Marieboller

Marieboller er vandbakkelser omsluttet af et lag af mørdej og fyldt med lækker vaniljecreme.

Ca. 10-15 stk.

 

Ingredienser

Vandbakkelser
2 dl vand
100 g smør
100 g mel
Ca. 2 dl æg

Mørdej
75 g smør
½ spsk. flormelis
1 æggeblomme
100 g hvedemel
1 spsk. sukker

Vaniljecreme
½ vaniljestang
½ l sødmælk
75 g sukker
3 æggeblommer
25 g majsstivelse
1 dl piskefløde

Pynt
Lidt flormelis til pynt
Lidt flødeskum
Evt. lidt hindbærgelé
 

PRØV OGSÅ: Sarah Bernhardt-kager
 

Fremgangsmåde

Vaniljecreme: Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og læg det tomme hylster i mælken. 
Skil vaniljekornene med sukkeret og pisk dette godt sammen med æggeblommerne. Tilsæt majsstivelsen. Varm mælken op til kogepunktet og hæld den varme mælk over æggeblandingen, mens du pisker. Hæld cremen tilbage i gryden og lad den koge igennem under piskning i ca. 30-45 sek.
Hæld cremen igennem en sigte over i en ren skål og dæk den med køkkenfilm. Lad den køle helt af.
Før anvendelse piskes cremen glat, fløden piskes til skum og vendes i cremen.

Mørdej: Arbejd smør, flormelis og æggeblomme sammen. Tilsæt mel, til du har en smidig mørdej. Den færdige mørdej tilsættes yderligere sukker for at danne den krakelerede skorpe på mariebollerne. 

Vandbakkelser: Bring vand og smør i kog i en gryde. Tilsæt melet og rør det sammen til en melbolle. Rist dejen godt igennem og tag den derpå af varmen. Hæld dejen over i en skål og lad den køle af i nogle minutter. Rør i dejen med en træske og tilsæt æggemængden lidt efter lidt. Hold øje med, at dejen bliver blank og glat. Sprøjt med en sprøjtepose dejen ud på en bageplade med bagepapir. De enkelte kager skal være runde og på størrelse med en halv golfbold. Stil dem ikke for tæt – de vokser meget i ovnen.

Rul nu mørdejen tyndt ud. Stik dejen ud i samme størrelse som vandbakkelsesbollerne. Læg mørdejsstykkerne på vandbakkelsesdejen og bag kagerne ved 190° i ca. 15 min., til de er fint bagte og ikke alt for lyse. Så risikerer du nemlig, at de ikke har bagt længe nok, og så falder de sammen. Husk, at ovnen ikke må åbnes under bagningen. 

Marieboller: Sprøjt den færdige vaniljecreme ind i bollerne fra bunden. Anvend en lille tylle i sprøjteposen. Dekorér bollerne med et drys flormelis og sæt en flødeskumsroset på toppen. Giv evt. kagerne en lille prik hindbærgelé midt i flødeskummet.