Fredag d. 23. november 2012 - af Pia Friis Andreassen
Madplan med svinekam, medister og linsesuppe
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge lade dig inspirere af eller følge vores madplan

Madplan
Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet.
Indkøbsliste til madplanen:
Frost/køl:
1 spand rejer i lage (330 g)
2 x 400 g sildefileter
500 g kyllingemedister
2 svinemørbrader a ca. 500 g
Ca. 1,5 kg svinekam m/svær - u/ben
500 g Cheasy fraiche 6 %
1 Kronekildeost (ca. 765 g)
750 g grønne bønner (frost)
575 g ærter (frost)
1 pk. kyllingepålæg
1 bæger fetaost
Kolonial:
1 pose røde linser (600 g)
1 pk. Pågen fuldkornsklemmer
1 Kohberg fuldkornsrugbrød
3 dåser tun i vand
1 pk. naanbrød
1 glas kapers, 1 pose mandler
1 pk. mini-rugbrød (6 stk.)
1 flaske balsamicoeddike
2 dåser torskerogn
1 glas soltørrede tomater i oliemarinade
1 glas oliven
Grønt:
1 potte persille
1 bdt. bladselleri
2 x 1 kg gulerødder
1 bakke ingefærrod
1 pk. hjertesalat (2 stk.)
400 g rosenkål
1 rodselleri
1 kg kartofler
Det havde Pia selv til madplanen:
Mayonnaise, salt, peber, karry, rosmarin, timian, sukker, løg, rødløg, hvidløg, olie, rugmel, sennep, pastaskruer, grøntsagsbouillon, hvid-vinseddike.
SE FLERE: Skal du bruge en madplan? Vi har samlet alle vores madplaner her...
Ugens madpakker fra madplanen:
Mandag: 1-2 fuldkornsklemmer med salat og tun rørt med mayo., salt, peber. 2 gulerødder.
Tirsdag: 1-2 rugbrødsklapsammener med salatblade, kylling og løgringe. Ost i bjælker.
Onsdag: Rugbrød, ost, kylling. 1-2 gulerødder.
Torsdag: 1-2 stk. rugbrød med salatblade og svinekam fra onsdag. Revet gulerod. Mandler.
Fredag: Rugbrød med torskerogn og ost. Mandler.
Madplan med svinekam, medister og linsesuppe


Mandag:
Linsesuppe med marinerede rejer
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
God og sund suppe med rejer
4 personer
Det skal du bruge:
Ca. 300 g rejer (afdryppede)
2 spsk. olie
2 finthakkede fed hvidløg (kan undlades) 4 spsk. hakket persille, salt og peber
Suppe:
2 store løg
2 stilke bladselleri
4 gulerødder
2 spsk. olie
2 spsk. karry eller garam masala
4 cm skrællet, finthakket ingefærrod
320 g røde linser, 2 l grøntsagsbouillon
Salt og peber
Tilbehør:
Naanbrød
PRØV OGSÅ: Peberfrugtsuppe
Sådan gør du:
Vend rejerne med olie, hvidløg og persille. Krydr med salt og peber og lad det trække i køleskabet, mens suppen tilberedes.
Suppe:
Hak løgene. Skær bladselleristilkene i strimler og gulerødderne i tern. Sautér grøntsagerne i olien i 4-5 min. Øg varmen og lad karryen stege med i 20 sek. Tilsæt derefter ingefær, linser og grøntsagsbouillon og bring det hele i kog. Lad det småkoge under låg i 15 min. Blend suppen med en stavblender og smag til med salt og peber. Hæld suppen i forvarmede tallerkener og kom de marinerede rejer i suppen.
Tilberedningstid:
Ca. 30 min., heraf arbejdstid ca. 15 min.
PRØV OGSÅ: Blomkålssuppe og ostebrød


Tirsdag:
Stegte sild rosenkål og sellerifritter
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Gode sildefileter med grove fritter af selleri
4 pers.
Det skal du bruge:
800 g dobbelte sildefileter
1 dl rugmel eller grahamsmel
1½ tsk. salt
½ tsk. peber
2-3 spsk. olie
Remoulade:
¾ dl mayonnaise
¾ dl Cheasy fraiche 6 %
1½ tsk. mild karry
50 g revet gulerod
3 spsk. grofthakkede kapers
Salt og peber
Tilbehør:
400 g rosenkål
4 spsk. olie
Salt
1 rodselleri
PRØV OGSÅ: Laks og lun salat
Sådan gør du:
Tilbehør:
Fjern de yderste blade på rosenkålene og kog dem knap møre. Lad dem dryppe af og gem dem til senere. Når sildene er stegt, ristes rosenkålene i 2 spsk. olie på en anden pande og krydres med salt.
Skær den skrællede selleri i 1½ cm tykke stave. Vend disse med 2 spsk. olie på en plade med bagepapir. Steg dem i en 200° varm ovn i 20-25 min. Vend dem undervejs og krydr med salt mod slutningen.
Remoulade:
Rør ingredienserne sammen og smag til med salt og peber.
Stegte sild:
Skyl sildefileterne og dup dem tørre. Vend dem i mel krydret med salt og peber. Steg dem i olie over middelstærk varme i 3-4 min. på hver side.
Tilberedningstid:
Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.
PRØV OGSÅ: Muslingesuppe


