Fredag d. 1. februar 2013 - af Pia Friis Andreassen
Madplan med rødspætte, omelet og bøf
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge følge Ude og Hjemmes madplan

Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet.
Indkøbsliste til madplanen
Frost/køl:
1300 g kyllingeinderfilet
200 g White cheddarost
Ca. 400 g rødspættefileter
1 pk. skinkepålæg
15 æg, 125 g frisk mozzarella
200 g chorizopølse (Princip)
4 tykstegsbøffer
¼ l fløde
Kolonial:
1 dåse majskerner (drænet vægt 285 g)
2 fuldkornsrugbrød
3 dåser torskerogn a 200 g
250 g rosiner
1 flaske Riesling (hvidvin)
2 dåser flåede, hakkede tomater
Grønt:
2 stk. icebergsalat
3 avocadoer
1 bakke karse
2 kg gulerødder
100 g rucola
1 potte dild
8 klementiner
2 x peberfrugtmix (i alt 6 peberfrugter)
750 g persillerødder
750 g jordskokker
1 bdt. porrer
250 g champignoner
Det havde Pia selv til madplanen
Olie, paprika, salt, peber, hvidvinseddike, ost, hvidløg, løg, grøntsagsbouillon, mælk, smør, timian,
rosépeber, fuldkornspasta, dijonsennep, cayennepeber.
Olie, paprika, salt, peber, hvidvinseddike, ost, hvidløg, løg, grøntsagsbouillon, mælk, smør, timian, rosépeber, fuldkornspasta, dijonsennep, cayennepeber.
Ugens madpakker fra madplanen
Mandag: 1-2 skiver rugbrød med torskerogn og karse. 1-2 gulerødder. Rosiner.
Tirsdag: 1-2 rugbrødsklapsammener med skinke, ost og sennep. Gulerodssalat.
Onsdag: Rugbrød med æg og chorizopølse. Klementin.
Torsdag: Rugbrød med skinke, karse og æg. Klementin.
Fredag: Rugbrød med torskerogn og ost. 1-2 gulerødder.
Madplan med rødspætte, omelet og bøf


Mandag:
Kyllingesalat
Af Pia Friis Andreassen/Martin Tanggaard
Lækker salat med kylling, avocado og cheddar
4 personer
Ingredienser til kyllingesalat:
Ca. 500 g kyllingeinderfilet
2 spsk. olie, 1 tsk. paprika
2 stk. icebergsalat
1 dåse majskerner (drænet vægt 285 g)
200 g White cheddar eller en anden fast ost
3 avocadoer
2 skiver ristet rugbrød
Dressing:
1 tsk. dijonsennep
1 spsk. hvidvinseddike
Ca. 4 spsk. olie, salt
Pynt:
Knust rosépeber
PRØV OGSÅ: Kyllingedeller, stegte rodfrugter og salat
Fremgangsmåde:
Afpuds evt. kyllingestykkerne. Vend dem med olie og krydr med paprika. Fordel dem i et jævnt lag på en bageplade. Sæt pladen øverst i ovnen ved højeste mulige varme. Lad kødet stege i 4 min. Vend det og steg det i yderligere 1-2 min., til det netop er gennemstegt.
Skyl salatbladene og dup dem tørre. Skær dem i strimler og læg dem i en stor skål eller på et fad. Tilsæt majs, ost i tern og skrællet avocado i tern. Bryd evt. kyllingestykkerne i mindre stykker og kom dem ved. Drys med knust rosépeber.
Dressing:
Rør sennep og eddike sammen. Tilsæt olien i en tynd stråle under omrøring, så dressingen samler sig. Smag til med salt. Vend dressingen i salaten. Strø ristet rugbrød i tern over.
Tilberedningstid:
Ca. 30 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.


Tirsdag:
Omelet med chorizo og peberfrugt
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Mad til en travl hverdagsaften
4 pers.
Ingredienser til omelet med chorizo og peberfrugt:
1 stort løg
1 peberfrugtmix (3 stk.)
100 g chorizopølse
125 g frisk mozzarellaost
100 g rucola
2-3 spsk. olie
10 æg
1 dl mælk
½ tsk. salt
½ tsk. peber
Tilbehør:
Rugbrød
Fremgangsmåde:
Hak løget og skær peberfrugterne i tern. Skær pølsen og mozzarellaen i skiver. Skyl rucolasalaten og slyng den tør.
Rist pølseskiverne i olien ved god varme i 2 min. på en stor pande. Dæmp varmen til middelstærk. Steg løget og halvdelen af peberfrugterne med i 4-5 min.
Pisk æggene sammen med mælk, salt og peber. Brug evt. en elpisker. Hæld æggemassen ud i panden. Fordel mozzarellaskiverne ovenpå og skrab forsigtigt i æggemassen nu og da, til den netop er stivnet. Vip den ene halvdel over på en stor tallerken og vend den anden halvdel ovenpå, så der dannes en halvmåne. Strø rucola og resten af peberfrugterne over.
Tilberedningstid:
Ca. 30 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.


