Gammeldags æblekage

Skøn æblekage med makronfyld, som vor bedstemor lavede den, med flødeskum på toppen og evt. pyntet med lidt ribsgelé og franske makroner.

Foto: Martin Tanggaard

4 personer

 

Ingredienser

Æblekompot
500 gram skrællede æbler
(fx belle de boscoop)
Ca. ½ dl vand
100 g sukker
Saft af ½ citron
1 vaniljestang

Makronfyld
80 g rasp
50 g sukker
50 g smør
80 g makroner

På toppen
Ca. 2 dl piskefløde
Evt. ribsgelé eller -marmelade
Evt. franske makroner

PRØV OGSÅ: Lars Juuls Fransk makrondessert

Fremgangsmåde

Æblekompot: Kom de snittede æbler i en gryde med vandet. Tilsæt citronsaft og korn fra en vaniljestang (lad også den tomme vaniljestang koge med).
Varm langsomt det hele op under låg, til det har nået kogepunktet.
Skru ned for varmen og lad æblerne simre ved middelstærk varme i ca. 12 min. Rør jævnligt i kompotten. Lad den derpå afkøle.
Fjern vaniljestangen.

Makronfyld: Bland rasp og sukker og rist det på en pande i smeltet smør. Rør konstant i raspen, til den er gylden og sprød. Knus makronerne og tilsæt dem til blandingen.

Æblekage: Læg æblekagen sammen i en skål eller i portionsglas.
Læg skiftevis et lag æblekompot og et lag makronfyld, til alt er brugt op.
Dæk toppen med et fint flødeskum og pynt evt. flødeskumstoppen med med lidt ribsgelé eller -marmelade.

TIP Du kan evt. pynte kagen yderligere, fx med franske makroner som på billedet. Opskriften finder du HER >>
Undlad blot frugtfarven og tilsæt i stedet lidt hakkede hasselnødder. Læg makronerne sammen med lidt af æblekompotten.