Tirsdag d. 12. november 2013 - af Lissi F. Scheel-Thomsen, Ved julelampens skær
Honningkager
Bladrer man i ”Frøken Jensens Kogebog” fra omkring forrige århundredeskifte, finder man en opskrift på honningkagefigurer.

Ingredienser til honningkager
I en gryde kommes
et Pund mørk Honning,
½ Pund Puddersukker,
et ¼ Pund Margarine,
13 Kvint hakket Pomeransskal,
l Kvint Nelliker,
2 Kvint Kanel,
l Kvint Ingefær, og
½ Pægl Rosenvand.
Fremgangsmåde
Når alt dette står på kog, kommes 3 Kvint renset Potaske deri. Gryden løftes af ilden. 1½ Pund flormel (i dag benyttes hvedemel) drysses i og arbejdes godt igennem med en ske, da dejen er for lind til at behandle med hænderne.
Dejen hensættes en uges tid, æltes derefter godt igennem, udrulles i mel. Kagerne afstikkes nu i figurer eller hjerter med kagespoler.
Bages ved god varme og kan opbevares i blikkagedåser i lang tid. Kagerne pyntes med billeder eller hvid/eller lyserød sukkerglasur.
Af hensyn til de af læserne, der kunne tænke sig at binde an med den traditionelle opskrift, kan følgende oplyses:
En Kvint er det samme som 5 gram.
En Pægl svarer til
250 ml eller 2 ½ dl.
Ingredienslisten i nutidssvarende mængdeangivelser
500 g honning,
250 g puddersukker,
125 g margarine,
65 g hakket pomeransskal,
5 g stødte nelliker,
10 g stødt kanel,
5 g stødt ingefær,
125 ml rosenvand,
15 g potaske,
750 g hvedemel (flormel)
Lav de fineste kager
Mangler du en smuk kageopsats, søde muffinsforme, elegant kagepynt eller spiselig glitter og glimmer?
Her finder du alt det, du skal bruge for at lave de smukkeste kager. Klik HER >>
(Indeholder affiliatelinks)