. olie
Salt og peber
Salat:
4 hårdkogte æg
150 g bacon i skiver
2 stk. mini-romainesalat
4 tomater
Dressing:
3⁄4 dl mayonnaise
1 spsk. fromage frais
2 finthakkede fed hvidløg
3-4 spsk. tomatketchup
1 spsk. worcestershire-sauce
½ tsk. paprika
Citronsaft efter smag
Salt og peber
PRØV OGSÅ: Kylling og kartoffelsalat
Fremgangsmåde
Kylling: Afpuds kyllingefileterne og dup dem tørre. Steg dem i olien over middelstærk varme i ca. 6 min. på hver side, eller til de er gennemstegte. Krydr med salt og peber. Tag dem af panden og lad dem afkøle. Skær dem i skiver.
Salat: Del æggene i halve. Steg baconen sprød og gylden på en tør pande og læg den på fedtsugende papir. Riv salatbladene i mindre stykker. Skær tomaterne i mindre stykker.
Dressing: Rør dressingen sammen og smag til med citronsaft, salt og peber.
Anret kylling og salat på fire tallerkener. Servér dressingen til.
Tilberedningstid: Ca. 25 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.


Torsdag:
Wienerschnitzel med råstegte kartofler
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
En dejlig klassiker fra Østrig
4 pers.
Ingredienser til wienerschnitzel med råstegte kartofler
4 wienerschnitzler
1 dl hvedemel
Salt og peber
1 æg
1 dl rasp
2 spsk. olie og 2 spsk. smør
Råstegte kartofler:
1 kg kartofler
4 spsk. olie
2 store løg
300 g grønne ærter
Salt
Tilbehør:
1 citron
4-8 benfri sild fra dåse (afdryppede)
Revet peberrod
PRØV OGSÅ: Nakkekotelet på spid
Fremgangsmåde
Råstegte kartofler: Skrub kartoflerne rene. Skær dem i mindre stykker og dup dem tørre. Steg dem i olien over middelvarme. Pil løgene og skær dem i tern. Kom dem i gryden til kartoflerne efter 10 min. Steg det hele i yderligere ca. 10 min., eller til kartoflerne er møre. Tilsæt ærterne og varm dem igennem. Smag til med salt.
Schnitzler: Vend schnitzlerne i mel blandet med salt og peber. Vend dem derefter i sammenpisket æg og til sidst i rasp.
Steg schnitzlerne over middelstærk varme i ca. 3 min. på hver side. Servér dem med citronskiver, benfri sild og peberrod.
Tilberedningstid: Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.


Fredag:
Sandwich med cuvette stegt på grillen
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Brug cuvettestegen til lækre middagssandwiches
4 pers.
Ingredienser til sandwich med cuvette stegt på grillen
8 sandwichboller (fuldkorn)
Cuvette:
Ca. 1 kg cuvettesteg
2 fed hvidløg,
Salt og peber
Dressing:
2 dl mayonnaise
½ dl fromage frais
½ potte basilikum
Salt og peber
Fyld:
2 stk. hjertesalat
4 tomater
1 løg
½ potte basilikum
PRØV OGSÅ: Sandwich med svinekam, pesto og mozzarella
Fremgangsmåde
Cuvette: Afpuds stegen og rids spæklaget i et rudemønster. Gnid stegen med halve fed hvidløg og krydr med salt og peber. Brun stegen lige over gløderne og steg den herefter ved indirekte varme i ca. 45 min. (Den er rosastegt ved en centrumtemperatur på 62°). I kuglegrill steges den udelukkende ved indirekte varme. Lad stegen hvile i 10-15 min., inden den skæres for på tværs af kødfibrene.
Dressing: Rør mayonnaise, fromage frais og hakkede basilikumblade sammen.
Smag til med salt og peber.
Sandwich: Lun bollerne, flæk dem og smør dressing på. Fyld salatblade, kødskiver, tomatskiver, løgringe og basilikumblade i.
Tilberedningstid: Ca. 1 time og 15 min., heraf arbejdstid ca. 15 min.