Gå til hovedindhold
< Tilbage til forsiden
  • Nyhedsbrev
  • Køb abonnement
  • Privatlivspolitik
Ude og Hjemme
  • Abonnement
  • Slank
    • Slankekure
      • Low Carb-kure
      • Proteinkure
      • Fastekure
      • Dukan Kuren
      • Gode slanketips
      • Forøg forbrænding
    • Motion og træning
      • Træningsøvelser
      • Motivation
    • Slankemad
      • Slankende madvarer
      • Sunde snacks
    • Helbred
      • Undgå sygdom
      • Vitaminer og helse
  • Skæbner
  • Spil
    • Indsend krydsordsløsninger
    • Konkurrencer
  • Familie
    • Hund
      • Søde hunde
      • Hundens sundhed
    • Kat
      • Sjove katte
    • Husmorråd
      • Forbrug
      • Gør det selv
  • Opskrifter
    • Kød
    • Fjerkræ
    • Fisk
    • Bagværk
    • Billige madplaner
    • Dessert og kage
    • Vegetaropskrifter
    • Supper
    • Tilbehør
  • Video
  • Sex og samliv
    • Sex
    • Parforhold
    • Dating
    • Utroskab
    • Podcast
  • Horoskop
    • Alle horoskoper
      • Vandmanden
      • Fiskene
      • Vædderen
      • Tyren
      • Tvillingerne
      • Krebsen
      • Løven
      • Jomfruen
      • Vægten
      • Skorpionen
      • Skytten
      • Stenbukken
    • Det overnaturlige
      • Clairvoyance
      • Drømmetydning
      • Horoskoper
      • Håndlæsning
      • Numerologi
      • Stjernetegn
      • Tarot
      • Stjernetegn
  • Forside
  • Opskrifter
  • sødt
  • kager
  • Gammeldags pebernødder fra La Glace

Gammeldags pebernødder fra La Glace

I anledning af julen deler chefkonditor Lars Juul fra La Glace ud af sin bedste opskrift på pebernødder. De er himmelske - og så er de tilmed lette at lave!

Mail Print

Torsdag, 22. december 2016 - 13:44 - af Joan Andersen

PrintPrint

Gammeldags pebernødder fra La Glace

Ca. 100 stk.

1 æg

175 g sukker

2 spsk. fløde

250 g mel

1 nip hjortetaksalt

½ tsk. stødt kanel

½ tsk. stødt hvidt peber

½ tsk. stødt ingefær

100 g smør

La Glace giver dig her opskriften på deres vaniljekranse

Fremgangsmåde

Æg, sukker og fløde piskes sammen til en homogen æggesnaps.

Mel, hjortetaksalt og krydderier tilsættes, hvorefter smørret smuldres i.

Bland dejen, til den er ensartet, og sæt den i køleskab i et par timer.

Arbejd dejen igennem og tril den ud til lange pølser. Skær disse i ca. 100 små bidder i alt. Tril bidderne til kugler og sæt dem på en plade med bagepapir.

Bag pebernødderne ved 190° i ca. 12 min.

Sprøde klejner fra La Glace

Prøv også disse 16 julede opskrifter med kanel:

16 opskrifter med kanel

Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring 



Det skal du bruge:
250 g honning 
1 tsk. kanel 
1 tsk. stødt nellike 
1 tsk. stødt ingefær 
1 æggeblomme 
2 tsk. potaske
1½ tsk. hjortetakssalt
250 g mel

Glasur:
4 dl flormelis
1 æggehvide

Sådan gør du:
Hæld honningen i en gryde og smelt den over svag varme. Rør kanel, ingefær og nellike i. Rør potasken ned i æggeblommen, som derefter røres i honningen. Tilsæt mel og hjortetaksalt og æltdejen grundigt. Opbevar dejen i køleskabet til næste dag. 

Rul dejen ud på et meldrysset bord. Skær eller tryk den ud til hjerter eller andre former. Bage hjerterne ved 175° i 5-10 minutter, afhængig af størrelse. Lad hjerterne køle af på en bagerist, inden de pyntes. 

Glasur:
Rør flormelis og æggehvide grundigt sammen. Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring 



Det skal du bruge:
250 g honning 
1 tsk. kanel 
1 tsk. stødt nellike 
1 tsk. stødt ingefær 
1 æggeblomme 
2 tsk. potaske
1½ tsk. hjortetakssalt
250 g mel

Glasur:
4 dl flormelis
1 æggehvide

Sådan gør du:
Hæld honningen i en gryde og smelt den over svag varme. Rør kanel, ingefær og nellike i. Rør potasken ned i æggeblommen, som derefter røres i honningen. Tilsæt mel og hjortetaksalt og æltdejen grundigt. Opbevar dejen i køleskabet til næste dag. 

Rul dejen ud på et meldrysset bord. Skær eller tryk den ud til hjerter eller andre former. Bage hjerterne ved 175° i 5-10 minutter, afhængig af størrelse. Lad hjerterne køle af på en bagerist, inden de pyntes. 

Glasur:
Rør flormelis og æggehvide grundigt sammen.

Honningkager

Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring

Det skal du bruge:
250 g honning
1 tsk. kanel
1 tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt ingefær
1 æggeblomme
2 tsk. potaske
1½ tsk. hjortetakssalt
250 g mel

Glasur:
4 dl flormelis
1 æggehvide

Sådan gør du:
Hæld honningen i en gryde og smelt den over svag varme. Rør kanel, ingefær og nellike i. Rør potasken ned i æggeblommen, som derefter røres i honningen. Tilsæt mel og hjortetaksalt og æltdejen grundigt. Opbevar dejen i køleskabet til næste dag.

Rul dejen ud på et meldrysset bord. Skær eller tryk den ud til hjerter eller andre former. Bage hjerterne ved 175° i 5-10 minutter, afhængig af størrelse. Lad hjerterne køle af på en bagerist, inden de pyntes.

Glasur:
Rør flormelis og æggehvide grundigt sammen.

1 / 17
Dej:
200 g smør
250 g sukker
250 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
2 æg

Fyld:
600 g syrlige æbler
1 dl sukker
1½ tsk. st. kanel

Tilbehør: Cremefraiche eller flødeskum.
Opvarm ovnen til 175°.

Dej: Smelt smørret i en kasserolle og lad det afkøle. Bland sukker, mel og bagepulver. Rør smørret i. Pisk æggene og rør dem i. For en springform med bagepapir og hæld dejen i. 
Fyld: Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i grove både. Vend med sukker og kanel og fordel dem over dejen og tryk dem let ned. Bages på 2. nederste rille i den varme ovn 55-60 min. Afkøl. Dej:
200 g smør
250 g sukker
250 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
2 æg

Fyld:
600 g syrlige æbler
1 dl sukker
1½ tsk. st. kanel

Tilbehør: Cremefraiche eller flødeskum.
Opvarm ovnen til 175°.

Dej: Smelt smørret i en kasserolle og lad det afkøle. Bland sukker, mel og bagepulver. Rør smørret i. Pisk æggene og rør dem i. For en springform med bagepapir og hæld dejen i. 
Fyld: Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i grove både. Vend med sukker og kanel og fordel dem over dejen og tryk dem let ned. Bages på 2. nederste rille i den varme ovn 55-60 min. Afkøl.

Kanelæblekage (6-8 pers.)

Dej:
200 g smør
250 g sukker
250 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
2 æg

Fyld:
600 g syrlige æbler
1 dl sukker
1½ tsk. st. kanel

Tilbehør: Cremefraiche eller flødeskum.

Opvarm ovnen til 175°.

