Gratin med blomkål

Hovedret til 4 personer
LÆS OGSÅ: 7-årige Mark: Se min nye hånd
1 blomkålshoved
200 g grønne bønner – gerne fra frost, når vi er uden for sæsonen
1 løg
2 spsk. solsikkeolie
¼ tsk. cayennepeber eller efter smag
1½ tsk. salt
200 g røget kogt skinke eller stegt bacon i tern (kan også undværes)
50 g smør
50 g mel
4½ dl sødmælk
½ tsk. friskrevet muskatnød
½ tsk. (hvidt) friskkværnet peber
5 æg
Rasp til at drysse med
LÆS OGSÅ: Far til fire kæmper for sit liv
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200° (ikke varmluft). Smør et ovnfast fad.
Del blomkålen i små buketter og snit bønnerne to-tre gange. Pil løget og snit det i tynde både.
Opvarm en pande med olie og brun blomkål, bønner og løg heri i 5 min. Tilsæt cayennepeber efter smag og 1 tsk. salt. Fordel de stegte grønsager og kødet i fadet.
Smelt smørret og rør melet ud heri, mens blandingen varmes grundigt igennem. Det må ikke brune. Tilsæt mælken lidt efter lidt, lad det koge op, for hver gang der tilsættes mælk, og pisk mælken ind i smørblandingen. Bliv ved, til opbagningen er komplet. Varm opbagningen godt igennem under omrøring og tilsæt ½ tsk. salt, muskatnød og (hvidt) peber. Smag blandingen til og lad den køle af, så den ikke er varmere end din finger.
Pisk de fem æggeblommer i én ad gangen. Pisk hviderne helt stive og vend dem forsigtigt i opbagningen uden at slå luften ud af dem.
Fordel massen hen over grønsagerne, drys overfladen med rasp og sæt straks fadet i ovnen. Bag gratinen i 45 min., eller til retten har sat sig.
Servér gratinen med en sprød og lækker grøn salat til.
Få lækre opskrifter fra Lone Landmand hver uge i Ude og Hjemme.
