Jamie Olivers opskrifter: cremet svampesuppe

Efteråret er svampetid, og suppen her er en hyldest til de skønne svampe. Deres kødfulde struktur gør dem særdeles velegnede til den fyldige mad, vi sætter på bordet på kølige efterårsdage. Og de gør sig desuden også godt på små skiver ristet brød.

Ingredienser til Jamie Olivers cremede svampesuppe

6 portioner

1 spsk. smør
Olivenolie
3 fed hvidløg (2 fed i tynde skiver, 1 fed halveret)
600 g blandede svampe, børstet rene
250 g markchampignoner, børstet rene
Salt og peber
1 rødløg i tern
2 stængler bladselleri, finthakkede
2 laurbærblade
2½ cl cognac
100 g hvide ris, skyllede
2 l kyllinge- eller grøntsagsbouillon, plus ekstra bouillon
6 tsk. cremefraiche
1 usprøjtet citron
6 skiver groft brød
Revet cheddar

Topping:

Et lille bundt bredbladet persille, finthakkket
1 hel revet muskatnød
Ekstra jomfruolivenolie

PRØV OGSÅ: Jamie Olivers pandestegte kæmperejer

Fremgangsmåde til Jamie Olivers svampesuppe

Smelt smørret sammen med et stænk olivenolie i en meget stor gryde med slip let-belægning. Tilsæt hvidløg i skiver og alle svampene. Rist dem ved stærk varme i 3-4 min., eller indtil de er blanke, og væden er fordampet. Smag evt. til med salt og peber. Kom 1/3 af svampene over på en lille slip let-pande. De skal senere varmes op til det ristede brød.

Tilsæt løg, bladselleri og laurbærblade til svampene i gryden. Lad det svitse i ca. 5 min. over middelstærk varme. Hæld cognacen ved og rør hurtigt rundt, indtil det meste af alkoholen er fordampet. Tilsæt så ris og bouillon og bring det i kog. Når det koger, skrues ned for varmen, og gryden simrer i ca. 20 min.

Mens suppen snurrer, blandes cremefraiche og revet citronskal fra ½ citron i en skål. Pres et godt skvæt citronsaft i og krydr med salt og peber. Rør det sammen og stil det til side.

Fjern laurbærbladene fra suppen og blend suppen i en foodprocessor eller med en stavblender. Smag til med salt og peber og en smule citronsaft. Fortynd evt. suppen med ekstra bouillon. Hold suppen varm under låg, mens brødskiverne tilberedes.

Rist brødskiverne, og varm samtidig de gemte svampe over middelstærk varme
sammen med en sjat vand, lidt citronsaft og 1 spsk. revet cheddar. Når svampene syder, gnider du de ristede brødskiver med de halve fed hvidløg og lægger svampene på.

Servering: Kom suppen i skåle, top med cremefraiche-blandingen og læg brødskiverne ved de enkelte skåle eller på et lille fad, som alle kan tage fra. Drys hakket bredbladet persille og revet muskatnød over både suppe og brød. Dryp til sidst med ekstra jomfruolivenolie og gå om bord.

PRØV OGSÅ: Jamie Olivers pandekage-kage