Fredag d. 15. marts 2013 - af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Madplan med pizza, cuvettesteg og muslinger
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge følge Ude og Hjemmes madplan

Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet.
Indkøbsliste til madplanen
Køl/frost:
Ca. 600 g svinemørbrad
300 g mild brunch-chorizopølse,
1 kg blåmuslinger
500 g hakket svinekød 8-12 %
Ca. 800 g cuvette af dansk ungkvæg 500 g cremefraiche 18 %
200 g revet mozzarellaost
2 x 200 g bacon i tern
200 g bacon-leverpostej
1 pk. Pålækker skinke (90 g)
1 pk. Pålækker hamburgerryg
1/4 l madlavningsfløde 8 %
Kolonial:
2 pk. Tex Mex pizzabunde
1 dåse flåede tomater
140 g tomatkoncentrat
200 g torskerogn
2 Kohberg Herkules-rugbrød
1 glas soltørrede tomater i olie
Grønt:
1 kg løg, 100 g salatmix
1 kg gulerødder
3 avocadoer
2 x 250 g champignoner
1½ kg bagekartofler
2 potter persille
1 bdt. radiser
10 æbler
1 bakke karse
1 bdt. forårsløg
1 broccoli
Det havde Pia selv til madplanen
Olie, salt, peber, paprika, cayennepeber, timian, tørret estragon, stødt spidskommen, bearnaise-essens, mælk, smør, solsikkekerner, æbleeddike, hvidvin, ost, kødspyd, hvidløg, citronsaft, fiskesauce, sød chilisauce, fuldkornspasta, fuldkornsris.
Ugens madpakker fra madplanen
Mandag:
Rugbrød med leverpostej og skinke. 1-2 gulerødder.
Tirsdag:
Rugbrød med skinke, torskerogn og karse. Æble.
Onsdag:
Rugbrød med leverpostej og hamburgerryg. 1 gulerod og ½ æble.
Torsdag:
Rugbrød med hamburgerryg og ost. Radiser.
Fredag:
1-2 skiver rugbrød med avocado og karse. Gulerodsstave. Æble.
Madplan med pizza, cuvettesteg og muslinger


Mandag:
Pizza med løg og bacon
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Sprød og lækker pizza til hele familien
4 pers.
Ingredienser til pizza med løg og bacon
3 mellemstore løg
2 spsk. olie
400 g bacon i tern
2 pk. Tex Mex pizzabunde
200 g cremefraiche 18 %
200 g revet mozzarellaost
Salt og peber
Salat:
100 g salatmix
2 gulerødder
2 spsk. ristede solsikke- eller græskarkerner
½ spsk. æble- eller hvidvinseddike
1 spsk. olie
1 nip salt
PRØV OGSÅ: Tortillaer med oksekødsfyld
Fremgangsmåde
Opvarm ovnen til 300° varmluft eller så højt, den kan komme. Skær løgene i skiver og steg dem bløde i olien over middelstærk varme. Tag dem af panden og rist derpå baconternene halvsprøde på panden. Læg ternene på køkkenrulle en kort stund. Smør pizzabundene med et jævnt lag cremefraiche og læg dem på ovnplader. Fordel løg og bacon herpå og drys til sidst med ost. Krydr med lidt salt og peber. Bag pizzaerne samtidig i den varme ovn, til bundene er sprøde, og osten er smeltet (6-8 min.).
Salat:
Skyl salatbladene og slyng dem tørre. Skræl gulerødderne og skær dem i strimler med kartoffelskrælleren. Vend alle ingredienser til salaten sammen.
Tilberedningstid:
Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.
PRØV OGSÅ: Kyllingenuggets med pommes frites


Tirsdag:
Mørbradgryde
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
En skøn klassiker på middagsbordet
4 pers.
Ingredienser til mørbradgryde
1 stor svinemørbrad, ca. 600 g
4 spsk. olie
2 hakkede løg
300 g mild brunch-chorizopølse
250 g champignoner
1 dåse flåede tomater
70 g tomatkoncentrat
2½ dl vand
1 spsk. mild paprika
¼ l madlavningsfløde 8 %
Salt og peber
1 potte persille
Kartoffelmos:
1½ kg bagekartofler
1½-2 dl varm mælk,
1-2 spsk. smør
Salt og peber
PRØV OGSÅ: Bøf stroganoff med rodfrugter
Fremgangsmåde
Kartoffelmos:
Skræl kartoflerne og skær dem i tern. Kog dem møre i rigeligt vand. Hæld vandet fra og mos kartoflerne under samtidig tilsætning af mælken. Smag til med smør, salt og peber.
Mørbradgryde:
Afpuds mørbraden og skær den i 3 cm store klodser, som duppes tørre. Varm olien op i en gryde og brun hurtigt kødet heri. Tag det op af gryden og steg derpå løgene, til de får lidt farve. Tag også dem op. Steg chorizopølserne, til de tager farve, og tag dem derefter op. Steg så de skivede champignoner gyldne, tag dem op og kassér stegefedtet. Kom nu alt i gryden på nær fløde, salt, peber og persille. Varm det op og lad det simre i 8 min. Hæld fløden på. Lad det hele simre i 2-5 min., til kødet netop er mørt. Smag til med salt og peber. Strø hakket persille over ved servering.
Tilberedningstid:
Ca. 45 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.
PRØV OGSÅ: Kalkungryde med bønner og tomat


