Tirsdag d. 5. august 2014 - af Lone Landmand / Foto: Søren Kvist
Kold eller lun ærtesuppe
Nyd denne dejlige ærtesuppe kold på en varm sommerdag eller varm, når det er køligt i vejret. Særligt lækker bliver den med et drys af noget salt på toppen, fx saltmandler, ristede pinjekerner, baconstykker eller som her rugbrødschips.

Lone Landmands kolde eller lune ærtesuppe

Lone Landmand deler hver
uge ud af sine lækre opskrifter
fra Lones Landkøkken i
Ude og Hjemme.
Hver uge får du lækre opskrifter fra Lone Landmand i Ude og Hjemme.
Hovedret til 2 personer
Ingredienser til ærtesuppe
Ærtesuppe
2 løg
2 spsk. jomfruolivenolie
5 dl god grønsags- eller hønsebouillon
400 g fine, frosne ærter
1 moden avocado
Saften af ½ citron
Salt og friskkværnet peber
Rugbrødchips
4 papirtynde skiver rugbrød
2 spsk. smør
½ tsk. fint salt
Prøv også: Lone Landmands grønne aspargessuppe
Sådan laver du ærtesuppe
Rugbrødchips: Skær rugbrødsskiverne i aflange strimler eller firkanter. Rist dem i smør på en pande. De skal vendes et par gange og ende med at være "gennemstegte". Tag dem af og læg dem på køkkenrulle, så det overskydende fedtstof forsvinder. Drys dem med lidt salt.
Ærtesuppe: Pil løgene og hak dem fint. Sæt en gryde over og sautér det finthakkede løg i olien. Løgstykkerne må ikke tage farve, så lad være med at sætte for meget blus under gryden. Rør jævnligt og tilsæt bouillon, når løgene begynder at blive glasklare. Lad grydens indhold koge i 5 min., inden ærterne tilsættes. Varm suppen op, men denne gang må den ikke bringes i kog, da den så vil ændre smag og farve. Hold godt øje med den. Når den begynder at dampe, tilsættes frugtkødet fra avocadoen. Blend det hele grundigt sammen, f.eks. med en stavblender. Smag til med citronsaft, salt og peber, mens suppen fortsat står på helt lav varme - og helt uden at koge.
Servér straks den varme suppe med rugbrødschips på toppen, eller stil suppen på køl og servér den kold på en varm dag.