Året bedste kage - Chokoladekage

Denne lækre chokoladekage blev årets bedste. Få opskriften her

Foto: Mads Enequist

Marlene Skjødt Jensen vandt prisen som årets kage med en chokoladekage formet som en kaffekop og navnet "En lille en til Kaffen". Den vandt foran 71 andre konditorer.

Marlene Skjødt Jensen forklarer om den kage hun vandt "Årets Kage" med, at den ikke er sværere at lave, end at alle burde kunne lave hvis de ville, og med råvarer alle kan få fat i hele Danmark.

-Jeg havde på forhånd besluttet, at kagen ikke skulle indeholde frugt. Alt vi har på hylderne indeholder enten ene form for marmelade, kompot eller fromage baseret på frugt. Og så skulle ingredienserne være let tilgængelige. Altså noget de fleste enten har i deres bageri, eller som kan købes i ethvert supermarked i Danmark. Den skulle være enkel og let at lave," forklarer hun.

Denne opskrift giver 20 kager.

Ingredienser til chokoladekage - Browniebunde:
75 g groft hakkede hasselnødder, der er ristet let på en tør pande eller i ovnen
75 g god mørk chokolade
85 g smør
75 g sukker
75 g brun farin
75 g mel
12 g kakao
2 små æg
Kornene fra en halv stang vanilje

Sådan laver du chokoladekage:
Chokolade og smør smeltes forsigtigt sammen og afkøles en smule. Sukker, farin og vaniljekorn blandes i chokoladesmørret og massen røres jævn. Æggene tilsættes under omrøring. Mel og kakao sigtes i massen og det hele røres godt sammen igen. Til sidst vendes de ristede nødder i. Dejen fordeles med en sprøjtepose i små gummiforme med knap 30 g dej i hvert hul. Sørg for der kun er dej i bunde af formen. Bundene bages otte minutter ved 180 grader. Bundene kan laves i god tid og fryses ned.

Har du ikke små gummiforme, kan du bruge små aluforme, kaffekopper eller andet, der kan tåle at gå i ovnen. Husk blot at smøre dem meget grundigt med en neutral madolie, så kagen ikke hænger fast.

Det er altid godt med en god, klassisk chokoladekage. Prøv denne Lone Lanmads lækre chokoladekage

Ostecreme med kaffe:
300 g Philadelphia eller anden neutral flødeost
60 g pasteuriserede æggeblommer
100 g pasteuriserede æggehvider
2½ dl cremefraiche 18 %
5 blade husblas
150 g flormelis
Kornene af en stang vanilje
En kop stærk kaffe af 15 g pulverkaffe og en lille deciliter kogende vand

Sådan laver du ostecreme med kaffe:
Start med at lave kaffen og køl den lidt af. Sæt husblassen i blød i koldt vand. Ost og æggeblommer piskes godt sammen med et piskeris. Cremefraiche og vaniljekorn tilsættes og det hele røres sammen (må ikke piskes for voldsomt). Vandet dryppes of husblassen, og den smeltes forsigtigt i kaffen. Når kaffen er kølet en anelse vendes den i cremen. Æggehviderne piskes helt stive, og flomelis sigtes i og piskes med i kort tid. Den luftige masse vendes hurtigt i cremen med en dejskraber eller lignende.

Prøv også chokoladekage med appelsinsirup

Likørcreme:
1¼ dl piskefløde
30 g honning
150 g lys chokolade
50 g smeltet smør
½ dl Saint Brendans eller Bailey
50 g smeltet mørk chokolade (kan udelades)

Sådan laver du likørcreme:
Piskefløde og honning sættes over i en gryde. Lige inden fløden koger, tages gryden af blusset og den lyse chokolade smeltes i. Derefter tilsættes smørret og der røres grundigt indtil det også er helt smeltet. Cremen skal være helt jævn og blank, inden likøren tilsættes. Hvis du har lyst, kan du tage 150 g af cremen fra og røre de 50 g smeltet mørk chokolade i, så du har både en lys og en mørk likørcreme. Cremen sættes på køl mindst et par timer.

Til slut skal hver lille chokoladekage samles. Browniebundene bliver i de forme, de er bagt i, og ostecremen kommes oven på med en sprøjtepose. Cremen må ikke flyde over. Ryst eller bank eventuelt forsigtigt på formene, så cremen fordeler sig jævnt og danner en glat overflade. Det hele sættes på køl, indtil cremen er stivnet så meget, at kagerne forsigtigt kan lirkes ud af formene. Eventuelt natten over. Derefter dyppes kagerne i smeltet mørk chokolade helt op til kanten (men ikke på toppen).

Når chokoladen er stivnet sprøjtes likørcremen på toppen af kagen med en sprøjtepose. Har du lavet både en mørk og en lys creme starter du med den lyse. Til slut kan kagerne pyntes med chokoladebønner og - hvis du har mod på det - små chokoladesnirkler som hanke, så kagerne ligner små kopper.

Se de ti bedste kager