Tirsdag, 13. december 2016 - 13:24 - af Anne Kristensen
Hvide fyldte abrikoser
I det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag d. 14. december, får du en masse opskrifter på det lækreste julekonfekt. Her kan du smugkigge i opskriften på himmelske abrikoser med fyld og chokoladeovertræk!

Hvide fyldte abrikoser
20 stk.
Ingredienser:
22 tørrede abrikoser
75 g chokolade-spread (hasselnød) eller almindelig nougat
100 g hvid chokolade
Sølvstøv
(Se fremgangsmåde under banneret...)
Fremgangsmåde:
Åbn 20 abrikoser i den ene side med en lille kniv eller en teske. Fyld dem med chokolade- spread eller nougat og luk dem sammen. Smelt den hvide chokolade over vandbad og dyp abrikoserne i chokoladen. Skær de sidste abrikoser i tynde skiver og brug dem som pynt sammen med lidt sølvstøv eller dekorationsglimmer.
TIP! Chokolade-spread fås i tre varianter: Med peanut, pecan- eller hasselnød. Den smørebare creme er nem at arbejde med og er også lækker på en bolle.
Få flere opskrifter på lækkert julekonfekt i Ude og Hjemme nr. 50, der udkommer d. 14 december 2016.
Her er flere julede opskrifter - med kanel:
16 opskrifter med kanel


Honningkager
Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring
Det skal du bruge:
250 g honning
1 tsk. kanel
1 tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt ingefær
1 æggeblomme
2 tsk. potaske
1½ tsk. hjortetakssalt
250 g mel
Glasur:
4 dl flormelis
1 æggehvide
Sådan gør du:
Hæld honningen i en gryde og smelt den over svag varme. Rør kanel, ingefær og nellike i. Rør potasken ned i æggeblommen, som derefter røres i honningen. Tilsæt mel og hjortetaksalt og æltdejen grundigt. Opbevar dejen i køleskabet til næste dag.
Rul dejen ud på et meldrysset bord. Skær eller tryk den ud til hjerter eller andre former. Bage hjerterne ved 175° i 5-10 minutter, afhængig af størrelse. Lad hjerterne køle af på en bagerist, inden de pyntes.
Glasur:
Rør flormelis og æggehvide grundigt sammen.


Kanelæblekage (6-8 pers.)
Dej:
200 g smør
250 g sukker
250 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
2 æg
Fyld:
600 g syrlige æbler
1 dl sukker
1½ tsk. st. kanel
Tilbehør: Cremefraiche eller flødeskum.
Opvarm ovnen til 175°.
Dej: Smelt smørret i en kasserolle og lad det afkøle. Bland sukker, mel og bagepulver. Rør smørret i. Pisk æggene og rør dem i. For en springform med bagepapir og hæld dejen i.
Fyld: Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i grove både. Vend med sukker og kanel og fordel dem over dejen og tryk dem let ned. Bages på 2. nederste rille i den varme ovn 55-60 min. Afkøl.


Kanelslikpinde (ca. 16 stk.)
Af Gitte Heidi Rasmussen/Foto: Inge Skovsdal
Det skal du bruge:
125 g smør
100 g rørsukker
1½ dl sirup
350 g hvedemel
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. natron
Ca. 16 træpinde
Pynt:
Glasur af flormelis og vand
Smarties
Lakridssnøre
Popcorn
Guldkrymmelkugler
Sådan gør du:
Pisk smør og rørsukker blødt og cremet. Rør sirup, mel, kanel og natron i og saml dejen. Pak dejen ind i plastfilm og læg den i køleskabet i 30 min.
Rul dejen ud imellem to stykker bagepapir til en tykkelse på ca. 6 mm. Træk det øverste stykke bagepapir af og udstik dejen i store, runde kager – 7 cm i diameter – ved hjælp af et glas.
Flyt bagepapiret med kagerne over på en bageplade og sæt en pind i hver kage. Pinden vokser fast under bagningen.
Bag kagerne i ca. 20 min. ved 175° og lad dem køle af på en rist.
Pynt:
Rør vand og flormelis sammen til en glasur og smør den i et jævnt lag over kagerne. Lav søde og sjove ansigter med smarties, lakridssnører, der er klippet til, og måske popcorn. Lav en prinsessekrone af guldkrymmelkugler.