Dej: Smelt smørret i en kasserolle og lad det afkøle. Bland sukker, mel og bagepulver. Rør smørret i. Pisk æggene og rør dem i. For en springform med bagepapir og hæld dejen i.
Fyld: Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i grove både. Vend med sukker og kanel og fordel dem over dejen og tryk dem let ned. Bages på 2. nederste rille i den varme ovn 55-60 min. Afkøl.

2 / 17
Af Gitte Heidi Rasmussen/Foto: Inge Skovsdal 

Det skal du bruge: 
125 g smør 
100 g rørsukker 
1½ dl sirup 
350 g hvedemel 
2 tsk. stødt kanel 
1 tsk. natron 
Ca. 16 træpinde
 
Pynt: 
Glasur af flormelis og vand 
Smarties 
Lakridssnøre 
Popcorn 
Guldkrymmelkugler

Sådan gør du:
Pisk smør og rørsukker blødt og cremet. Rør sirup, mel, kanel og natron i og saml dejen. Pak dejen ind i plastfilm og læg den i køleskabet i 30 min.
 
Rul dejen ud imellem to stykker bagepapir til en tykkelse på ca. 6 mm. Træk det øverste stykke bagepapir af og udstik dejen i store, runde kager – 7 cm i diameter – ved hjælp af et glas.
 
Flyt bagepapiret med kagerne over på en bageplade og sæt en pind i hver kage. Pinden vokser fast under bagningen.
 
Bag kagerne i ca. 20 min. ved 175° og lad dem køle af på en rist.
 
Pynt:
Rør vand og flormelis sammen til en glasur og smør den i et jævnt lag over kagerne. Lav søde og sjove ansigter med smarties, lakridssnører, der er klippet til, og måske popcorn. Lav en prinsessekrone af guldkrymmelkugler. Af Gitte Heidi Rasmussen/Foto: Inge Skovsdal 

Det skal du bruge: 
125 g smør 
100 g rørsukker 
1½ dl sirup 
350 g hvedemel 
2 tsk. stødt kanel 
1 tsk. natron 
Ca. 16 træpinde
 
Pynt: 
Glasur af flormelis og vand 
Smarties 
Lakridssnøre 
Popcorn 
Guldkrymmelkugler

Sådan gør du:
Pisk smør og rørsukker blødt og cremet. Rør sirup, mel, kanel og natron i og saml dejen. Pak dejen ind i plastfilm og læg den i køleskabet i 30 min.
 
Rul dejen ud imellem to stykker bagepapir til en tykkelse på ca. 6 mm. Træk det øverste stykke bagepapir af og udstik dejen i store, runde kager – 7 cm i diameter – ved hjælp af et glas.
 
Flyt bagepapiret med kagerne over på en bageplade og sæt en pind i hver kage. Pinden vokser fast under bagningen.
 
Bag kagerne i ca. 20 min. ved 175° og lad dem køle af på en rist.
 
Pynt:
Rør vand og flormelis sammen til en glasur og smør den i et jævnt lag over kagerne. Lav søde og sjove ansigter med smarties, lakridssnører, der er klippet til, og måske popcorn. Lav en prinsessekrone af guldkrymmelkugler.

Kanelslikpinde (ca. 16 stk.)

Af Gitte Heidi Rasmussen/Foto: Inge Skovsdal

Det skal du bruge: 
125 g smør
100 g rørsukker
1½ dl sirup
350 g hvedemel
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. natron
Ca. 16 træpinde
 
Pynt: 
Glasur af flormelis og vand
Smarties
Lakridssnøre
Popcorn
Guldkrymmelkugler

Sådan gør du:
Pisk smør og rørsukker blødt og cremet. Rør sirup, mel, kanel og natron i og saml dejen. Pak dejen ind i plastfilm og læg den i køleskabet i 30 min.
 
Rul dejen ud imellem to stykker bagepapir til en tykkelse på ca. 6 mm. Træk det øverste stykke bagepapir af og udstik dejen i store, runde kager – 7 cm i diameter – ved hjælp af et glas.
 
Flyt bagepapiret med kagerne over på en bageplade og sæt en pind i hver kage. Pinden vokser fast under bagningen.
 
Bag kagerne i ca. 20 min. ved 175° og lad dem køle af på en rist.
 
Pynt:
Rør vand og flormelis sammen til en glasur og smør den i et jævnt lag over kagerne. Lav søde og sjove ansigter med smarties, lakridssnører, der er klippet til, og måske popcorn. Lav en prinsessekrone af guldkrymmelkugler.

3 / 17
Af Lise Brinkman/Foto: Martin Tanggaard


Det skal du bruge: 
250 g sukker, 250 g usaltet smør, 125 g mørk sirup, 60 g mandler, smuttede og grofthakkede, 1¾ tsk. stødte nelliker, 12½ g (2 store spsk.) kanel, ½ tsk. stødt ingefær, 1 dl vand, kogt og afkølet, 7 g (1 stor spsk.) potaske, ½ kg hvedemel 

Sådan gør du:
♥ Smelt sukker, usaltet smør og mørk sirup i en gryde under omrøring. 

♥ Kom massen i en større skål og lad den køle lidt af. 

♥ Tilsæt hakkede mandler samt nelliker, kanel og ingefær. 

♥ Kog vandet og lad det køle af. Rør potasken ud heri. 

♥ Når brunkagemassen er lunken, tilsættes den opløste potaske, og det hele blandes godt sammen.

♥ Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, til dejen får en tyk, ensartet konsistens. 

♥ Stil brunkagedejen i køleskab i 1 time, til den er helt afkølet og har samlet sig. 

♥ Fordel nu dejen i tre lige store dele og rul disse ud til pølser på ca. 20 cm’s længde. 

♥ Rul pølserne ind i bagepapir og læg dem på sammenføjningen på en plade eller i et fad. 

♥ Frys pølserne i et tid. Tag brunkagedejen ud fra fryseren og skær pølserne ud i papirtynde skiver på en pålægsmaskine eller med en skarp kniv. 

♥ Varm ovnen op til 180° varmluft. Læg brunkagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i 5-6 min. afhængig af tykkelse. Lad dem afkøle på en rist. 

♥ Opbevar kagerne i en lufttæt dåse. Af Lise Brinkman/Foto: Martin Tanggaard


Det skal du bruge: 
250 g sukker, 250 g usaltet smør, 125 g mørk sirup, 60 g mandler, smuttede og grofthakkede, 1¾ tsk. stødte nelliker, 12½ g (2 store spsk.) kanel, ½ tsk. stødt ingefær, 1 dl vand, kogt og afkølet, 7 g (1 stor spsk.) potaske, ½ kg hvedemel 

Sådan gør du:
♥ Smelt sukker, usaltet smør og mørk sirup i en gryde under omrøring. 

♥ Kom massen i en større skål og lad den køle lidt af. 

♥ Tilsæt hakkede mandler samt nelliker, kanel og ingefær. 

♥ Kog vandet og lad det køle af. Rør potasken ud heri. 

♥ Når brunkagemassen er lunken, tilsættes den opløste potaske, og det hele blandes godt sammen.

♥ Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, til dejen får en tyk, ensartet konsistens. 

♥ Stil brunkagedejen i køleskab i 1 time, til den er helt afkølet og har samlet sig. 

♥ Fordel nu dejen i tre lige store dele og rul disse ud til pølser på ca. 20 cm’s længde. 

♥ Rul pølserne ind i bagepapir og læg dem på sammenføjningen på en plade eller i et fad. 

