Gratin med blomkål

Gratin er en klassisk fransk bonderet, som i al sin enkelhed indeholder ugens rester bagt ind i en soufflélignende masse. Den originale er faktisk ikke så ringe.

Hovedret til 4 personer

LÆS OGSÅ: 7-årige Mark: Se min nye hånd

1 blomkålshoved

200 g grønne bønner – gerne fra frost, når vi er uden for sæsonen

1 løg

2 spsk. solsikkeolie

¼ tsk. cayennepeber eller efter smag

1½ tsk. salt

200 g røget kogt skinke eller stegt bacon i tern (kan også undværes)

50 g smør

50 g mel

4½ dl sødmælk

½ tsk. friskrevet muskatnød

½ tsk. (hvidt) friskkværnet peber
5 æg

Rasp til at drysse med

LÆS OGSÅ: Far til fire kæmper for sit liv

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 200° (ikke varmluft). Smør et ovnfast fad.

Del blomkålen i små buketter og snit bønnerne to-tre gange. Pil løget og snit det i tynde både.

Opvarm en pande med olie og brun blomkål, bønner og løg heri i 5 min. Tilsæt cayennepeber efter smag og 1 tsk. salt. Fordel de stegte grønsager og kødet i fadet.

Smelt smørret og rør melet ud heri, mens blandingen varmes grundigt igennem. Det må ikke brune. Tilsæt mælken lidt efter lidt, lad det koge op, for hver gang der tilsættes mælk, og pisk mælken ind i smørblandingen. Bliv ved, til opbagningen er komplet. Varm opbagningen godt igennem under omrøring og tilsæt ½ tsk. salt, muskatnød og (hvidt) peber. Smag blandingen til og lad den køle af, så den ikke er varmere end din finger.
Pisk de fem æggeblommer i én ad gangen. Pisk hviderne helt stive og vend dem forsigtigt i opbagningen uden at slå luften ud af dem.
Fordel massen hen over grønsagerne, drys overfladen med rasp og sæt straks fadet i ovnen. Bag gratinen i 45 min., eller til retten har sat sig.

Servér gratinen med en sprød og lækker grøn salat til.

Få lækre opskrifter fra Lone Landmand hver uge i Ude og Hjemme.