Fredag d. 5. april 2013 - af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Madplan med lam, kyllingegryde og omelet
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge følge Ude og Hjemmes madplan

Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet.
Indkøbsliste til madplanen
Køl/frost:
2 x 10 æg
400 g rejer i lage
125 g frisk mozzarella
500 g hakket svinekød 10-14 %
1200 g kylling
4-6 dobbelte lammekoteletter
900 g kalkunbryst
¼ l piskefløde
1 bæger x-tra feta i tern
1 pk. roastbeef (pålæg)
1 pk. kyllingepålæg
Ca. 800 g Them ost 45+
Kolonial:
3 dåser makrel i tomat
2 fuldkornsrugbrød
Grønt:
300 g røde pebersnacks
1 potte dild
1 potte persille
1 bdt. radiser
1 bdt. porrer
1 ananas
2 bdt. asparges
500 g champignoner
2 galia-meloner
1 potte mynte
150 g sukkerærter
500 g cherrytomater
600 g små, tyndskallede kartofler
1½ kg bagekartofler
1 blomkål
Det havde Pia selv til madplanen
Olie, hvidløg, løg, smør, salt, peber, mælk, grahamsmel, rasp, hasselnødder, grovkornet sennep, hvidvin, majsstivelse, ris med vilde ris, sojasauce, honning, sambal oelek, timian, soltørrede abrikoser, æbleeddike.
Ugens madpakker fra madplanen
Mandag:
Rugbrød med makrel i tomat og æg. Radiser.
Tirsdag:
Rugbrød med roastbeef og ost. Melon.
Onsdag:
1-2 rugbrødsklapsammener med hårdkogt æg og ost i bjælker. Melon.
Torsdag:
Rugbrød med roastbeef og kylling. Cherrytomater. Ananas
Fredag:
Rugbrød med kylling og ost. Ananas.
Madplan med lam, kyllingegryde og omelet


Mandag:
Omelet med rejer og peberfrugt
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Hvis du bare er til noget simpelt og nemt er omelet et oplagt bud på aftensmaden
4 pers.
Ingredienser til omelet med rejer og peberfrugt
10 æg
1 dl mælk
1 tsk. salt og ½ tsk. peber
125 g frisk mozzarella i skiver
400 g kutterrejer i lage
1 spsk. olie
1 finthakket fed hvidløg
1 klippet potte dild
Fyld:
300 g røde pebersnacks
1 stort hakket løg
2 spsk. olie
PRØV OGSÅ: Kødbollespyd med broccoli
Fremgangsmåde
Fyld:
Flæk pebersnackene, fjern kerner og hinder og skær frugterne i tern. Sautér løget klart i olien. Skru en smule op for varmen og lad pebersnackene stege med i 3-4 min. Tag dem af panden.
Omelet:
Pisk æggene med mælk, salt og peber. Hæld æggemassen på en middelvarm pande. Fordel mozzarellaen ovenpå, inden æggemassen ”sætter sig” helt. Kom halvdelen af de stegte grøntsager over omeletten. Vip omeletten ud på et fad og fold den sammen, så der dannes en halvmåne. Bland de afdryppede rejer med resten af de stegte grøntsager, 1 spsk. olie, hvidløg og dildkviste. Krydr med salt og peber og kom blandingen oven på omeletten.
Tilberedningstid: Ca. 30 min., heraf arbejdstid ca. 15 min.
PRØV OGSÅ: Cowboytoast og salat


Tirsdag:
Farseret porre
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker middag med porre svøbt i fars, råkostsalat og bagekartofler
Ingredienser til farseret porre
Farseret porre:
500 g hakket svinekød
1 tsk. salt og ½ tsk. peber
1 tsk. timian
2 spsk. revet løg
½ dl grahamsmel eller fintvalsede havregryn
1 æg
Ca. 1½ dl mælk
1 bdt. porrer
1 sammenpisket æggehvide
Ca. 1½ dl rasp
2 spsk. olie og 1 spsk. smør
Råkostsalat:
2 tsk. grovkornet sennep
1 spsk. (æble)eddike
2-3 spsk. olie
Salt
½ blomkål
3-4 æbler
1 dl soltørrede abrikoser i strimler
Bagt kartoffel:
6 bagekartofler forsynes med et kryds i toppen og bages møre ved 200° i 1-1½ time. Serveres med smør
Fremgangsmåde
Råkost:
Rør sennep, eddike og olie sammen. Smag til med salt. Riv blomkål og æbler groft. Vend blandingen med kål, æbler og abrikoser.
Farseret porre:
Bland kød og krydderier. Rør løg, mel og sammenpisket æg i. Tilsæt mælken lidt efter lidt, og lad farsen hvile i køleskabet, til resten er klar.
Skær porrerne i 8 cm lange stykker (kassér den øverste grønne del) og kog dem netop møre i en smule vand. Lad dem dryppe af. Form farsen til aflange firkanter. Læg et porrestykke på hver og rul farsen omkring porren. Vend rullen i først i æggehvide og så i rasp blandet med salt og peber. Steg dem i fedtstoffet i 2-3 min. på alle fire sider.
Tilberedningstid:
Ca. 1 time og 45 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.
PRØV OGSÅ: Burger med ærtepesto