Brune kager
Af Lise Brinkman/Foto: Martin Tanggaard
Det skal du bruge:
250 g sukker, 250 g usaltet smør, 125 g mørk sirup, 60 g mandler, smuttede og grofthakkede, 1¾ tsk. stødte nelliker, 12½ g (2 store spsk.) kanel, ½ tsk. stødt ingefær, 1 dl vand, kogt og afkølet, 7 g (1 stor spsk.) potaske, ½ kg hvedemel
Sådan gør du:
♥ Smelt sukker, usaltet smør og mørk sirup i en gryde under omrøring.
♥ Kom massen i en større skål og lad den køle lidt af.
♥ Tilsæt hakkede mandler samt nelliker, kanel og ingefær.
♥ Kog vandet og lad det køle af. Rør potasken ud heri.
♥ Når brunkagemassen er lunken, tilsættes den opløste potaske, og det hele blandes godt sammen.
♥ Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, til dejen får en tyk, ensartet konsistens.
♥ Stil brunkagedejen i køleskab i 1 time, til den er helt afkølet og har samlet sig.
♥ Fordel nu dejen i tre lige store dele og rul disse ud til pølser på ca. 20 cm’s længde.
♥ Rul pølserne ind i bagepapir og læg dem på sammenføjningen på en plade eller i et fad.
♥ Frys pølserne i et tid. Tag brunkagedejen ud fra fryseren og skær pølserne ud i papirtynde skiver på en pålægsmaskine eller med en skarp kniv.
♥ Varm ovnen op til 180° varmluft. Læg brunkagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i 5-6 min. afhængig af tykkelse. Lad dem afkøle på en rist.
♥ Opbevar kagerne i en lufttæt dåse.


Ckokoladekage med appelsinsirup (6-8 pers.)
Chokoladekage:
150 g sukker
4 æg str. m/l
150 g blødt smør
150 g mørk chokolade
90 g hvedemel
Appelsinsirup:
Saften af 4 store appelsiner,
1 dl honning,
1 spsk. citronsaft
1 kanelstang
Tilbehør:
Kiwi og appelsin skåret i
mundrette stykker.
Sådan gør du:
Chokoladekage:
Opvarm ovnen til 180°. Pisk sukker og smør hvidt. Tilsæt æggene – ét af gangen.
Smelt hakket chokolade over vandbad. Rør det i æggeblandingen. Sigt melet i og rør sammen. Kom dejen i en form beklædt med bagepapir.
Bages på 2. nederste rille i den varme ovn i 20-22 min.
Appelsinsirup:
Kom appelsinsaft, honning, citronsaft og kanelstang i en kasserolle. Bring i kog. Lad det derefter småsimre indtil en sirupsagtig konsistens, 20-30 min. Afkøles derefter.


