Fredag d. 18. januar 2013 - af Pia Friis Andreassen
Madplan med løgsuppe, fiskefrikadeller og pasta
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge følge Ude og Hjemmes madplan

Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet.
Indkøbsliste til madplanen
Frost/køl:
450 g laksefilet
1 hel parmesanost
2 x 2 kalvekoteletter a 350 g
2 x 280 g kyllingebrystfileter
1 kg hakket oksekød 8-12 %
125 g frisk mozzarella
750 g frosne grønne bønner
400 g frosne grønne ærter
500 g fromage frais
12 æg
2 pk. fuldkorns-fettuccine a 260 g
1 bakke bacon-leverpostej (DGS)
1 pk. hamburgerryg
Kolonial:
1 ciabattabrød
1 dåse kogt bønnemix
3 dåser flåede tomater
2 fuldkornsrugbrød
1 glas syltede agurker
250 g rosiner
Grønt:
1½ kg løg
1 potte timian
3 økologiske citroner
1 rodseller
1 kg gulerødder
1½ kg appelsiner
4 klementiner
1 bdt. radiser
1 potte dild
1 broccoli
4 bagekartofler
Det havde Pia selv til madplanen
Smør, hønsebouillon, salt, peber, rosmarin, gurkemeje, olie, sukker, hvidløg, dijonsennep, hvidvinseddike, mayonnaise, havregryn, hvidvin, sukker, ost, mælk.
Ugens madpakker fra madplanen
Mandag: Rugbrød med leverpostej og syltet agurk, samt hamburgerryg. Appelsin.
Tirsdag: Rugbrød med hamburgerryg og ost. Rosiner. Radiser.
Onsdag: 1-2 rugbrødsklapsammener med leverpostej og syltet agurk. Appelsin.
Torsdag: Rugbrød med æg og ost. Rosiner.
Fredag: Rugbrød med æg og ost. Rosiner.
Madplan med løgsuppe, fiskefrikadeller og pasta


Mandag:
Kylling med ovnstegte rodfrugter
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
4 personer
4 afpudsede kyllingebrystfileter
2 spsk. olie
½-1 tsk. rosmarin
Salt og peber
Grøntsager:
1 rodselleri i stave
600 g gulerødder i stave
2 spsk. olie
Salt
Grov remoulade:
1½ dl mayonnaise
1½ dl fromage frais
½ tsk. gurkemeje
2 spsk. finthakket syltet agurk
80 g revet gulerod
Salt og peber
Prøv også: Citronkylling
Sådan gør du
Grøntsager:
Vend grøntsagerne med olie på en plade med bagepapir. Steg dem midt i en 220° varm ovn i ca. 30 min. Vend dem efter 20 min. og krydr med salt mod slutningen.
Grov remoulade:
Rør ingredienserne sammen og smag til med salt og peber.
Kyllingefileter:
Dup kyllingekødet tørt og brun det i olien ved god varme i ca. 1 min. på hver side. Krydr med rosmarin, salt og peber. Dæmp varmen til middel og steg kødet i yderligere ca. 5 min. på hver side afhængigt af tykkelse.
Tilberedningstid:
Ca. 35 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.
Prøv også: Kylling og grønt i wok


Tirsdag:
Løgsuppe
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggard
4 personer
Ingredienser til løgsuppe
1½ kg løg i tynde ringe
50 g smør
Salt og peber
2 spsk. sukker
1,8 l hønsebouillon
Tilbehør:
1 ciabattabrød
Olie
Ca. 100 g parmesanost (grana padano)
En lille håndfuld timiankviste
Prøv også: Græskarsuppe
Sådan gør du
Smelt halvdelen af smørret i en stor gryde over svag varme. Kom løgene i og drys lidt salt på. Lad dem stå, til de er blevet helt bløde, og rør af og til i dem – de må ikke tage farve. Øg varmen, tilsæt resten af smørret og drys sukkeret i gryden. Rør, til løgene er gyldne og let karamelliserede. Hæld bouillon på og bring den i kog. Lad det hele simre i 30 min. under låg, inden der smages til med salt og peber.
Tilbehør:
Skær brødet i skiver. Dryp lidt olie på skiverne og drys med revet ost og timianblade. Bag brødene i en 200° varm ovn i ca. 6 min. Læg skiverne i bunden af suppetallerkenerne og hæld suppe over.
Tilberedningstid:
50 min., heraf arbejdstid ca. 20 min.
Prøv også: Kartoffel-porresuppe


