Brune kager

Skønne brune kager med mandler og stødte nelliker.

Foto: Martin Tanggaard

Det skal du bruge:
250 g sukker, 250 g usaltet smør, 125 g mørk sirup, 60 g mandler, smuttede og grofthakkede, 1¾ tsk. stødte nelliker, 12½ g (2 store spsk.) kanel, ½ tsk. stødt ingefær, 1 dl vand, kogt og afkølet, 7 g (1 stor spsk.) potaske, ½ kg hvedemel

Sådan gør du:
? Smelt sukker, usaltet smør og mørk sirup i en gryde under omrøring.

? Kom massen i en større skål og lad den køle lidt af.

? Tilsæt hakkede mandler samt nelliker, kanel og ingefær.

? Kog vandet og lad det køle af. Rør potasken ud heri.

? Når brunkagemassen er lunken, tilsættes den opløste potaske, og det hele blandes godt sammen.

? Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, til dejen får en tyk, ensartet konsistens.

? Stil brunkagedejen i køleskab i 1 time, til den er helt afkølet og har samlet sig.

? Fordel nu dejen i tre lige store dele og rul disse ud til pølser på ca. 20 cm's længde.

? Rul pølserne ind i bagepapir og læg dem på sammenføjningen på en plade eller i et fad.

? Frys pølserne i et tid. Tag brunkagedejen ud fra fryseren og skær pølserne ud i papirtynde skiver på en pålægsmaskine eller med en skarp kniv.

? Varm ovnen op til 180° varmluft. Læg brunkagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i 5-6 min. afhængig af tykkelse. Lad dem afkøle på en rist.

? Opbevar kagerne i en lufttæt dåse.

Bag også jødekager

Bag også vaniljekranse