Kanelkage (28 pers.)
Af Bjarne Brix Kristensen, Ikast
En hurtig og nem kage, hvor smagen af kanel og kardemomme er med til næsten at bringe julestemning i klassen.
En god gammel klassiker i en sundere version.
Det skal du bruge:
1 l tykmælk eller A-38
200 g sukker
150 g hvedemel
400 g hvid hvede
3 spsk. kanel
1 spsk. kardemomme
4 tsk. natron
1 dl rapsolie
Sådan gør du:
1. Rør alle ingredienserne sammen og kom dejen i en bradepande (35 × 40 cm) med bagepapir.
2. Bag kanelkagen på midterste rille ved 180° varmluft i ca. 25-30 min.
Energi pr. person:
65 g kage = 150 kcal/630 kJ
Protein: 11 % (4 g)
Fedt: 29 % (5 g)
Kulhydrat: 58 % (22 g)
Tilsat sukker 19 % (7 g)
Kostfibre 2 % (1,5 g)
TIP
Kagen kan også tilberedes som chokoladekage. Erstat kanel og kardemomme med 4 spsk. kakaopulver og 1 tsk. vaniljesukker.
- Du kan med fordel bruge en lidt mindre bradepande/form, så kagen bliver en anelse højere. Husk da, at bagetiden bliver lidt længere.
- Det anbefales, at de fleste af kagerne serveres den dag, de er bagt eller dagen derpå.
Kagerne tørrer hurtigere ud, når fedtindholdet er reduceret.
Bearbejdning af opskrift: Lise Brinkman Madsen, professionsbachelor i ernæring og sundhed


Krydret æbletærte (Ca. 10 stykker )
Af Lone Landmand/Foto: Søren Kvist
En prægtig dessert, når den serveres med god vaniljeis!
I september kommer de nye, danske æbler, og så skal der selvfølgelig laves æblekager. Der er et utal af muligheder, og hver eneste æblekage lavet med kærlighed og omhu er et lille mesterværk. Råvarerne er helt almindelige, men valget af dem og håndteringen kan løfte dem til en symfoni af salighed.
I denne uge får du opskriften på en varmt krydret æbletærte. En prægtig dessert, når den serveres med god vaniljeis.
Dej:
2½ dl mel
5 spsk. rørsukker
½ tsk. bagepulver
100 g smør
Vaniljecreme:
2½ dl fløde
2½ dl mælk
½ vaniljestang
50 g rørsukker
3 æggeblommer
2 tsk. maizenamel
Æblefyld:
5 gode æbler – fx filippa
2½ dl rørsukker
½ tsk. stødte nelliker
1 tsk. stødt ingefær
1½ tsk. stødt kanel
Prøv også: Citrontærte
Sådan gør du:
Dej:
Denne dej er nem at arbejde med, og den bliver god og sprød som tærtebund.
Bland melet med rørsukker og bagepulver. Smelt smørret og rør det i melblandingen.
Pres dejen ud i en smurt tærteform (28 cm i diameter).
Vaniljecreme:
Kom fløde, mælk, vaniljestang og halvdelen af sukkeret i en gryde og varm op under jævnlig omrøring, til blandingen damper.
Pisk æggeblommer sammen med maizenamelet og resten af sukkeret.
Hæld den varme flødeblanding i de piskede æggeblommer i en tynd stråle og rør den samtidig ind. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm den op under omrøring.
Varm cremen op til kogepunktet. Tag den af varmen, når den har boblet lidt, og sæt gryden til afkøling.
Fyld:
Bland rørsukkeret med krydderierne i en rummelig skål. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i tynde både. Skær dem derefter i mindre stykker. Vend æblestykkerne i sukkerblandingen.
Fordel æblestykkerne på dejen i tærteformen, hæld vaniljecremen over og sæt formen i en 175° varm ovn. Bag tærten i 1 time.
Servér din æbletærte lun, fx sammen med lidt god vaniljeis.
Prøv også: Pæretærte


Jule-te (4 pers.)
Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring
Det skal du bruge:
1 stykke hel kanel
2 hele kardemommekapsler
5 dl vand
1 skive frisk ingefær
4 tsk. sort te
2 dl varm mælk
1 spsk. akaciehonning
Lidt stødt kanel til pynt
Sådan gør du:
Knus kanel og kardemomme i en morter og kog begge krydderier med vand og ingefær i 5 min. Træk det væk fra varmen og tilsæt teen. Lad blandingen stå i 5 min., inden den sigtes og fordeles i glassene. Varm mælk og honning op og pisk det, til det skummer. Hæld mælken i teen, drys lidt kanel på toppen og servér.