Onsdag:
Kyllingegryde med asparges og champignon
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker forårsgryderet med kylling og asparges i hvidvin
4 pers.
Ingredienser til kyllingegryde med asparges og champignon
1 kylling, ca. 1200 g
2 spsk. olie og 2 spsk. smør
Salt og peber
2 dl tør hvidvin
¼ l piskefløde
500 g champignoner
1 bdt. asparges
Evt. majsstivelse
Tilbehør:
Ca. 4 dl ris med vilde ris
PRØV OGSÅ: Kylling med sellerimos
Fremgangsmåde
Skyl kyllingen ud- og indvendig. Del den i 8 stykker, som duppes tørre. Brun kyllingestykkerne i fedtstoffet. Krydr med salt og peber. Hæld vin og fløde på og bring det i kog. Rens champignonerne og skær dem i halve. Tilsæt champignonerne, dæmp varmen og lad retten simre under låg i 35-40 min. Bræk den nederste, træede del af aspargesene og kassér den. Skær aspargesene i mindre stykker. Kom dem i gryden de sidste 1-2 min. af kogetiden. Jævn evt. retten let med majsstivelse udrørt i lidt vand. Smag til med salt og peber.
Tilbehør:
Kog risene efter anvisningen på emballagen.
Tilberedningstid:
Ca. 55 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.
PRØV OGSÅ: Kylling med stegte orangerødder


Torsdag:
Kalkunspyd og fyldig salat
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækre kalkunspyd og forårssalat med asparges, blomkål og tomater
4 pers.
Ingredienser til kalkunspyd og fyldig salat
Kalkunspyd:
900 g kalkunbryst i tern (3 x 3 cm)
4 spsk. sojasauce
½ spsk. honning
2 tsk. sambal oelek
4 spsk. olie
Salat:
½ blomkål i buketter
Salt
1 bdt. asparges
150 g sukkerærter
250 g cherrytomater
Persillepuré:
1 potte persille
Ca. 3/4 dl olie
Salt
PRØV OGSÅ: Kyllingegryde med asparges og champignon
Fremgangsmåde
Kalkunspyd:
Skær kalkunbrystet i tern på 3 x 3 cm. Rør sojasauce, honning, sambal oelek og olie sammen. Vend kødet heri og træk det derefter på spyd. Læg spyddene på en plade med bagepapir og steg dem øverst i en 180° varm ovn, til de netop er gennemstegte (ca. 12 min. – vend dem efter 8 min.).
Persillepuré:
Kør persillen i foodprocessoren til en grov masse. Tilsæt olien i en tynd stråle, mens der køres. Smag til med salt.
Salat:
Kog blomkålen i letsaltet, kogende vand i 2 min. Tilsæt rensede asparges skåret i mindre stykker og kog dem i
1 min. Tilsæt sukkerærter og kog dem i ½ min. Hæld alt i et dørslag. Del tomaterne i halve. Vend alle grøntsager og halvdelen af persillepuréen sammen i en stor skål. Servér resten af pureen til spyddene.
Tilberedningstid:
Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.


Fredag:
Lammekotelet og melonsalat
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker middag med lammekoteletter og frisk melonsalat
4 pers.
Ingredienser til lammekotelet og melonsalat
4-6 dobbelte lammekoteletter
2 spsk. olie
1 tsk. timian
Salt og peber
Melonsalat:
1 galia-melon
1 potte mynte
1 bæger fetaost i tern
Ovnstegte kartofler:
600 g små, tyndskallede kartofler
2 spsk. olie
Groft salt
PRØV OGSÅ: Kødbollespyd med broccoli
Fremgangsmåde
Ovnstegte kartofler:
Opvarm ovnen til 220°. Skrub kartoflerne rene og skær dem i halve. Dup dem tørre og vend dem med olie på en plade med bagepapir. Steg dem i den varme ovn i ca. 25 min., eller til de er møre. Krydr med salt mod slutningen.
Melonsalat:
Skær melonen i halve. Skrab kernerne ud og fjern skrællen. Skær melonen i tern. Pluk mynteblade af stilkene, skyl dem og dup dem tørre. Vend melon, mynte og feta sammen.
Koteletter:
Dup lammekoteletterne tørre. Steg dem over middelstærk varme i ca. 4 min. på hver side. Krydr med timian, salt og lidt peber.
Tilberedningstid:
Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.
PRØV OGSÅ: Lam og citronkartofler med hvidløg