♥ Frys pølserne i et tid. Tag brunkagedejen ud fra fryseren og skær pølserne ud i papirtynde skiver på en pålægsmaskine eller med en skarp kniv. 

♥ Varm ovnen op til 180° varmluft. Læg brunkagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i 5-6 min. afhængig af tykkelse. Lad dem afkøle på en rist. 

♥ Opbevar kagerne i en lufttæt dåse.

Brune kager

Af Lise Brinkman/Foto: Martin Tanggaard

Det skal du bruge:
250 g sukker, 250 g usaltet smør, 125 g mørk sirup, 60 g mandler, smuttede og grofthakkede, 1¾ tsk. stødte nelliker, 12½ g (2 store spsk.) kanel, ½ tsk. stødt ingefær, 1 dl vand, kogt og afkølet, 7 g (1 stor spsk.) potaske, ½ kg hvedemel

Sådan gør du:
♥ Smelt sukker, usaltet smør og mørk sirup i en gryde under omrøring.

♥ Kom massen i en større skål og lad den køle lidt af.

♥ Tilsæt hakkede mandler samt nelliker, kanel og ingefær.

♥ Kog vandet og lad det køle af. Rør potasken ud heri.

♥ Når brunkagemassen er lunken, tilsættes den opløste potaske, og det hele blandes godt sammen.

♥ Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, til dejen får en tyk, ensartet konsistens.

♥ Stil brunkagedejen i køleskab i 1 time, til den er helt afkølet og har samlet sig.

♥ Fordel nu dejen i tre lige store dele og rul disse ud til pølser på ca. 20 cm’s længde.

♥ Rul pølserne ind i bagepapir og læg dem på sammenføjningen på en plade eller i et fad.

♥ Frys pølserne i et tid. Tag brunkagedejen ud fra fryseren og skær pølserne ud i papirtynde skiver på en pålægsmaskine eller med en skarp kniv.

♥ Varm ovnen op til 180° varmluft. Læg brunkagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i 5-6 min. afhængig af tykkelse. Lad dem afkøle på en rist.

♥ Opbevar kagerne i en lufttæt dåse.

4 / 17
Chokoladekage: 

150 g sukker 
4 æg str. m/l 
150 g blødt smør 
150 g mørk chokolade 
90 g hvedemel 

Appelsinsirup: 
Saften af 4 store appelsiner, 
1 dl honning, 
1 spsk. citronsaft 
1 kanelstang 
Tilbehør: 
Kiwi og appelsin skåret i 
mundrette stykker. 

Sådan gør du:

Chokoladekage: 
Opvarm ovnen  til 180°. Pisk sukker og  smør hvidt. Tilsæt æggene – ét af gangen. 
Smelt hakket chokolade over vandbad. Rør det i æggeblandingen. Sigt melet i og rør sammen. Kom dejen i en form beklædt med bagepapir. 
Bages på 2. nederste rille i den varme ovn i 20-22 min. 

Appelsinsirup: 
Kom appelsinsaft, honning, citronsaft og kanelstang i en kasserolle. Bring i kog. Lad det derefter småsimre indtil en sirupsagtig konsistens, 20-30 min. Afkøles derefter. Chokoladekage: 

150 g sukker 
4 æg str. m/l 
150 g blødt smør 
150 g mørk chokolade 
90 g hvedemel 

Appelsinsirup: 
Saften af 4 store appelsiner, 
1 dl honning, 
1 spsk. citronsaft 
1 kanelstang 
Tilbehør: 
Kiwi og appelsin skåret i 
mundrette stykker. 

Sådan gør du:

Chokoladekage: 
Opvarm ovnen  til 180°. Pisk sukker og  smør hvidt. Tilsæt æggene – ét af gangen. 
Smelt hakket chokolade over vandbad. Rør det i æggeblandingen. Sigt melet i og rør sammen. Kom dejen i en form beklædt med bagepapir. 
Bages på 2. nederste rille i den varme ovn i 20-22 min. 

Appelsinsirup: 
Kom appelsinsaft, honning, citronsaft og kanelstang i en kasserolle. Bring i kog. Lad det derefter småsimre indtil en sirupsagtig konsistens, 20-30 min. Afkøles derefter.

Ckokoladekage med appelsinsirup (6-8 pers.)

Chokoladekage:

150 g sukker
4 æg str. m/l
150 g blødt smør
150 g mørk chokolade
90 g hvedemel

Appelsinsirup:
Saften af 4 store appelsiner,
1 dl honning,
1 spsk. citronsaft
1 kanelstang

Tilbehør:
Kiwi og appelsin skåret i
mundrette stykker.

Sådan gør du:

Chokoladekage:
Opvarm ovnen  til 180°. Pisk sukker og  smør hvidt. Tilsæt æggene – ét af gangen.
Smelt hakket chokolade over vandbad. Rør det i æggeblandingen. Sigt melet i og rør sammen. Kom dejen i en form beklædt med bagepapir.
Bages på 2. nederste rille i den varme ovn i 20-22 min.

Appelsinsirup:
Kom appelsinsaft, honning, citronsaft og kanelstang i en kasserolle. Bring i kog. Lad det derefter småsimre indtil en sirupsagtig konsistens, 20-30 min. Afkøles derefter.

5 / 17
Af Bjarne Brix Kristensen, Ikast 


En hurtig og nem kage, hvor smagen af kanel og kardemomme er med til næsten at bringe julestemning i klassen.
En god gammel klassiker i en sundere version. 

Det skal du bruge:
1 l tykmælk eller A-38
200 g sukker
150 g hvedemel
400 g hvid hvede
3 spsk. kanel
1 spsk. kardemomme
4 tsk. natron
1 dl rapsolie

Sådan gør du:
1. Rør alle ingredienserne sammen og kom dejen i en bradepande (35 × 40 cm) med bagepapir.

2. Bag kanelkagen på midterste rille ved 180° varmluft i ca. 25-30 min.

Energi pr. person:
65 g kage = 150 kcal/630 kJ
Protein: 11 % (4 g)
Fedt: 29 % (5 g)
Kulhydrat: 58 % (22 g)
Tilsat sukker 19 % (7 g)
Kostfibre 2 % (1,5 g)

TIP
Kagen kan også tilberedes som chokoladekage. Erstat kanel og kardemomme med 4 spsk. kakaopulver og 1 tsk. vaniljesukker. 

    Du kan med fordel bruge en lidt mindre bradepande/form, så kagen bliver en anelse højere. Husk da, at bagetiden bliver lidt længere. 
    Det anbefales, at de fleste af kagerne serveres den dag, de er bagt eller dagen derpå. 
    Kagerne tørrer hurtigere ud, når fedtindholdet er reduceret.  


Bearbejdning af opskrift: Lise Brinkman Madsen, professionsbachelor i ernæring og sundhed Af Bjarne Brix Kristensen, Ikast 


En hurtig og nem kage, hvor smagen af kanel og kardemomme er med til næsten at bringe julestemning i klassen.
En god gammel klassiker i en sundere version. 

Det skal du bruge:
1 l tykmælk eller A-38
200 g sukker
150 g hvedemel
400 g hvid hvede
3 spsk. kanel
1 spsk. kardemomme
4 tsk. natron
1 dl rapsolie

Sådan gør du:
1. Rør alle ingredienserne sammen og kom dejen i en bradepande (35 × 40 cm) med bagepapir.

2. Bag kanelkagen på midterste rille ved 180° varmluft i ca. 25-30 min.

Energi pr. person:
65 g kage = 150 kcal/630 kJ
Protein: 11 % (4 g)
Fedt: 29 % (5 g)
Kulhydrat: 58 % (22 g)
Tilsat sukker 19 % (7 g)
Kostfibre 2 % (1,5 g)

TIP
Kagen kan også tilberedes som chokoladekage. Erstat kanel og kardemomme med 4 spsk. kakaopulver og 1 tsk. vaniljesukker. 

