Fredag d. 22. marts 2013 - af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Madplan med skinke, gullasch og kylling
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge følge Ude og Hjemmes madplan

Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet.
Indkøbsliste til madplanen
Køl/frost:
2 pk. kød for 150 kr.:
1.100 g wokstrimler af skinkekød og 600 g gullaschkød.
150 g rejer (frost)
1 pose ærter (650 g, frost)
300 g perleløg (frost)
1.300 g majskylling
4 tykstegsmedaljoner
10 æg
600 g skæreost
500 g cremefraiche 18 %
2 pk. kogt skinke
1 pk. kyllingepålæg
Kolonial:
250 g fuldkornsnudler
2 fuldkornsrugbrød
2 pk. Jumbo fuldkornspitabrød
250 g rosiner
200 g mandler
1 pose groft brød
400 g torskerogn
Grønt:
2 x 250 g bønner
1 hvidløg
2 mini-romainesalater
500 g cocktailtomater
1 potte purløg
1 kg gulerødder
2 x 250 g orangerødder
5 bagekartofler
1 bakke karse
500 g røde, stenfri druer
Det havde Pia selv til madplanen
Olie, fiskesauce, sukker, salt, peber, timian, karry, stødt spidskommen, stødt koriander, tørrede chiliflager, hvidløg, smør, oksebouillon, engelsk sauce, tomatketchup, peanuts, sennep.
Ugens madpakker fra madplanen
Mandag:
1-2 rugbrødsklapsammener med hårdkogt æg og ost i bjælker. Vindruer.
Tirsdag:
1-2 rugbrødsklapsammener med ost og skinke samt evt. sennep. Rosiner/mandler.
Onsdag:
Rugbrød med skinke, tomat og æg. 1-2 gulerødder.
Torsdag:
Rugbrød med torskerogn, kylling og karse. Mandler og rosiner.
Fredag:
Rugbrød med ost, kylling og karse. 1-2 gulerødder.
Madplan med skinke, gullasch og kylling


Mandag:
Lynstegt skinkekød
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker ret med nudler og skinke
4 pers.
Ingredienser til lynstegt skinkekød
500 g skinkekød i wokstrimler
150 g rejer (frost, optøet i køleskabet natten forinden)
500 g friske grønne bønner
2 spsk. olie
8 fed hvidløg i skiver
3 spsk. fiskesauce eller sojasauce
2 tsk. sukker
1 tsk. peber
½ dl tørristede peanuts
Tilbehør:
250 g fuldkornsnudler
PRØV OGSÅ: Stegte ris med kylling og grønt
Fremgangsmåde
Tilbehør:
Tilbered nudlerne efter anvisning på emballagen.
Wokret:
Lad rejerne dryppe af. Nip og skyl bønnerne. Dup kødet tørt. Varm en wok eller sauterpande op, til den er rygende varm. Tilsæt 1 spsk. olie og steg kødet heri ad to omgange, til det tager farve. Tag det op af wokken. Tilsæt derpå resten af olien og steg bønnerne under omrøring i 3 min. Steg derefter hvidløgsfeddene med i ½ min. Kom kødet tilbage i wokken sammen med fiskesauce, sukker og peber og varm det hurtigt igennem. Tag wokken af varmen og vend rejerne i.
Strø ristede peanuts over retten og servér den med nudler til.
Tilberedningstid:
Ca. 25 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.


Tirsdag:
Skinke-kebab i pitabrød
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Gode pitabrød til hele familien
4 pers.
Ingredienser til skinke-kebab i pitabrød
8 fuldkornspitabrød
2 mini-romainesalater
250 g cocktailtomater
1 løg
Skinke-kebab:
600 g skinkekød i wokstrimler
4 spsk. olie
1-2 finthakkede fed hvidløg
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
½ tsk. tørrede chiliflager (eller efter behag)
1 tsk. salt
Dressing:
300 g cremefraiche 18 %
2⁄3 potte purløg, klippet
1 nip salt
PRØV OGSÅ: Sandwich med flæskesteg og krydret mayo
Fremgangsmåde
Skinke-kebab:
Dup kødet tørt og kom det i en skål. Hæld olie over og tilsæt hvidløg, spidskommen, koriander og chili. Vend det grundigt sammen og lad det trække en kort stund. Varm en wok eller sauterpande op, til den er rygende varm. Rist kødet heri ad to omgange under omrøring, til det er gennemstegt. Krydr med salt.
Kebab i pita:
Skyl salaten og dup den tør. Skær tomaterne i skiver og løget i ringe.
Fyld kød og grøntsager i lune pitabrød. Servér den sammenrørte dressing til.
Tilberedningstid:
Ca. 25 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.
PRØV OGSÅ: Clubsandwich med kylling