Jødekager (ca. 60 stk.)
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Det skal du bruge:
250 g hvedemel
175 g koldt smør
½ tsk. hjortetaksalt
125 g lys farin
1 æg (str. L)
Pynt:
1 æg
Ca. 50 g mandler
2½ spsk. sukker
1 tsk. stødt kanel
Sådan gør du:
Opvarm ovnen til 200°. Hak smørret i melet, tilsæt hjortetaksalt og smuldr det sammen med fingrene. Tilsæt farin og æg og ælt dejen grundigt sammen. Lad den hvile i køleskabet i 1 time. Rul derpå dejen tyndt ud på et meldrysset bord.
Udstik runde kager fx med et glas og læg dem på en plade med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og drys med en blanding af hakkede mandler, sukker og kanel. Bag kagerne på næstøverste rille i 8-10 min.


Muffins med kanel
Af Kim Gravenhorst/Foto: Jacob Ljørring
Det skal du bruge:
360 g hvedemel
120 g fuldkornsmel
1 spsk. bagepulver
½ tsk. salt
2 spsk. farin
1 tsk. kanel
100 g blødt smør
4 dl mælk
250 g tørret frugt (æbler, rosiner, abrikoser m.m.)
Evt. flormelis til drys
Bag også jødekager
Bag også vaniljekranse
Sådan gør du:
Rør de to slags mel, bagepulver, salt, farin, kanel og smør sammen til en smuldret masse, gerne i en foodprocessor. Tilsæt mælk og rør det sammen til en dej. Rør den tørrede frugt i og fordel dejen i muffinforme.
Bag kagerne i ovnen i ca. 18 min. ved 200°. Drys evt. kagerne med flormelis ved serveringen.


Perlebyg med appelsinsirup
Det skal du bruge:
100 g perlebyg
6 dl sødmælk
1 flækket vaniljestang
Ca. 2 tsk. flydende honning
Salt
Endvidere: ½ l piskefløde
Appelsinsirup:
Saften af 4 store appelsiner
200 g honning
1 hel kanel
2 stjerneanis
6 nelliker
Endvidere: 2-3 appelsiner
Sådan gør du:
Skyl perlebyg under lunkent, rindende vand. Bring mælken i kog i en tykbundet gryde. Tilsæt perlebyg og vaniljestang, når mælken koger. Lad det småkoge under låg for svag varme til al mælken er opsuget, og byggen er mør, ca. 45 min. Fjern vaniljestang og smag til med honning og salt. Afkøl helt. Pisk fløden til blødt skum og vend med perlebyg. Sæt i køleskabet indtil servering. Appelsinsirup: Kom ingredienserne i en kasserolle og bring i kog. Lad det småkoge 20-30 min. til en sirupsagtig konsistens. Afkøl. Skær skrællen af appelsinerne inkl. den hvide hinde. Skær dem i fileter. Vendes i siruppen lige inden servering.


Pærekrumlekage med marcipan
Det skal du bruge:
4-5 modne pærer (600 g)
75 g marcipan
100 g havregryn
2 spsk. smagsneutral rapsolie
¾ dl lys sirup, ¼ tsk. stødt nellike
Vaniljecreme: 2 dl letmælksyoghurt
1-2 tsk. vaniljesukker
Bag også frugttærte
Sådan gør du:
1. Tænd ovnen på 200° (180° varmluft).
2. Skær hver pære i 8 både og skær kernehusene væk (skræl evt. pærerne, hvis skindet er kedeligt). Læg pærerne i bunden af et ildfast fad.
3. Riv marcipanen groft over pærerne.
4. Rør havregrynene sammen med olie, sirup og nellike og fordel over pærerne.
5. Bag kagen midt i ovnen i ca. 30 min., til den er gyldenbrun på toppen.
6. Smag yoghurten til med vaniljesukker og server til den lune tærte.
Bag også kanelkage
Energi pr. person: 1500 kJ (360 kcal): Protein: 7 % (6 g) Kulhydrat: 63 % (54 g) Fedt: 30 % (12 g)
Hvis du vil tabe dig, kan du spise: En lille portion pærekage (2-3 spsk.) og 2 tsk. vaniljecreme kan gøre det ud for et mellemmåltid.