    Du kan med fordel bruge en lidt mindre bradepande/form, så kagen bliver en anelse højere. Husk da, at bagetiden bliver lidt længere. 
    Det anbefales, at de fleste af kagerne serveres den dag, de er bagt eller dagen derpå. 
    Kagerne tørrer hurtigere ud, når fedtindholdet er reduceret.  


Bearbejdning af opskrift: Lise Brinkman Madsen, professionsbachelor i ernæring og sundhed

Kanelkage (28 pers.)

Af Bjarne Brix Kristensen, Ikast

En hurtig og nem kage, hvor smagen af kanel og kardemomme er med til næsten at bringe julestemning i klassen.
En god gammel klassiker i en sundere version.

Det skal du bruge:
1 l tykmælk eller A-38
200 g sukker
150 g hvedemel
400 g hvid hvede
3 spsk. kanel
1 spsk. kardemomme
4 tsk. natron
1 dl rapsolie

Sådan gør du:
1. Rør alle ingredienserne sammen og kom dejen i en bradepande (35 × 40 cm) med bagepapir.

2. Bag kanelkagen på midterste rille ved 180° varmluft i ca. 25-30 min.

Energi pr. person:
65 g kage = 150 kcal/630 kJ

Protein: 11 % (4 g)
Fedt: 29 % (5 g)
Kulhydrat: 58 % (22 g)
Tilsat sukker 19 % (7 g)
Kostfibre 2 % (1,5 g)

TIP
Kagen kan også tilberedes som chokoladekage. Erstat kanel og kardemomme med 4 spsk. kakaopulver og 1 tsk. vaniljesukker.

  • Du kan med fordel bruge en lidt mindre bradepande/form, så kagen bliver en anelse højere. Husk da, at bagetiden bliver lidt længere.
  • Det anbefales, at de fleste af kagerne serveres den dag, de er bagt eller dagen derpå.
    Kagerne tørrer hurtigere ud, når fedtindholdet er reduceret. 

Bearbejdning af opskrift: Lise Brinkman Madsen, professionsbachelor i ernæring og sundhed

6 / 17
Af Lone Landmand/Foto: Søren Kvist 
En prægtig dessert, når den serveres med god vaniljeis! 

I september kommer de nye, danske æbler, og så skal der selvfølgelig laves æblekager. Der er et utal af muligheder, og hver eneste æblekage lavet med kærlighed og omhu er et lille mesterværk. Råvarerne er helt almindelige, men valget af dem og håndteringen kan løfte dem til en symfoni af salighed. 
I denne uge får du opskriften på en varmt krydret æbletærte. En prægtig dessert, når den serveres med god vaniljeis. 

Dej: 
2½ dl mel 
5 spsk. rørsukker 
½ tsk. bagepulver 
100 g smør 

Vaniljecreme: 
2½ dl fløde 
2½ dl mælk 
½ vaniljestang 
50 g rørsukker 
3 æggeblommer 
2 tsk. maizenamel 

Æblefyld:
5 gode æbler – fx filippa 
2½ dl rørsukker 
½ tsk. stødte nelliker 
1 tsk. stødt ingefær 
1½ tsk. stødt kanel 

Prøv også: Citrontærte

Sådan gør du:

Dej: 
Denne dej er nem at arbejde med, og den bliver god og sprød som tærtebund. 
Bland melet med rørsukker og bagepulver. Smelt smørret og rør det i melblandingen. 
Pres dejen ud i en smurt tærteform (28 cm i diameter). 

Vaniljecreme: 
Kom fløde, mælk, vaniljestang og halvdelen af sukkeret i en gryde og varm op under jævnlig omrøring, til blandingen damper. 
Pisk æggeblommer sammen med maizenamelet og resten af sukkeret. 
Hæld den varme flødeblanding i de piskede æggeblommer i en tynd stråle og rør den samtidig ind. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm den op under omrøring. 
Varm cremen op til kogepunktet. Tag den af varmen, når den har boblet lidt, og sæt gryden til afkøling. 

Fyld: 
Bland rørsukkeret med krydderierne i en rummelig skål. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i tynde både. Skær dem derefter i mindre stykker. Vend æblestykkerne i sukkerblandingen. 

Fordel æblestykkerne på dejen i tærteformen, hæld vaniljecremen over og sæt formen i en 175° varm ovn. Bag tærten i 1 time. 
Servér din æbletærte lun, fx sammen med lidt god vaniljeis. 

Prøv også: Pæretærte Af Lone Landmand/Foto: Søren Kvist 
En prægtig dessert, når den serveres med god vaniljeis! 

I september kommer de nye, danske æbler, og så skal der selvfølgelig laves æblekager. Der er et utal af muligheder, og hver eneste æblekage lavet med kærlighed og omhu er et lille mesterværk. Råvarerne er helt almindelige, men valget af dem og håndteringen kan løfte dem til en symfoni af salighed. 
I denne uge får du opskriften på en varmt krydret æbletærte. En prægtig dessert, når den serveres med god vaniljeis. 

Dej: 
2½ dl mel 
5 spsk. rørsukker 
½ tsk. bagepulver 
100 g smør 

Vaniljecreme: 
2½ dl fløde 
2½ dl mælk 
½ vaniljestang 
50 g rørsukker 
3 æggeblommer 
2 tsk. maizenamel 

Æblefyld:
5 gode æbler – fx filippa 
2½ dl rørsukker 
½ tsk. stødte nelliker 
1 tsk. stødt ingefær 
1½ tsk. stødt kanel 

Prøv også: Citrontærte

Sådan gør du:

Dej: 
Denne dej er nem at arbejde med, og den bliver god og sprød som tærtebund. 
Bland melet med rørsukker og bagepulver. Smelt smørret og rør det i melblandingen. 
Pres dejen ud i en smurt tærteform (28 cm i diameter). 

Vaniljecreme: 
Kom fløde, mælk, vaniljestang og halvdelen af sukkeret i en gryde og varm op under jævnlig omrøring, til blandingen damper. 
Pisk æggeblommer sammen med maizenamelet og resten af sukkeret. 
Hæld den varme flødeblanding i de piskede æggeblommer i en tynd stråle og rør den samtidig ind. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm den op under omrøring. 
Varm cremen op til kogepunktet. Tag den af varmen, når den har boblet lidt, og sæt gryden til afkøling. 

Fyld: 
Bland rørsukkeret med krydderierne i en rummelig skål. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i tynde både. Skær dem derefter i mindre stykker. Vend æblestykkerne i sukkerblandingen. 

Fordel æblestykkerne på dejen i tærteformen, hæld vaniljecremen over og sæt formen i en 175° varm ovn. Bag tærten i 1 time. 
Servér din æbletærte lun, fx sammen med lidt god vaniljeis. 

Prøv også: Pæretærte

Krydret æbletærte (Ca. 10 stykker )

Af Lone Landmand/Foto: Søren Kvist 

En prægtig dessert, når den serveres med god vaniljeis!

I september kommer de nye, danske æbler, og så skal der selvfølgelig laves æblekager. Der er et utal af muligheder, og hver eneste æblekage lavet med kærlighed og omhu er et lille mesterværk. Råvarerne er helt almindelige, men valget af dem og håndteringen kan løfte dem til en symfoni af salighed.
I denne uge får du opskriften på en varmt krydret æbletærte. En prægtig dessert, når den serveres med god vaniljeis.