Onsdag:
Kylling med stegte orangerødder
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker kylling fra ovnen med stegte gulerødder og ærtepuré
4 pers.
Ingredienser til kylling med stegte orangerødder
1 hel kylling, ca. 1.300 g
1-2 spsk. olie
2 tsk. karry
Salt og peber
Orangerødder:
500 g små orangerødder
2 spsk. olie og 2 spsk. smør
1 tsk. timian og ½ tsk. salt
Ærtepuré:
400 g ærter (frost),
200 g cremefraiche 18 %
Salt og peber
Tilbehør:
Groft brød
Fremgangsmåde
Kylling:
Del kyllingen i 8 stykker. Dup dem tørre og læg dem i et ovnfast fad. Pensl med olie og krydr med karry, salt og peber. Sæt fadet i en 225° varm ovn og steg det i 20 min. Dæmp varmen til 200° og steg kyllingen i yderligere ca. 20 min., eller til kødet netop er gennemstegt.
Orangerødder:
Skrub rødderne og steg dem møre i fedtstoffet (ca. 5 min.). De skal have lidt bid. Krydr med timian og salt.
Ærtepuré:
Kom ærterne i en kasserolle og dæk dem med vand. Kog dem i 5 min. Lad dem dryppe af og blend dem med cremefraiche. Smag til med salt og peber.
Tilberedningstid:
Ca. 55 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.
PRØV OGSÅ: Pastaret med kylling i cremet sauce


Torsdag:
Gullasch
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
God og fyldig klassiker til middagsbordet
4 pers.
Ingredienser til gullasch
Ca. 600 g gullaschkød
2 løg
6 gulerødder
500 g champignoner
2 + 2 spsk. olie
140 g tomatkoncentrat
4 dl vand
2 spsk. mild paprika
1 tsk. stødt spidskommen
Salt og peber
1⁄3 potte purløg
Tilbehør:
Ca. 4 dl fuldkornsris
Fremgangsmåde
Pil løgene og skær dem i skiver. Skræl gulerødderne og skær dem i tern. Rens champignonerne og skær dem i halve. Varm en gryde op, til den er middelvarm. Tilsæt 2 spsk. olie og steg løgene heri i et par minutter. Lad derpå gulerødder og champignoner stege med i yderligere et par minutter. Tag det hele op af gryden. Dup kødet tørt. Hæld resten af olien i gryden og skru op for varmen. Brun kødet i olien ad to omgange. Tag kødet op og gør gryden ren. Kom kød, grøntsager, tomatkoncentrat, vand, paprika og spidskommen i. Varm det hele op og lad det småsimre under låg i 50 min., eller til kødet er godt mørt. Smag til med salt og peber. Servér gullaschen med et drys klippet purløg.
Tilbehør:
Kog risene efter anvisningen på emballagen.
Tilberedningstid:
Ca. 1 time og 20 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.
PRØV OGSÅ: Svampesuppe og sprøde persillebrød


Fredag:
Medaljoner af tyksteg og stegt tilbehør
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Gode medaljoner med tilbehør til en lækker fredags-middag
4 pers.
Ingredienser til medaljoner af tyksteg og stegt tilbehør
4 tykstegsmedaljoner
1 spsk. olie og 1 spsk. smør
Salt og peber
1½ dl oksebouillon
1 spsk. tomatketchup
1 spsk. engelsk sauce
Tilbehør:
250 g ærter (frost)
5 skrællede bagekartofler
4 spsk. olie og 2 spsk. smør
300 g perleløg (optøet fra frost)
Salt og peber
PRØV OGSÅ: Cuvettesteg med kold bearnaisesauce
Fremgangsmåde
Allerførst:
Tag ærterne ud af fryseren. Tag derefter medaljonerne ud af køleskabet og krydr med salt.
Tilbehør:
Skær kartoflerne i tern. Dup dem tørre og steg dem i fedtstoffet over middelstærk varme i 12 min. Rør jævnligt i dem. Lad løgene dryppe grundigt af og steg dem med kartoflerne i 8-10 min. Øg varmen en smule, tilsæt ærterne og steg det hele i 2 min. Smag til med salt og peber.
Medaljoner:
Dup medaljonerne tørre. Brun dem ved god varme i fedtstoffet i ca. 1 min. på hver side. Krydr med peber. Dæmp varmen til middel og steg dem færdige (5-7 min. på hver side). Tag dem af panden og hold dem varme. Kog panden af med bouillonen. Lad den koge lidt ind og rør derpå ketchup og engelsk sauce i.
Tilberedningstid:
Ca. 35 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.
PRØV OGSÅ: Højrebsbøf og bagte kartofler med pesto