Kanelis (4-6 pers.)
Af Pia Friis Andreassen, foto: Jacob Ljørring
Is:
6 pasteuriserede æggeblommer
6 spsk. sukker,
korn fra 1 vaniljestang
1½ tsk. kanel
3 pasteuriserede æggehvider
6 dl piskefløde.
1 ds. brændte figner i lage
2-3 kiwifrugter.
Pynt:
Mynteblade
Sådan gør du:
Is:
Pisk æggeblommer med 5 spsk. sukker. Tilsæt vaniljekorn og kanel under piskning. Pisk hviderne med resten af sukkeret til stive, men ikke hårde. Pisk fløden til blødt og luftigt skum. Vend forsigtigt hviderne i æggesnapsen og vend derefter flødeskum i. Frys dessert i mindst 6 timer.
Ved servering:
Anret is, kiwi, figner samt lage herfra på tallerkener.


Kaffe med vaniljeis
Af Pia Friis Andersen
● 3 dl stærk kaffe
● ca. 75 g muscovadosukker
● 1½ dl piskefløde, ½ l vaniljeis
● Pynt: Revet chokolade
Kom kaffe, sukker og fløde i en kasserolle og varm op, til sukkeret er smeltet. Lad det køle lidt af. ”Kugl” isen op og fordel i høje glas. Hæld kaffecremen over. Pynt dessert med lidt revet chokolade


Æbler med creme (4 pers.)
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Det skal du bruge:
4 mellemstore æbler
8 tsk. smør
2 spsk. sukker
¾ -1 tsk. stødt kanel.
Creme og rugbrød:
1½ dl græsk yoghurt 0,1 %
2 spsk. piskefløde
2 spsk. florsukker
1 skive rugbrød i tern
ca. 2 spsk. smør
½-1 spsk. finthakket, frisk rosmarin(kan undlades)
Sådan gør du:
Halvér æblerne, fjern kernehusene og fordel smørret på æblerne. Bland sukker og kanel og strø det over. Bag æblerne midt i en 180° varm ovn i ca. 20 min., eller til de er møre.
Creme og rugbrød:
Rør yoghurt med fløde og florsukker. Sæt det koldt indtil servering. Rist rugbrødsternene sprøde i smør. Anret dem på tallerkenen og strø evt. rosmarin over.


Kanelbagte æbler (4 pers.)
Af Lone Viggers/Foto: Anton G. Skov
Det skal du bruge:
4 æbler
4 kanelstænger
2 spsk. akaciehonning
3 dl græsk yoghurt 2 % eller skyr
1 tsk. sukker eller
1 tsk. vaniljesukker
Korn af 3 cm vaniljestang
1 tsk. flormelis
Sådan gør du:
1. Tænd ovnen på 200° (180° varmluft).
2. Skyl æblerne godt. Fjern kernehusene med et udstiksjern eller grav det forsigtigt ud med en teske.
3. Stil æblerne på et stykke bagepapir i et ildfast fad. Kom ½ spsk. honning ned i hvert æble, så det flyder ned langs frugtkødet, og stik en kanelstang i hvert æble. Bag æblerne i 15 min., til de er møre.
4. Rør græsk yoghurt sammen med sukker/vaniljesukker, der er blandet med vaniljekorn, og flormelis. Servér et æble med en god skefuld vaniljecreme.
Frugt pr. person
100 g
Energi pr. person
500 kJ (120 kcal)
Protein: 9 % (3 g)
Kulhydrat: 71 % (23 g)
Fedt: 20 % (3 g)
Tip!
Du kan selv lave vaniljesukker således: Når du har brugt kornene på en vaniljestang, så gem stangen i en flaske eller et glas med sukker og ryst det godt. Så har du altid vaniljesukker i huset.