Fredag d. 3. maj 2013 - af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Madplan med pizza, bøf og porretærte
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge følge Ude og Hjemmes madplan

Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet.
Indkøbsliste til madplanen
Køl/frost:
500 g grovhakket medisterpølse
1 hel lakseside (800 g)
600 g kyllingefileter
4 entrecote-bøffer (ca. 700 g i alt)
Ca. 600 g Tirstrup ost
1 pk. gær
250 g ricottaost
500 g skyr
1 rulle fuldkorns-tærtedej
150 g revet gouda-ost
10 æg
1 pk. parmaskinke
1 pk. skinkepålæg (DGS)
1 pk. kyllingepålæg (DGS)
Kolonial:
2 x 400 ml kokosmælk
2 Kohberg Herkules-rugbrød
200 g mandler
1 rustikt flerkornsbrød
3 dåser makrel i tomat, sampak
1 kg pizzamel
Grønt:
2 agurker
1½ kg løg
2 bakker salat
1 potte koriander
1 potte timian
1 rød chili
1 bdt. asparges
6 lime
1 mango
1 net avocadoer (800 g)
1 pose junior-bananer (7 stk.)
1 bdt. porrer
500 g blommetomater
Det havde Pia selv til madplanen
Hvidløg, karry, estragon, dijonsennep, flagesalt, peber, olie, rødløg, fuldkornsris, kartofler, mel, mælk, smør, citronsaft, hvidvinseddike.
Ugens madpakker fra madplanen
Mandag:
Rugbrødsklapsammen med ost, skinke og evt. sennep. Ét stykke agurk. Mandler.
Tirsdag:
Rugbrød med makrel i tomat og skinke. Banan.
Onsdag:
Rugbrød med kylling og ost. Et stykke agurk. Mandler.
Torsdag:
Rugbrød med kylling og æg. Blommetomater.
Fredag:
Rugbrød med ost og avocado med lidt løg. Blommetomater.
Madplan med pizza, bøf og porretærte


Mandag:
Hurtige boller i karry med kokosmælk
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Boller i karry - når det skal gå hurtigt
4 pers.
Ingredienser til hurtige boller i karry med kokosmælk
Kødboller:
500 g grovhakket medisterpølse
Karrysauce:
Ca. 2 spsk. mild karry
1 lille finthakket løg
2 spsk. olie
2 x 400 ml kokosmælk
Salt og peber
Tilbehør:
Ca. 4 dl ris (gerne fuldkornsris)
¾ potte koriander
PRØV OGSÅ: Kotelet med knust sennepskartoffel
Fremgangsmåde
Kødboller:
Klip hul på pølsen og tryk farsen ud i boller på størrelse med en bordtennisbold.
Karrysauce:
Steg karry og løg i olien i en bredbundet gryde i ca. 1 min. Tilsæt evt. lidt af den tykke kokos fra dåsen, men pas på, at det ikke brænder på. Tilsæt derefter al kokosmælken og bring det i kog. Kom kødbollerne i saucen og lad det hele småkoge over svag varme og under låg i 12-15 min. Smag saucen til med karry, salt og peber.
Tilbehør:
Kog risene efter anvisningen på pakken. Servér retten med ris og hakket koriander til.
Tilberedningstid:
Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 15 min.
PRØV OGSÅ: Stegt flæsk med persillerisotto


Tirsdag:
Ceviche med laks
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker laks med lime, avocado og mango
4 pers.
Ingredienser til ceviche med laks
Vigtigt: Laksen skal have ligget i fryseren i mindst 1 døgn før brug.
800 g lakseside
2 finthakkede fed hvidløg
1½ tsk. salt
½ tsk. peber
2 spsk. hakket frisk koriander
1 hakket rød chili med eller uden kerner
Saften fra 6 limefrugter
1 rødløg i tynde ringe
2 avocadoer
1 mango
Tilbehør:
Groft brød
Olie
Flagesalt
PRØV OGSÅ: Fiskedeller og salat med citrondressing
Fremgangsmåde
Lad laksen tø i køleskabet fra morgenstunden. Skær skindet af fisken og skær den derpå i små tern. Hvis den er let frossen, er den meget nem at skære. Kom den i en skål sammen med hvidløg, salt, peber, koriander, chili og limesaft. Vend det hele grundigt rundt. Læg løgringene ovenpå og lad det marinere tildækket i køleskabet i 2 timer.
Skræl avocadoerne og mangoen og skær dem i tern. Tag fisken ud af køleskabet, vend indholdet rundt og vend derpå avocado og mango i.
Tilbehør:
Skær brødet i tynde skiver og rist dem sprøde. Dryp olie over og krydr med lidt flagesalt.
Tilberedningstid:
Ca. 2 timer og 10 min., heraf arbejdstid ca. 15 min.


