Mandag d. 1. juli 2013 - af Lone Landmand/Foto: Søren Kvist
Hjemmelavet iste
En god sommerdag skal man ikke opholde sig længe i drivhuset, før tanken om et glas svalende iste melder sig. Ikke den slags, man kan købe – næh, det skal selvfølgelig være hjemmelavet iste – ren og forfriskende. Lav den med rooibos-te, så slipper du for bitterhed.

Ingredienser til iste
Ca. 1 liter
Iste:
2 spsk. rooibos-te, gerne med blåbær, det er en fantastisk smag til iste
1 liter frisk, koldt vand
2 spsk. vaniljesirup eller evt. lidt mere, hvis du kan lide sødere te (se opskrift nedenfor)
Isterninger og citronskiver til servering
Fremgangsmåde til iste
Hæld te og vand i en rummelig kande eller skål. Når du bruger koldt vand, får du en klar iste. Bruger du kogende vand, får teen et mere uldent udtryk, så koldt vand er hele hemmeligheden bag den fine udgave.
Lad teen trække i mindst 10 min. Rør i den af og til.
Når teen er veltrukket, kan du hælde den gennem et kaffefilter og over i en ny kande.
Rør vaniljesirup i teen og smag den til, så du kan lide den. Måske foretrækker du den med lidt mere sirup. Servér den læskende iste med citronskiver og isterninger.
PRØV OGSÅ: Æblejuice med gulerod og ingefær
En hjemmelavet vaniljesirup er billigere end den, du kan købe, og vi synes, at den smager bedre.
Ingredienser til vaniljesirup
2 fede vaniljestænger
400 g hvidt sukker
3 dl vand
1 knivspids salt
Fremgangsmåde til vaniljesirup
Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Læg stænger og korn i en stor gryde sammen med sukker, vand og salt. Sæt gryden over varmen og bring indholdet i kog. Tag tid. Siruppen er klar efter
5 min.'s boblekogning. Ikke noget med at røre i gryden - men du kan slynge grydens indhold rundt undervejs.
Tag gryden af blusset og lad siruppen afkøle lidt. Hæld den derefter gennem en fintmasket sigte ned i en flaske, du godt kan lide. Den flaske bliver du glad for.
Vaniljesirup kan også bruges i caffe latte, i varm kakao, på is med jordbær og til meget andet godt.