Dej: 
2½ dl mel
5 spsk. rørsukker
½ tsk. bagepulver
100 g smør

Vaniljecreme: 
2½ dl fløde
2½ dl mælk
½ vaniljestang
50 g rørsukker
3 æggeblommer
2 tsk. maizenamel

Æblefyld:
5 gode æbler – fx filippa
2½ dl rørsukker
½ tsk. stødte nelliker
1 tsk. stødt ingefær
1½ tsk. stødt kanel

Prøv også: Citrontærte

Sådan gør du:

Dej:
Denne dej er nem at arbejde med, og den bliver god og sprød som tærtebund.
Bland melet med rørsukker og bagepulver. Smelt smørret og rør det i melblandingen.
Pres dejen ud i en smurt tærteform (28 cm i diameter).

Vaniljecreme: 
Kom fløde, mælk, vaniljestang og halvdelen af sukkeret i en gryde og varm op under jævnlig omrøring, til blandingen damper.
Pisk æggeblommer sammen med maizenamelet og resten af sukkeret.
Hæld den varme flødeblanding i de piskede æggeblommer i en tynd stråle og rør den samtidig ind. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm den op under omrøring.
Varm cremen op til kogepunktet. Tag den af varmen, når den har boblet lidt, og sæt gryden til afkøling.

Fyld:
Bland rørsukkeret med krydderierne i en rummelig skål. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i tynde både. Skær dem derefter i mindre stykker. Vend æblestykkerne i sukkerblandingen.

Fordel æblestykkerne på dejen i tærteformen, hæld vaniljecremen over og sæt formen i en 175° varm ovn. Bag tærten i 1 time.
Servér din æbletærte lun, fx sammen med lidt god vaniljeis.

Prøv også: Pæretærte

7 / 17
Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring 


Det skal du bruge:
1 stykke hel kanel 
2 hele kardemommekapsler 
5 dl vand 
1 skive frisk ingefær 
4 tsk. sort te 
2 dl varm mælk 
1 spsk. akaciehonning 
Lidt stødt kanel til pynt 

Sådan gør du:
Knus kanel og kardemomme i en morter og kog begge krydderier med vand og ingefær i 5 min. Træk det væk fra varmen og tilsæt teen. Lad blandingen stå i 5 min., inden den sigtes og fordeles i glassene. Varm mælk og honning op og pisk det, til det skummer. Hæld mælken i teen, drys lidt kanel på toppen og servér. Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring 


Det skal du bruge:
1 stykke hel kanel 
2 hele kardemommekapsler 
5 dl vand 
1 skive frisk ingefær 
4 tsk. sort te 
2 dl varm mælk 
1 spsk. akaciehonning 
Lidt stødt kanel til pynt 

Sådan gør du:
Knus kanel og kardemomme i en morter og kog begge krydderier med vand og ingefær i 5 min. Træk det væk fra varmen og tilsæt teen. Lad blandingen stå i 5 min., inden den sigtes og fordeles i glassene. Varm mælk og honning op og pisk det, til det skummer. Hæld mælken i teen, drys lidt kanel på toppen og servér.

Jule-te (4 pers.)

Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring 

Det skal du bruge:
1 stykke hel kanel
2 hele kardemommekapsler
5 dl vand
1 skive frisk ingefær
4 tsk. sort te
2 dl varm mælk
1 spsk. akaciehonning
Lidt stødt kanel til pynt

Sådan gør du:
Knus kanel og kardemomme i en morter og kog begge krydderier med vand og ingefær i 5 min. Træk det væk fra varmen og tilsæt teen. Lad blandingen stå i 5 min., inden den sigtes og fordeles i glassene. Varm mælk og honning op og pisk det, til det skummer. Hæld mælken i teen, drys lidt kanel på toppen og servér.

8 / 17
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard


Det skal du bruge:
250 g hvedemel 
175 g koldt smør 
½ tsk. hjortetaksalt 
125 g lys farin 
1 æg (str. L) 

Pynt:
1 æg 
Ca. 50 g mandler 
2½ spsk. sukker 
1 tsk. stødt kanel 

Sådan gør du:
Opvarm ovnen til 200°. Hak smørret i melet, tilsæt hjortetaksalt og smuldr det sammen med fingrene. Tilsæt farin og æg og ælt dejen grundigt sammen. Lad den hvile i køleskabet i 1 time. Rul derpå dejen tyndt ud på et meldrysset bord. 

Udstik runde kager fx med et glas og læg dem på en plade med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og drys med en blanding af hakkede mandler, sukker og kanel. Bag kagerne på næstøverste rille i 8-10 min. Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard


Det skal du bruge:
250 g hvedemel 
175 g koldt smør 
½ tsk. hjortetaksalt 
125 g lys farin 
1 æg (str. L) 

Pynt:
1 æg 
Ca. 50 g mandler 
2½ spsk. sukker 
1 tsk. stødt kanel 

Sådan gør du:
Opvarm ovnen til 200°. Hak smørret i melet, tilsæt hjortetaksalt og smuldr det sammen med fingrene. Tilsæt farin og æg og ælt dejen grundigt sammen. Lad den hvile i køleskabet i 1 time. Rul derpå dejen tyndt ud på et meldrysset bord. 

Udstik runde kager fx med et glas og læg dem på en plade med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og drys med en blanding af hakkede mandler, sukker og kanel. Bag kagerne på næstøverste rille i 8-10 min.

Jødekager (ca. 60 stk.)

Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard

Det skal du bruge:
250 g hvedemel
175 g koldt smør
½ tsk. hjortetaksalt
125 g lys farin
1 æg (str. L)

Pynt:
1 æg
Ca. 50 g mandler
2½ spsk. sukker
1 tsk. stødt kanel

Sådan gør du:
Opvarm ovnen til 200°. Hak smørret i melet, tilsæt hjortetaksalt og smuldr det sammen med fingrene. Tilsæt farin og æg og ælt dejen grundigt sammen. Lad den hvile i køleskabet i 1 time. Rul derpå dejen tyndt ud på et meldrysset bord.

Udstik runde kager fx med et glas og læg dem på en plade med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og drys med en blanding af hakkede mandler, sukker og kanel. Bag kagerne på næstøverste rille i 8-10 min.

9 / 17
Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring



Det skal du bruge: 
360 g hvedemel 
120 g fuldkornsmel 
1 spsk. bagepulver 
½ tsk. salt 
2 spsk. farin 
1 tsk. kanel
100 g blødt smør 
4 dl mælk 
250 g tørret frugt (æbler, rosiner, abrikoser m.m.) 
Evt. flormelis til drys

Bag også jødekager

Bag også vaniljekranse
 
Sådan gør du:
Rør de to slags mel, bagepulver, salt, farin, kanel og smør sammen til en smuldret masse, gerne i en foodprocessor. Tilsæt mælk og rør det sammen til en dej. Rør den tørrede frugt i og fordel dejen i muffinforme. 

Bag kagerne i ovnen i ca. 18 min. ved 200°. Drys evt. kagerne med flormelis ved serveringen. Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring



Det skal du bruge: 
360 g hvedemel 
120 g fuldkornsmel 
1 spsk. bagepulver 
½ tsk. salt 
2 spsk. farin 
1 tsk. kanel
100 g blødt smør 
4 dl mælk 
250 g tørret frugt (æbler, rosiner, abrikoser m.m.) 
Evt. flormelis til drys

Bag også jødekager

Bag også vaniljekranse
 
Sådan gør du:
Rør de to slags mel, bagepulver, salt, farin, kanel og smør sammen til en smuldret masse, gerne i en foodprocessor. Tilsæt mælk og rør det sammen til en dej. Rør den tørrede frugt i og fordel dejen i muffinforme. 