Onsdag:
Marineret svinekam og bønnesalat
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Svinekam i lækker marinade - nem hverdagsret
4 pers.
Det skal du bruge:
Ca. 1,5 kg svinekam m/svær og u/ben
2 hakkede fed hvidløg
2 tsk. rosmarin,
1 dl balsamicoeddike
½ dl olie
Groft salt
Bønnesalat:
700 g grønne bønner (frost)
Salt
1 bæger fetaost i tern (afdryppet)
2 spsk. olie
1 rødløg i ringe
Tilbehør:
Mini-rugbrød
PRØV OGSÅ: Entrecote med bearnaisedressing
Sådan gør du:
Svinekam:
Sværen skal være ridset helt ned til kødet. Fordel hvidløg på undersiden af stegen og rosmarin mellem sværene. Læg stegen i en bradepande. Hæld en blanding af eddike og olie over og lad kødet trække i ½ time ved stuetemperatur. Drys salt på undersiden af stegen og mellem sværene. Sørg for, at sværen ligger vandret. Læg evt. kartofler under den lave ende. Hæld ½ dl vand i bradepanden. Sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200° og lad stegen stå i ca. 1 time og 20 min. Brug stegetermometer. Er sværen ikke sprød ved 55°, skrues op til 250°, til termometret viser 65°. Lad stegen hvile i 20 min. Servér med sky fra stegen.
Bønnesalat:
Kog bønnerne i 4 min. i letsaltet vand. Lad dem dryppe af og vend dem med feta, olie og løg. Tag steg fra til madpakken torsdag.
Tilberedningstid:
Ca. 1 time og 50 min., heraf arbejdstid ca. 15 min.
PRØV OGSÅ: Oksefilet med svampesauce


Torsdag:
Medister af kyllingekød og pastasalat
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Skønt alternativ til den klassiske medister
4 pers.
Det skal du bruge:
Ca. 500 g kyllingemedister
2 spsk. olie
Dipsauce:
2 dl Cheasy fraiche 6 %
1 spsk. sennep
Salt og peber
Pastasalat:
300 g pastaskruer (fuldkorn)
1 glas oliven (afdryppede)
1 glas soltørrede tomater i marinade (afdryppede)
2 spsk. oliemarinade fra tomaterne
275 g grønne ærter (optøet fra frost i køleskabet natten forinden)
3/4 hakket potte persille
Salt og peber
PRØV OGSÅ: Kyllingespid og peanutsauce
Sådan gør du:
Pastasalat:
Kog pastaen efter anvisningen på emballagen. Hæld vandet fra og lad pastaen dryppe af. Vend oliven, soltørrede tomater, oliemarinade, ærter og persille med pastaen. Krydr med salt og peber.
Pølse:
Steg medisteren i olien over middelstærk varme i ca. 8 min. på hver side.
Dipsauce:
Rør fraiche og sennep sammen. Smag til med salt og peber.
Tilberedningstid:
Ca. 35 min., heraf arbejdstid ca. 15 min.
PRØV OGSÅ: Krydret kyllingeret


Fredag:
Svinemørbrad, syltede løg og ærtepuré
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker middag, der tilmed er let at lave
4 pers.
Det skal du bruge:
2 afpudsede svinemørbrader
2 spsk. olie
Salt og peber
Syltede løg:
2 rødløg i tynde skiver
2 dl hvidvinseddike
½ dl vand
3 spsk. groft salt
2 spsk. sukker
Lidt friskkværnet peber
1 glas med låg
Ærtepuré:
300 g grønne ærter
1½ dl Cheasy fraiche 6 %
Salt og peber
Tilbehør:
1 kg skrubbede kartofler
2 spsk. olie
Salt
PRØV OGSÅ: Marineret svinekam og bønnesalat
Sådan gør du:
Syltede løg:
Ryst eddike, vand, salt og sukker i et glas med låg. Tilsæt løg og peber, ryst let og sæt det på køl indtil brug.
Tilbehør:
Skær kartoflerne i både, dup dem tørre, vend dem i olie og steg dem i ovnen ved 220° i ca. 25 min. Vend dem undervejs og krydr med salt mod slutningen.
Ærtepuré:
Kog ærterne netop møre. Lad dem dryppe af og purér dem sammen med Cheasy fraiche. Smag til med salt og peber.
Mørbrad:
Skær kødet i 3 cm tykke bøffer. Dup dem tørre og brun dem i 1 min. på hver side. Krydr med salt og peber, dæmp varmen og steg i endnu 3-4 min. på hver side.
Tilberedningstid:
Ca. 45 min., heraf arbejdstid ca. 35 min.
PRØV OGSÅ: Skinkemedaljon og couscous