Onsdag:
Kylling og asparges i hvid sauce
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Nem aftensmad til 4 personer
4 pers.
Ingredienser til kylling og asparges i hvid sauce
600 g kyllingefilet
1 bdt. grønne asparges
100 g smør
1 dl mel
6 dl mælk
Citronsaft
Salt og peber
Tilbehør:
Ca. 1 kg kartofler
PRØV OGSÅ: Kylling a la Milanese og citronpasta
Fremgangsmåde
Tilbehør:
Skræl eller skrub kartoflerne. Kog dem møre i saltet vand.
Kylling og asparges:
Kom kyllingekødet i kogende, saltet vand og lad det simre i 15-18 min., eller til det netop er mørt. Tag gryden af varmen. Bræk den nederste, træede del af aspargesene. Skær aspargesene i mindre stykker og læg disse ned i gryden til kyllingen. Lad det hele trække under låg en kort stund.
Smelt smørret i en kasserolle og pisk melet i. Pisk derefter mælk i lidt ad gangen. Lad saucen småkoge i 5 min. under omrøring. Smag den til med citronsaft, salt og peber. Tag saucen af varmen. Tag kyllingekødet op af gryden og skær det i grove tern. Tag aspargesene op. Vend begge dele i saucen.
Tilberedningstid:
Ca. 45 min., heraf arbejdstid ca. 35 min.
PRØV OGSÅ: Kylling med cremet majs


Torsdag:
Pizza med ost, parmaskinke og løg
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Skøn, sprød pizza med parma og løg
4 pers.
Ingredienser til pizza med ost parmaskinke og løg
Dej:
4 dl lunkent vand
25 g gær
2 tsk. salt
500-600 g pizzamel
Fyld:
250 g ricottaost
2 æg
3 spsk. olie + lidt ekstra
4-6 løg
Salt
80 g parmaskinke
1 potte timian
Tilbehør:
100 g blandede salatblade
½ spsk. hvidvinseddike
2½ spsk. olie
Lidt salt
PRØV OGSÅ: Burger med svinekd og pommes frites
Fremgangsmåde
Dej:
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt og lidt efter lidt melet under omrøring. Lad dejen hæve tildækket i 1 time ved stuetemperatur. Slå dejen ned og rul den tyndt ud til bradepandestørrelse eller i 4 portionspizzaer.
Fyld:
Rør ost, æg og olie sammen. Del løgene i grove både og rist dem let på en pande i lidt olie. Krydr med lidt salt. Smør ostecremen ud på dejen. Fordel løg, parmaskinke og timiankviste over. Bag pizzaen i en 250° varm ovn i 15-20 min. afhængig af størrelse.
Tilbehør:
Skyl salatbladene og dup dem tørre. Vend dem med lidt eddike og olie og krydr med lidt salt.
Tilberedningstid:
Ca. 50 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.
PRØV OGSÅ: Pizza med løg og bacon


Fredag:
Porretærte med bøf og salat
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Gode entrecote-bøffer med smagfuld porretærte
4 pers.
Ingredienser til porretærte med bøf og salat
4 entrecote-bøffer
1 spsk. olie og 1 spsk. smør
Salt og peber
Skyrcreme:
250 g skyr
1 tsk. dijonsennep
Estragon
Salt
Porretærte:
1 rulle fuldkorns-tærtedej
1 bdt. porrer
4 æg
250 g skyr naturel
150 g revet gouda-ost
1 tsk. salt og ½ tsk. peber
Tilbehør:
100 g salatblade
½ spsk. hvidvinseddike
2½ spsk. olie
Salt
PRØV OGSÅ: Tærte med bacon og tomater
Fremgangsmåde
Porretærte:
Beklæd en tærteform med dejen. Snit den hvide del af porrerne fint og blanchér dem i saltet vand i 1 min. Lad dem dryppe af. Rør de øvrige ingredienser sammen, vend porrerne i og kom alt i tærtebunden. Bag tærten i ca. 45 min. ved 180°.
Tilbehør:
Vend salatbladene med eddike, olie og lidt salt lige inden servering.
Bøffer:
Dup bøfferne tørre. Brun dem ved god varme i fedtstoffet i ca. 1 min. på hver side. Dæmp varmen til middel, krydr bøfferne og steg dem i 1½-2 min. på hver side.
Skyrcreme:
Rør skyr og sennep sammen. Smag den til med estragon og salt. Servér cremen til bøfferne.
Tilberedningstid:
Ca. 1 time, heraf arbejdstid ca. 25 min.
PRØV OGSÅ: Tomattærte med gedeost