Onsdag:
Fettuccine med kødboller
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
4 personer
Kødboller:
1 kg hakket oksekød 8-12 %
2 tsk. groft salt
2 æg
3 spsk. havregryn
2 finthakkede fed hvidløg
½-3/4 dl mælk
3 spsk. finthakket frisk timian
2 tsk. fintrevet økologisk citronskal
1 tsk. peber
2 spsk. olie til stegning
Tomatsauce:
3 dåser flåede tomater
1 dl hvidvin eller bouillon
2 spsk. finthakket timian
1 nip sukker
Salt og peber
Tilbehør:
2 pk. fuldkorns-fettuccine kogt efter anvisningen og drysset med revet parmesanost
Prøv også: Kylling og grønt i wok
Sådan gør du
Kødboller:
Ælt kød og salt sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser og form farsen til kødboller (2 cm i diameter). Brun kødbollerne på alle sider i olien på en pande. Tag dem af varmen.
Tomatsauce:
Kom tomater, vin og timian i en gryde og bring det i kog. Lad det småkoge i 5 min. Kom kødbollerne i gryden og lad det hele småsimre i ca. 8 min., eller til kødbollerne er gennemstegt. Smag saucen til med sukker, salt og peber. Tag kødboller fra til madpakken fredag.
Tilberedningstid:
Ca. 30 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.
Prøv også: Farsbrød, grøn puré og skysauce


Torsdag:
Laksedeller og sennepssauce
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
4 personer
Laksedeller:
450 g laksefilet uden skind
1 tsk. salt
¼ tsk. peber
200 g revet gulerod
1 klippet potte dild
1 dl havregryn
½ dl mælk
Ca. 2 spsk. olie til stegning
Sennepssauce:
2 dl fromage frais
1 tsk. dijonsennep
Citronsaft
Salt
Tilbehør:
4 skrubbede bagekartofler skåret i både
2 spsk. olie
Salt
1 broccoli
Prøv også: Laks i kokosmælk
Sådan gør du
Tilbehør:
Dup kartoffelbådene tørre og vend dem med olie på en plade med bagepapir. Bag dem i en 220° varm ovn i ca. 25 min. Vend dem undervejs og krydr med salt mod slutningen. Del broccolien i buketter og skær stokken i stave. Kom det hele i en skål. Tilsæt lidt salt. Hæld kogende vand over og lad det trække i 3-5 min. Broccolien skal være mør, men stadig med bid.
Laksedeller:
Hak laksekødet fint og rør det med salt og peber og derefter med de øvrige ingredienser. Tilsæt dog mælken lidt efter lidt. Lad farsen hvile en kort stund. Form den til frikadeller og steg disse i olien over middelstærk varme i ca. 4 min. på hver side.
Sennepssauce:
Rør fromage frais med sennep og smag til med citronsaft og salt.
Tilberedningstid:
Ca. 35 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.
Prøv også: Tundeller, grøntsagsris og chilisauce


Fredag:
Kalvekotelet og fyldig salat
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
4 personer
Ingredienser til kalvekotelet og fyldig salat
4 kalvekoteletter
2 spsk. olie
Salt og peber
2 finthakkede fed hvidløg
2 tsk. fintrevet økologisk citronskal
Salat:
1 dåse kogt bønnemiks (afdryppet)
Salt
750 g grønne bønner (frost)
400 g ærter (frost)
125 g frisk mozzarellaost (afdryppet)
Dressing:
1 tsk. dijonsennep
½ spsk. hvidvinseddike
3 spsk. olie
Salt
Prøv også: Koteletter i fad gratineret med ost
Sådan gør du
Salat:
Kom alle bønnerne i kogende, letsaltet vand. Lad dem koge i 4 min. De skal være møre, men have bid. Tilsæt ærterne det sidste 1½ min. Hæld vandet fra og lad dem dampe lidt af. Rør dressingen sammen og smag til med salt. Vend dressingen med bønnerne. ”Riv” mozzarellaen i små stykker og vend den i salaten.
Koteletter:
Dup koteletterne tørre. Brun dem i olien ved god varme i ca. 1 min. på hver side. Krydr med salt og peber. Dæmp varmen og steg dem i yderligere 1-2 min. på hver side. Krydr med hvidløg og citronskal inden servering.
Tilberedningstid:
Ca. 20 min., heraf arbejdstid ca. 15 min.
Prøv også: Rib-eye af kalv og fyldte kartofler