Lørdag d. 22. juni 2013 - af Opskrifter og foto: Fra bøgerne DET SØDE KØKKEN
Skovbæris med mandelkrokant
Nyd den skønne skovbæris på en varm sommerdag

Ingredienser til skovbæris med mandelkrokant
Tid: 45 minutter.
Frysetid uden ismaskine: mindst 4 timer.
Antal: 6 portioner.
Skovbæris:
1 vaniljestang
1 usprøjtet citron
4½ dl mælk
3½ dl piskefløde
6 pasteuriserede æggeblommer
150 g sukker
300 g optøede skovbær eller
blandede friske bær
Mandelkrokant
130 g sukker
80 g smuttede mandler
Evt. frysetørrede bær til pynt
PRØV OGSÅ: Marcipanis med krymmel
Fremgangsmåde til skovbæris med mandelkrokant
Skovbæris: Flæk vaniljestangen. Skyl citronen og skær et stykke af skallen af på størrelse med en femkrone. Undgå at få for meget af det bitre hvide med. Hæld 3½ dl mælk og fløden i en gryde, tilsæt vaniljestangen og citronstykket og varm det op til kogepunktet. Der skal være små bobler i kanten. Stil gryden til side.
Pisk æggeblommer og sukker med en elpisker, til det bliver en hvid og cremet masse. Fjern citronskallen og vaniljestangen fra mælkeblandingen. Hæld 1/3 af mælkeblandingen i æggemassen, mens du pisker. Sæt gryden med mælk tilbage på blusset over svag varme. Hæld æggemassen tilbage i gryden og lad cremen tykne under omrøring i ca. 10 minutter. Den må ikke koge! Cremen er tyknet, når der trækkes spor på bagsiden af en grydeske.
Blend bærrene i en blender sammen med den sidste deciliter mælk. Si herefter puréen igennem en fintmasket si. Rør den siede frugtpuré i den afkølede iscreme. Hæld iscremen i ismaskinen. Har du ikke en ismaskine, hælder du i stedet den kolde iscreme i en metalskål, dækker den til med film og sætter den i fryseren. Efter 1 time tager du cremen ud af fryseren og pisker den godt igennem. Gentag proceduren 3 gange i løbet af 3 timer.
Mandelkrokant: Smelt sukkeret til en gylden karamel på en varm pande. Hæld mandler i og rist dem i 2-3 minutter. Hæld blandingen ud på bagepapir og lad den afkøle helt. Hak den med en skarp kniv til en grov mandelkrokant.
Servering: Tag isen ud af fryseren, en halv time før den skal serveres. Anret kugler af skovbæris i skåle. Drys med hakket mandelkrokant og evt. frysetørrede bær.
PRØV OGSÅ: Milkshake med sommerbær
Hjemmelavet is
Sommer og is hører uundgåeligt sammen! Vi har samlet en række skønne opskrifter på fløde- og yoghurtis, islagkager, sorbet og meget mere. Se vores opskrifter på hjemmelavet is her.