Torsdag d. 24. januar 2013 - af Lone Landmand. Foto: Søren Kvist
Krydret porresuppe med butterdejslåg
Den krydrede porresuppe er en smagfuld variant af den klassiske løgsuppe, der især er kendt fra Frankrig og Italien. Porrer har en mere nuanceret smag end løg, og kombineret med krydderierne koriander og laurbær får du en suppe med en dyb og intens smag. Suppen kan tilberedes både med oksebouillon og hjemmekogt fond. Og den skal til sidst en tur i ovnen med et butterdejslåg.

Ingredienser til krydret porresuppe med butterdejslåg
Opskriften rækker som hovedret til fire personer.
4 porrer
2 løg
1 helfed hvidløg
30 hvide peberkorn
1 tsk. stødt koriander
25 g smør
1 tsk. rørsukker
½ tsk. friskkværnet sort peber
4 laurbærblade
2 liter oksesuppe eller -bouillon
Lidt smør til suppeskålene
1 rulle frisk butterdej
1 æg
2-3 spsk. revet emmentaler
SE OGSÅ: LÆKKERT BRØD TIL SUPPEN
Fremgangsmåde til krydret porresuppe med butterdejslåg
Rens porrerne, så de er helt fri for sand, og snit dem fint. Brug både bund og top.
Snit løgene i små tern og hak hvidløget fint.
Opvarm en stor pande med høje sider, så den bliver middelvarm.
Hæld de hele hvide peberkorn på panden og rist dem i 1 minut.
Tilsæt koriander og rist videre i et ½ minuts tid. Tilsæt smørret og lad porreskiver, løg og hvidløg følge efter.
Skru ned til lavt blus under panden og rør i blandingen en gang imellem. Kunsten er at få porrer og løg til at karamellisere og blive søde ganske langsomt. Det kræver lidt tålmodighed, men læg stille ud og giv det tid. Først når grøntsagerne er faldet helt sammen, kan du begynde at give dem lidt mere varme, så de stille og roligt bruner en anelse. Det tager omkring 10 min.
Tilsæt nu sukker, sort peber og laurbærblade og lad pandens indhold simre i et par minutter, inden oksesuppe/-bouillon tilsættes.
Er din pande ikke stor nok til to liter, så skift til en gryde undervejs. Lad suppen småkoge i 10 min.
Smør kanten af fire ovnfaste kopper eller suppeskåle hver på ½ liter med lidt smør, hæld suppe i, til den når ca. 2 cm fra kanten, og læg et tilskåret stykke butterdej over som låg.
Pensl forsigtigt dejen med sammenpisket æg og drys revet ost over, inden du sætter skålene i ovnen og bager dem ved 200° i 15-20 min. - til overfladen er sprød og flot gylden.
Servér suppen straks og gerne med lidt brød til.