Onsdag:
Kødbolle-spyd med broccoli
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Gode kødboller på spyd -server med sund broccoli
4 pers.
Ingredienser til kødbolle-spyd med broccoli
Kødbolle-spyd:
500 g hakket svinekød 8-12 %
2 finthakkede fed hvidløg
1 tsk. paprika
½ tsk. cayennepeber
1 tsk. stødt spidskommen
1 spsk. citronsaft
2 spsk. fiske- eller sojasauce
2 spsk. olie til stegning
12 små kødspyd
Tilbehør:
4 dl fuldkornsris
1 broccoli, salt
Sød chilisauce
Fremgangsmåde
Tilbehør:
Kog risene efter anvisningen på emballagen. Skær broccolien i lange, tynde stykker. Damp dem netop møre i letsaltet vand.
Kødbolle-spyd:
Kom kødet i en skål og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt det hele godt sammen. Fordel farsen på spyddene og steg disse i olie på en pande i ca. 5 min. på hver side over middelstærk varme. Servér kødbolle-spyddene med ris, broccoli og lidt sød chilisauce.
Tilberedningstid:
Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 15 min.
PRØV OGSÅ: Minifarsbrød og kartoffelmos


Torsdag:
Pasta og muslinger
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Skøn og nem middag
4 pers.
Ingredienser til pasta og muslinger
Muslinger:
1 kg blåmuslinger
1 dl vand
70 g tomatkoncentrat
4-6 finthakkede fed hvidløg
1 hakket potte persille
1 dl hvidvin
Pasta:
Ca. 300 g fuldkornspasta
Lidt olie
PRØV OGSÅ: Salat med rejer og pomelo
Fremgangsmåde
Muslinger:
Rens muslingerne og kassér dem, der er åbne. Kom vand, tomatkoncentrat, hvidløg og halvdelen af persillen i en gryde. Varm det op. Kom muslingerne i gryden og rør, til de er ”smurt” ind i tomatblandingen. Tilsæt vin og damp muslingerne ved høj varme under låg, til de åbner sig (ca. 4 min.). Ryst gryden undervejs. Kassér de muslinger, der ikke har åbnet sig efter kogningen.
Pasta:
Kog pastaen efter anvisningen på emballagen. Lad den dryppe af og vend den med lidt olie. Vend pastaen sammen med muslingerne, og drys resten af persillen over.
Tilberedningstid:
Ca. 35 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.


Fredag:
Cuvettesteg med kold Bearnaisesauce
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker cuvettesteg med bearnaise til weekenden
4 pers.
Ingredienser til cuvettesteg med kold Bearnaisesauce
Ca. 800 g cuvette af ungkvæg
1 spsk. olie og 1 spsk. smør
Salt og peber
Ovnstegte kartofler:
Ca. 1 kg kartofler skåret i mindre stykker og vendt med 2 spsk. olie og 1 tsk. timian.
1 tsk. salt
Salat:
250 g champignoner i tynde skiver og dryppet med citronsaft vendes lige før servering med 1 fintsnittet bdt. forårsløg og 1 glas afdryppede, soltørrede tomater i olie.
Kold bearnaisesauce:
300 g cremefraiche 18 % røres med 1 spsk. mælk, 1 spsk. bearnaise-essens og 3 tsk. tørret estragon. Smag til med salt og peber.
Prøv også: Okseculotte og porrer i bacon
Fremgangsmåde
Steg:
Fjern overflødigt fedt, rids spæklaget og brun stegen i fedtstoffet ved god varme. Krydr med salt og peber. Læg stegen i en bradepande med vand, der når 2 cm op. Sæt stegen i en 175° varm ovn i ca. 50 min., eller til stegetermometret viser 64° (rosa-stegt). Lad den hvile i 15 min.
Ovnstegte kartofler:
Sæt kartoflerne i ovnen sammen med stegen i ca. 40 min. Sæt ovnen på 220°, når kødet er taget ud, så kartoflerne kan få lidt farve. Krydr med salt.
Tilberedningstid:
Ca. 1 time og 15 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.
PRØV OGSÅ: Højrebsbøf og bagte kartofler med pesto