Bag kagerne i ovnen i ca. 18 min. ved 200°. Drys evt. kagerne med flormelis ved serveringen.

Muffins med kanel

Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring


Det skal du bruge:

360 g hvedemel
120 g fuldkornsmel
1 spsk. bagepulver
½ tsk. salt
2 spsk. farin
1 tsk. kanel
100 g blødt smør
4 dl mælk
250 g tørret frugt (æbler, rosiner, abrikoser m.m.)
Evt. flormelis til drys

Bag også jødekager

Bag også vaniljekranse
 
Sådan gør du:
Rør de to slags mel, bagepulver, salt, farin, kanel og smør sammen til en smuldret masse, gerne i en foodprocessor. Tilsæt mælk og rør det sammen til en dej. Rør den tørrede frugt i og fordel dejen i muffinforme.

Bag kagerne i ovnen i ca. 18 min. ved 200°. Drys evt. kagerne med flormelis ved serveringen.

10 / 17
Det skal du bruge:

100 g perlebyg
6 dl sødmælk
1 flækket vaniljestang
Ca. 2 tsk. flydende honning
Salt
Endvidere: ½ l piskefløde

Appelsinsirup: 
Saften af 4 store appelsiner
200 g honning
1 hel kanel
2 stjerneanis
6 nelliker
Endvidere: 2-3 appelsiner

Sådan gør du:

Skyl perlebyg under lunkent, rindende vand. Bring mælken i kog i en tykbundet gryde. Tilsæt perlebyg og vaniljestang, når mælken koger. Lad det småkoge under låg for svag varme til al mælken er opsuget, og byggen er mør, ca. 45 min. Fjern vaniljestang og smag til med honning og salt. Afkøl helt. Pisk fløden til blødt skum og vend med perlebyg. Sæt i køleskabet indtil servering. Appelsinsirup: Kom ingredienserne i en kasserolle og bring i kog. Lad det småkoge 20-30 min. til en sirupsagtig konsistens. Afkøl. Skær skrællen af appelsinerne inkl. den hvide hinde. Skær dem i fileter. Vendes i siruppen lige inden servering. Det skal du bruge:

100 g perlebyg
6 dl sødmælk
1 flækket vaniljestang
Ca. 2 tsk. flydende honning
Salt
Endvidere: ½ l piskefløde

Appelsinsirup: 
Saften af 4 store appelsiner
200 g honning
1 hel kanel
2 stjerneanis
6 nelliker
Endvidere: 2-3 appelsiner

Sådan gør du:

Skyl perlebyg under lunkent, rindende vand. Bring mælken i kog i en tykbundet gryde. Tilsæt perlebyg og vaniljestang, når mælken koger. Lad det småkoge under låg for svag varme til al mælken er opsuget, og byggen er mør, ca. 45 min. Fjern vaniljestang og smag til med honning og salt. Afkøl helt. Pisk fløden til blødt skum og vend med perlebyg. Sæt i køleskabet indtil servering. Appelsinsirup: Kom ingredienserne i en kasserolle og bring i kog. Lad det småkoge 20-30 min. til en sirupsagtig konsistens. Afkøl. Skær skrællen af appelsinerne inkl. den hvide hinde. Skær dem i fileter. Vendes i siruppen lige inden servering.

Perlebyg med appelsinsirup

Det skal du bruge:

100 g perlebyg
6 dl sødmælk
1 flækket vaniljestang
Ca. 2 tsk. flydende honning
Salt
Endvidere: ½ l piskefløde

Appelsinsirup:
Saften af 4 store appelsiner
200 g honning
1 hel kanel
2 stjerneanis
6 nelliker
Endvidere: 2-3 appelsiner

Sådan gør du:

Skyl perlebyg under lunkent, rindende vand. Bring mælken i kog i en tykbundet gryde. Tilsæt perlebyg og vaniljestang, når mælken koger. Lad det småkoge under låg for svag varme til al mælken er opsuget, og byggen er mør, ca. 45 min. Fjern vaniljestang og smag til med honning og salt. Afkøl helt. Pisk fløden til blødt skum og vend med perlebyg. Sæt i køleskabet indtil servering. Appelsinsirup: Kom ingredienserne i en kasserolle og bring i kog. Lad det småkoge 20-30 min. til en sirupsagtig konsistens. Afkøl. Skær skrællen af appelsinerne inkl. den hvide hinde. Skær dem i fileter. Vendes i siruppen lige inden servering.

11 / 17
Det skal du bruge:
4-5 modne pærer (600 g)
75 g marcipan
100 g havregryn
2 spsk. smagsneutral rapsolie
¾ dl lys sirup, ¼ tsk. stødt nellike
Vaniljecreme: 2 dl letmælksyoghurt
1-2 tsk. vaniljesukker

Bag også frugttærte

Sådan gør du:
1. Tænd ovnen på 200° (180° varmluft).  
2. Skær hver pære i 8 både og skær  kernehusene væk (skræl evt. pærerne,  hvis skindet er kedeligt). Læg  pærerne i bunden af et ildfast fad.  
3. Riv marcipanen groft over pærerne.
4. Rør havregrynene sammen med  olie, sirup og nellike og fordel over  pærerne.  
5. Bag kagen midt i ovnen i ca. 30  min., til den er gyldenbrun på toppen.  
6. Smag yoghurten til med vaniljesukker  og server til den lune tærte.  

Bag også kanelkage
Energi pr. person:  1500 kJ (360 kcal):  Protein: 7 % (6 g)  Kulhydrat: 63 % (54 g)  Fedt: 30 % (12 g)  

Hvis du vil tabe dig, kan du spise:  En lille portion pærekage (2-3 spsk.)  og 2 tsk. vaniljecreme kan gøre det  ud for et mellemmåltid.  Det skal du bruge:
4-5 modne pærer (600 g)
75 g marcipan
100 g havregryn
2 spsk. smagsneutral rapsolie
¾ dl lys sirup, ¼ tsk. stødt nellike
Vaniljecreme: 2 dl letmælksyoghurt
1-2 tsk. vaniljesukker

Bag også frugttærte

Sådan gør du:
1. Tænd ovnen på 200° (180° varmluft).  
2. Skær hver pære i 8 både og skær  kernehusene væk (skræl evt. pærerne,  hvis skindet er kedeligt). Læg  pærerne i bunden af et ildfast fad.  
3. Riv marcipanen groft over pærerne.
4. Rør havregrynene sammen med  olie, sirup og nellike og fordel over  pærerne.  
5. Bag kagen midt i ovnen i ca. 30  min., til den er gyldenbrun på toppen.  
6. Smag yoghurten til med vaniljesukker  og server til den lune tærte.  

Bag også kanelkage
Energi pr. person:  1500 kJ (360 kcal):  Protein: 7 % (6 g)  Kulhydrat: 63 % (54 g)  Fedt: 30 % (12 g)  

Hvis du vil tabe dig, kan du spise:  En lille portion pærekage (2-3 spsk.)  og 2 tsk. vaniljecreme kan gøre det  ud for et mellemmåltid. 

