Hyldebærsuppe med hjemmelavede tvebakker

Skøn dessert til de kolde dage - en klassiker fra mormors køkken med masser af smag fra hyldebær, æble og kanel. Hertil tvebakker med citronskal og vanilje.

Foto: Martin Tanggaard

Ingredienser

Hyldebærsuppe
250 g hyldebær uden de grove stilke
½ l vand
1 dl sukker
1 kanelstang
200 g æbler skåret
i mindre stykker

Tvebakker
Ca. 30 halvdele
25 g gær
1¼ dl fløde
250 g hvedemel
50 g sukker
2 knsp. salt
Skal fra ½ usprøjtet citron
¼ vaniljestang

PRØV OGSÅ: Lone Landmands Lækre klatkager

Fremgangsmåde

Hyldebær: Rens og skyl hyldebærskærmene. Kog bærrene møre i vand (ca. 18 min.).
Sigt saften over i en mindre gryde og tilsæt sukker og kanelstang.
Kog æblestykkerne møre i saften.
(Hvis man ønske at tykne suppen, kan man jævne den med 1 tsk. majsstivelse, der er rørt ud i lidt koldt vand).

Tvebakker: Opløs gæren i fløden. Tilsæt halvdelen af melet, sukker, salt, fintrevet citronskal og vaniljekorn og bland det godt sammen. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen, til dejen er smidig og glat.
Lad dejen hvile i ca. 1 time. Tril ca. 15 små boller af dejen og lad dem efterhæve på et lunt sted i ca. 30 min. Bag dem ved 220°, til de er fint lysebrune (8-10 min.). Lad bollerne køle af og flæk dem.
Læg dem på bagepladen med skærefladen opad og rist dem ved 200°, til de har en fin, ristet farve.
Dæmp varmen til 100° og lad tvebakkerne tørre færdig i ca. en time. (Man kan faktisk godt slukke ovnen efter ca. 40 min. og lade tvebakkerne stå ved eftervarmen).