Mandag d. 27. maj 2013 - af Lone Landmand. Foto: Søren Kvist
Lone Landmands grøntsags-mousakka
Denne moussaka er helt uden kød. Til gengæld er den fuld af smag fra de mange dejlige grøntsager, der er tilsat. Det gælder ikke mindst den kraftige tomat-løgkompot samt grøntsager som aubergine, peberfrugt og squash.

Opskrift på Lone Landmands grøntsags-moussaka
Denne opskrift på grøntsags-musaka er nok til en hovedret til 4 eller frokostret til 6 personer.
PRØV OGSÅ: Opskrift på moussaka med lammekød, kartofler og spinat >>
Ingredienser til grøntsags-moussaka
Tomat-løgkompot
200 g små tomater - gerne daddel- eller cherrytomater
1 spsk. jomfruolivenolie
1 tsk. sukker
1 tsk. salt
½ tsk. friskkværnet peber
3 store banan-skalotteløg eller 6 almindelige skalotteløg
2 fed hvidløg
¼ tsk. cayennepeber
Ovnbagte kartofler
1 kg kartofler
1½ spsk. jomfruolivenolie
1 spsk. friskhakket timian
1 tsk. fint salt
¼ tsk. friskkværnet peber
Øvrigt grøntsagsfyld
1 aubergine
1 spsk. groft salt
Olie til stegning
Salt og friskkværnet peber
1 squash
1 rød eller gul peberfrugt
Ostesauce
50 g smør
50 g mel
½ l mælk
3 store æg
½ tsk. fint salt
¼ tsk. friskrevet muskatnød
30 g friskrevet granaost
Smør og 1 dl rasp til fadet
PRØV OGSÅ: Opskrift på moussaka med oksekød
Sådan tilbereder du grøntsags-moussaka
Øvrigt grøntsagsfyld:
Skær bund og top af auberginen og skær derpå frugten i ca. 1 cm tykke skiver på den lange led. Hæld 1 l koldt vand og 1 spsk. groft salt i en skål.
Læg aubergineskiverne i saltvandet i en times tid, for at trække væske og bitterstoffer ud. Tag skiverne op, skyl dem under den kolde hane og dup dem tørre. Steg dem gyldne på en stor pande med olie og krydr med lidt salt og peber undervejs. Læg de stegte aubergineskiver til side.
Skær squashen i 1½ cm tykke skiver og peberfrugterne i små, mundrette stykker. Steg begge dele møre på panden i lidt olie. Krydr med salt og friskkværnet peber undervejs. Sæt dem til side.
Tomat-løgkompot:
Halvér tomaterne og vend dem i olivenolie, sukker, salt og peber. Fordel dem på et stykke bagepapir med snitfladen opad og stil dem i ovnen i ca. 1 time ved 120° varmluft. De må ikke tage farve, men skal bare afgive noget af væsken, så smagen bliver sød og intens. De ovnbagte tomater kan evt. laves dagen før.
Hak løg og hvidløg helt fint og svits dem langsomt på en pande med lidt olie. Hak de ovnbagte tomater groft med en skarp kniv og tilsæt dem sammen med cayennepeber, når løgene begynder at blive klare. Tag panden af blusset og stil løg-tomatblandingen til side.
Ovnbagte kartofler:
Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Vend dem i lidt olie, timian, salt og peber. Fordel kartoflerne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 220° uden varmluft i
½ time.
Ostesauce:
Smelt smørret i en tykbundet gryde. Rør mel ud i smørret og tilsæt halvdelen af mælken. Vent med at røre, til mælken nærmer sig kogepunktet, og pisk så blandingen jævn. Tilsæt resten af mælken og gentag fremgangsmåden. Tag gryden af varmen. Pisk æggene sammen med salt og muskatnød og pisk æggeblandingen i grydens indhold. Sæt gryden tilbage på blusset og varm saucen op til kogepunktet under omrøring. Vend granaosten i til sidst og sæt saucen til side.
Moussaka:
Smør et ovnfast fad på ca. 20 x 30 cm og drys halvdelen af raspen i bunden af fadet. Fordel først kartoflerne i bunden, dernæst squash og peberfrugter, så klatter af tomat-løgkompotten og til sidst de stegte aubergineskiver. Hæld ostesaucen over og drys med resten af raspen. Bag hele herligheden i ovnen i 30 min. ved 200° uden varmluft.
PRØV OGSÅ: Slankeklubbens slankeopskrift på græske frikadeller med kun 464 kcl