Pærekrumlekage med marcipan

Det skal du bruge:
4-5 modne pærer (600 g)
75 g marcipan
100 g havregryn
2 spsk. smagsneutral rapsolie
¾ dl lys sirup, ¼ tsk. stødt nellike
Vaniljecreme: 2 dl letmælksyoghurt
1-2 tsk. vaniljesukker

Bag også frugttærte

Sådan gør du:
1. Tænd ovnen på 200° (180° varmluft). 
2. Skær hver pære i 8 både og skær  kernehusene væk (skræl evt. pærerne,  hvis skindet er kedeligt). Læg  pærerne i bunden af et ildfast fad. 
3. Riv marcipanen groft over pærerne.
4. Rør havregrynene sammen med  olie, sirup og nellike og fordel over  pærerne. 
5. Bag kagen midt i ovnen i ca. 30  min., til den er gyldenbrun på toppen. 
6. Smag yoghurten til med vaniljesukker  og server til den lune tærte. 

Bag også kanelkage
Energi pr. person:  1500 kJ (360 kcal):  Protein: 7 % (6 g)  Kulhydrat: 63 % (54 g)  Fedt: 30 % (12 g) 

Hvis du vil tabe dig, kan du spise:  En lille portion pærekage (2-3 spsk.)  og 2 tsk. vaniljecreme kan gøre det  ud for et mellemmåltid. 

12 / 17
Af Pia Friis Andreassen, foto: Jacob Ljørring


Is: 
6 pasteuriserede æggeblommer 
6 spsk. sukker, 
korn fra 1 vaniljestang 
1½ tsk. kanel 
3 pasteuriserede æggehvider 
6 dl piskefløde. 
1 ds. brændte figner i lage 
2-3 kiwifrugter. 

Pynt: 
Mynteblade 

Sådan gør du:

Is:
Pisk æggeblommer med 5 spsk. sukker. Tilsæt vaniljekorn og kanel under piskning. Pisk hviderne med resten af sukkeret til stive, men ikke hårde. Pisk fløden til blødt og luftigt skum. Vend forsigtigt hviderne i æggesnapsen og vend derefter flødeskum i. Frys dessert i mindst 6 timer. 

Ved servering: 
Anret is, kiwi, figner samt lage herfra på tallerkener. Af Pia Friis Andreassen, foto: Jacob Ljørring


Is: 
6 pasteuriserede æggeblommer 
6 spsk. sukker, 
korn fra 1 vaniljestang 
1½ tsk. kanel 
3 pasteuriserede æggehvider 
6 dl piskefløde. 
1 ds. brændte figner i lage 
2-3 kiwifrugter. 

Pynt: 
Mynteblade 

Sådan gør du:

Is:
Pisk æggeblommer med 5 spsk. sukker. Tilsæt vaniljekorn og kanel under piskning. Pisk hviderne med resten af sukkeret til stive, men ikke hårde. Pisk fløden til blødt og luftigt skum. Vend forsigtigt hviderne i æggesnapsen og vend derefter flødeskum i. Frys dessert i mindst 6 timer. 

Ved servering: 
Anret is, kiwi, figner samt lage herfra på tallerkener.

Kanelis (4-6 pers.)

Af Pia Friis Andreassen, foto: Jacob Ljørring

Is:
6 pasteuriserede æggeblommer
6 spsk. sukker,
korn fra 1 vaniljestang
1½ tsk. kanel
3 pasteuriserede æggehvider
6 dl piskefløde.
1 ds. brændte figner i lage
2-3 kiwifrugter.

Pynt:
Mynteblade

Sådan gør du:

Is:
Pisk æggeblommer med 5 spsk. sukker. Tilsæt vaniljekorn og kanel under piskning. Pisk hviderne med resten af sukkeret til stive, men ikke hårde. Pisk fløden til blødt og luftigt skum. Vend forsigtigt hviderne i æggesnapsen og vend derefter flødeskum i. Frys dessert i mindst 6 timer.

Ved servering:
Anret is, kiwi, figner samt lage herfra på tallerkener.

13 / 17
Af Pia Friis Andersen 



● 3 dl stærk kaffe 
● ca. 75 g muscovadosukker 
● 1½ dl piskefløde, ½ l vaniljeis 
● Pynt: Revet chokolade 

Kom kaffe, sukker og fløde i en kasserolle og varm op, til sukkeret er smeltet. Lad det køle lidt af. ”Kugl” isen op og fordel i høje glas. Hæld kaffecremen over. Pynt dessert med lidt revet chokolade Af Pia Friis Andersen 



● 3 dl stærk kaffe 
● ca. 75 g muscovadosukker 
● 1½ dl piskefløde, ½ l vaniljeis 
● Pynt: Revet chokolade 

Kom kaffe, sukker og fløde i en kasserolle og varm op, til sukkeret er smeltet. Lad det køle lidt af. ”Kugl” isen op og fordel i høje glas. Hæld kaffecremen over. Pynt dessert med lidt revet chokolade

Kaffe med vaniljeis

Af Pia Friis Andersen

● 3 dl stærk kaffe
● ca. 75 g muscovadosukker
● 1½ dl piskefløde, ½ l vaniljeis
● Pynt: Revet chokolade

Kom kaffe, sukker og fløde i en kasserolle og varm op, til sukkeret er smeltet. Lad det køle lidt af. ”Kugl” isen op og fordel i høje glas. Hæld kaffecremen over. Pynt dessert med lidt revet chokolade

14 / 17
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard 


Det skal du bruge:
4 mellemstore æbler 
8 tsk. smør
2 spsk. sukker 
¾ -1 tsk. stødt kanel. 

Creme og rugbrød: 
1½ dl græsk yoghurt 0,1 % 
2 spsk. piskefløde 
2 spsk. florsukker
1 skive rugbrød i tern 
ca. 2 spsk. smør
½-1 spsk. finthakket, frisk rosmarin(kan undlades)

Sådan gør du:
Halvér æblerne, fjern kernehusene og fordel smørret på æblerne. Bland sukker og kanel og strø det over. Bag æblerne midt i en 180° varm ovn i ca. 20 min., eller til de er møre. 

Creme og rugbrød: 
Rør yoghurt med fløde og florsukker. Sæt det koldt indtil servering. Rist rugbrødsternene sprøde i smør. Anret dem på tallerkenen og strø evt. rosmarin over. Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard 


Det skal du bruge:
4 mellemstore æbler 
8 tsk. smør
2 spsk. sukker 
¾ -1 tsk. stødt kanel. 

Creme og rugbrød: 
1½ dl græsk yoghurt 0,1 % 
2 spsk. piskefløde 
2 spsk. florsukker
1 skive rugbrød i tern 
ca. 2 spsk. smør
½-1 spsk. finthakket, frisk rosmarin(kan undlades)

Sådan gør du:
Halvér æblerne, fjern kernehusene og fordel smørret på æblerne. Bland sukker og kanel og strø det over. Bag æblerne midt i en 180° varm ovn i ca. 20 min., eller til de er møre. 

Creme og rugbrød: 
Rør yoghurt med fløde og florsukker. Sæt det koldt indtil servering. Rist rugbrødsternene sprøde i smør. Anret dem på tallerkenen og strø evt. rosmarin over.

Æbler med creme (4 pers.)

Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard 

Det skal du bruge:
4 mellemstore æbler
8 tsk. smør
2 spsk. sukker
¾ -1 tsk. stødt kanel.

Creme og rugbrød: 
1½ dl græsk yoghurt 0,1 %
2 spsk. piskefløde
2 spsk. florsukker
1 skive rugbrød i tern
ca. 2 spsk. smør
½-1 spsk. finthakket, frisk rosmarin(kan undlades)

Sådan gør du:
Halvér æblerne, fjern kernehusene og fordel smørret på æblerne. Bland sukker og kanel og strø det over. Bag æblerne midt i en 180° varm ovn i ca. 20 min., eller til de er møre.