Onsdag:
Kylling i Riesling
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker middag med masser af smag. Kyllingen skal i vinmarinade dagen før servering
4 pers.
Ingredienser til kylling i Riesling:
Påbegyndes dagen før brug
800 g kyllingeinderfilet
1 flaske Riesling (hvidvin)
1 laurbærblad, 8 peberkorn
1 bdt. porrer, 250 g champignoner
150 g bacon i tern
2 spsk. olie
1 dl fløde, salt og peber
1/3 potte dild
Tilbehør:
Ca. 300 g tørret fuldkornspasta kogt efter anvisningen på pakken
1/3 potte dild
Fremgangsmåde:
Dag 1:
Afpuds kyllingestykkerne. Hæld vin over dem og tilsæt laurbærblad og peberkorn. Lad kødet marinere i køleskabet til næste dag.
Dag 2:
Rens porrerne og skær dem i strimler. Rens champignonerne og skær dem i skiver. Steg baconen i olien i 2-3 min. i en gryde. Steg porrerne med i 1-2 min. Tilsæt champignonerne og vend det hele rundt. Hæld vinmarinaden fra kyllingestykkerne på og varm det hele op. Lad det småsnurre under låg i 10 min. Kom kyllingekødet i gryden. Lad det småsnurre i yderligere 10 min., eller til kødet netop er mørt. Rør fløden i og smag til med salt og peber. Vend klippet dild i retten og i den afdryppede pasta.
Tilberedningstid:
Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.


Torsdag:
Ovndampet rødspætte i tomatsuppe
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Det tager ikke land tid at lave denne ret, og så er det tilmed en forholdvis billig ret
4 pers.
Ingredienser til ovndampet rødspætte i tomatsuppe:
400 g rødspættefileter
Ca. ½ tsk. salt
2 finthakkede fed hvidløg
Tomatsuppe:
1 løg
1 peberfrugtmix (3 stk.)
2 fed hvidløg
1 spsk. olie
2 dåser flåede, hakkede tomater
Ca. 6 dl grøntsagsbouillon
1½ dl fløde
Salt og peber
1/3 potte dild
PRØV OGSÅ: Muslinger emd tomatsovs og pasta
Fremgangsmåde:
Krydr fiskefileterne med salt og hvidløg. Lad dem trække, til ovnen er opvarmet til 180°. Rul rødspættefileterne sammen fra hale mod hoved og læg dem i et ovnfast fad. Hæld vand i fadet og sæt det i den varme ovn i ca. 15 min.
Tomatsuppe:
Skær løg og peberfrugter i tern. Hak hvidløgsfeddene. Steg løg og peberfrugter i 3-4 min. i olien. Tilsæt hvidløg, tomater, bouillon og fløde. Bring det hele i kog og lad det småkoge under låg i 10 min. Smag til med salt og peber. Hæld suppen i dybe tallerkener. Læg 1-2 rødspætteruller i. Pynt med dildkviste.
Tilberedningstid:
Ca. 35 min., heraf arbejdstid ca. 20 min.


Fredag:
Tykstegsbøf og bagte rødder
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Gode tykstegbøffer med bagte rodfrugter
4 pers.
Ingredienser til tykstegsbøf og bagte rødder:
4 tykstegsbøffer
1 spsk. olie + 1 spsk. smør
Salt og peber
Kryddersmør:
50 g blødt smør, 2 finthakkede fed hvidløg
¼ tsk. cayennepeber, salt
Bagte rødder:
750 g jordskokker
750 g persillerødder
½ kg gulerødder
2 spsk. olie
2 tsk. timian
Salt
PRØV OGSÅ: Kalvekotelet og fyldig salat
Fremgangsmåde:
Kryddersmør:
Rør smør, hvidløg og cayennepeber sammen. Smag til med salt. Rul smørret sammen til en pølse vha. plastfolie. Læg det i fryseren.
Bagte rødder:
Skrub rodfrugterne rene og skær dem i grove stykker. Dup dem tørre og vend dem med olie på en plade med bagepapir. Krydr med timian og steg dem møre midt i en 220° varm ovn (ca. 35 min.). Vend dem undervejs og krydr med salt mod slutningen.
Bøffer:
Dup bøfferne tørre. Brun dem i fedtstoffet ved god varme i ca. 1 min. på hver side. Krydr med salt og peber. Dæmp varmen til middelstærk og steg dem i yderligere 2-3 min. på hver side afhængigt af, hvor rosa de skal være. Tag smørret ud af fryseren og skær det i skiver, som derpå placeres oven på bøfferne.
Tilberedningstid:
Ca. 50 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.