Creme og rugbrød:
Rør yoghurt med fløde og florsukker. Sæt det koldt indtil servering. Rist rugbrødsternene sprøde i smør. Anret dem på tallerkenen og strø evt. rosmarin over.

15 / 17
Af Lone Viggers/Foto: Anton G. Skov


Det skal du bruge:
4 æbler 
4 kanelstænger 
2 spsk. akaciehonning 
3 dl græsk yoghurt 2 % eller skyr 
1 tsk. sukker eller 
1 tsk. vaniljesukker 
Korn af 3 cm vaniljestang 
1 tsk. flormelis 

Sådan gør du:
1. Tænd ovnen på 200° (180° varmluft). 
2. Skyl æblerne godt. Fjern kernehusene med et udstiksjern eller grav det forsigtigt ud med en teske. 
3. Stil æblerne på et stykke bagepapir i et ildfast fad. Kom ½ spsk. honning ned i hvert æble, så det flyder ned langs frugtkødet, og stik en kanelstang i hvert æble. Bag æblerne i 15 min., til de er møre. 
4. Rør græsk yoghurt sammen med sukker/vaniljesukker, der er blandet med vaniljekorn, og flormelis. Servér et æble med en god skefuld vaniljecreme. 

Frugt pr. person 
100 g 
Energi pr. person 
500 kJ (120 kcal) 
Protein: 9 % (3 g) 
Kulhydrat: 71 % (23 g) 
Fedt: 20 % (3 g) 

Tip! 
Du kan selv lave vaniljesukker således: Når du har brugt kornene på en vaniljestang, så gem stangen i en flaske eller et glas med sukker og ryst det godt. Så har du altid vaniljesukker i huset. Af Lone Viggers/Foto: Anton G. Skov


Det skal du bruge:
4 æbler 
4 kanelstænger 
2 spsk. akaciehonning 
3 dl græsk yoghurt 2 % eller skyr 
1 tsk. sukker eller 
1 tsk. vaniljesukker 
Korn af 3 cm vaniljestang 
1 tsk. flormelis 

Sådan gør du:
1. Tænd ovnen på 200° (180° varmluft). 
2. Skyl æblerne godt. Fjern kernehusene med et udstiksjern eller grav det forsigtigt ud med en teske. 
3. Stil æblerne på et stykke bagepapir i et ildfast fad. Kom ½ spsk. honning ned i hvert æble, så det flyder ned langs frugtkødet, og stik en kanelstang i hvert æble. Bag æblerne i 15 min., til de er møre. 
4. Rør græsk yoghurt sammen med sukker/vaniljesukker, der er blandet med vaniljekorn, og flormelis. Servér et æble med en god skefuld vaniljecreme. 

Frugt pr. person 
100 g 
Energi pr. person 
500 kJ (120 kcal) 
Protein: 9 % (3 g) 
Kulhydrat: 71 % (23 g) 
Fedt: 20 % (3 g) 

Tip! 
Du kan selv lave vaniljesukker således: Når du har brugt kornene på en vaniljestang, så gem stangen i en flaske eller et glas med sukker og ryst det godt. Så har du altid vaniljesukker i huset.

Kanelbagte æbler (4 pers.)

Af Lone Viggers/Foto: Anton G. Skov

Det skal du bruge:
4 æbler
4 kanelstænger
2 spsk. akaciehonning
3 dl græsk yoghurt 2 % eller skyr
1 tsk. sukker eller
1 tsk. vaniljesukker
Korn af 3 cm vaniljestang
1 tsk. flormelis

Sådan gør du:
1. Tænd ovnen på 200° (180° varmluft).
2. Skyl æblerne godt. Fjern kernehusene med et udstiksjern eller grav det forsigtigt ud med en teske.
3. Stil æblerne på et stykke bagepapir i et ildfast fad. Kom ½ spsk. honning ned i hvert æble, så det flyder ned langs frugtkødet, og stik en kanelstang i hvert æble. Bag æblerne i 15 min., til de er møre.
4. Rør græsk yoghurt sammen med sukker/vaniljesukker, der er blandet med vaniljekorn, og flormelis. Servér et æble med en god skefuld vaniljecreme.

Frugt pr. person
100 g
Energi pr. person
500 kJ (120 kcal)
Protein: 9 % (3 g)
Kulhydrat: 71 % (23 g)
Fedt: 20 % (3 g)

Tip!
Du kan selv lave vaniljesukker således: Når du har brugt kornene på en vaniljestang, så gem stangen i en flaske eller et glas med sukker og ryst det godt. Så har du altid vaniljesukker i huset.

16 / 17

Relaterede artikler

En læser fortæller: Hjerter af guld

Skulle vælge mellem sit ufødte barn og sig selv

En læser fortæller: Alle dage har et lyspunkt

Sådan vinder du mandelgaven

Nyeste artikler

  • Tragedierne er væltet ned over Kamilla: Jeg mister mine kære
  • Victoria fandt sin familie i Sporløs: Et år efter faldt min verden sammen
  • En læser fortæller: Jeg går i søvne
  • Spørg advokaten: Kan min bror blive straffet for at bruge mors penge?

Relaterede Artikler

Oskar er årets nisse

Jannie er terminalt syg: Vores sidste jul sammen

Søster skulle have haft en rolle – pludselig var lillebror barnestjerne

De største julehits

Læs mere om

  • små kager
  • jul
  • lykke
  • klassikere
  • snacks

Mest læste

  • Jeg bad min kollega om børn
  • Jeg elsker min utro eksmand
  • Midt i sorgen fandt jeg kærligheden igen
  • Brev til Anne-Marie Østersø: Hans børn føler sig snydt for arven
  • Julie mistede sin mand til Alzheimers: Jeg måtte slippe Bjørn

Relaterede artikler

En læser fortæller: Hjerter af guld

Skulle vælge mellem sit ufødte barn og sig selv

En læser fortæller: Alle dage har et lyspunkt

Sådan vinder du mandelgaven

Oskar er årets nisse

Mest læste

  • Hindbærtærte med mormors mørdej
  • Citronruller
  • Carstens hemmelige opskrift: Danmarks bedste romkugler
  • Squashkage med ostecreme
  • Volmer Sørensens jubilæumskage

Seneste nyt

  • Tragedierne er væltet ned over Kamilla: Jeg mister mine kære
  • Victoria fandt sin familie i Sporløs: Et år efter faldt min verden sammen
  • En læser fortæller: Jeg går i søvne
  • Spørg advokaten: Kan min bror blive straffet for at bruge mors penge?
  • Jeg har planlagt min begravelse
  • © Ude og Hjemme
  • Det handler om dig og mig
  • Annoncører
  • Disclaimer
  • Administrer samtykke
  • Til top

Besøg Allers andre hjemmesider

  • Aller.dk
  • Antik & Auktion
  • BILLED-BLADET
  • ELLE
  • Familie Journal
  • Femina
  • Gislev Rejser
  • IN
  • ISABELLAS
  • Kulturrejser Europa
  • Letliv
  • Mad & Bolig
  • Mama
  • Maries Ideer
  • Nilles Rejser
  • Nyhavn Rejser
  • Psykologi
  • Q
  • SE og HØR
  • SPIS BEDRE
  • Stjernegaard Rejser
  • SØNDAG
  • Ude og Hjemme
  • Vi Unge
  • Where2Go
  • Køb abonnement
  • Nyhedsbrev
  • Facebook

Aller Media A/S

Havneholmen 33

1561 København V

CVR.: 43325612

Tlf.: 72 34 20 00