Ovnbagt ratatouille

Traditionel fransk ret med masser af smag

Foto: Søren Kvist

Ratatouille er en traditionel fransk ret fra områderne omkring Nice og Provence. Den kan laves af sensommerens klassiske grøntsager, og du kan også bytte ud med dit yndlingsgrønt. Det kommer sig ikke så nøje.
Jeg foretrækker at ovnbage ratatouille, det giver retten mere smag, og man undgår, at den bliver rodet at se på. Desuden er det uendelig nemt at forberede et fad og sætte det i ovnen, hvor det passer sig selv.


(Tilbehør til 4-6 personer)

Det skal du bruge:

Grøntsager:

1 aubergine
1 spsk. groft salt
3 peberfrugter
2 små squash

Tomatsauce:

4 bøftomater
2 løg
2 fed hvidløg
3 spsk. jomfruolivenolie
1 stor buket frisk timian bundet sammen med bomuldssnor
1 tsk. groft salt
½ tsk. friskkværnet peber
½ tsk. rørsukker
2 spsk. revet granaost

Til toppen:

1 dl rasp
½ tsk. groft salt
1 spsk. jomfruolivenolie


Server f.eks. ratatouillen til: Grillet lammekølle


Sådan gør du:

Tænd ovnen på 200°. Smør et ovnfast fad på ca. 20 x 30 cm.

Grøntsager I:

Skær auberginen i grove tern, læg disse i en skål og vend dem med groft salt. Lad saltet trække bitterstofferne ud, mens du tilbereder de øvrige grøntsager og tomatsaucen.

Tomatsauce:

Skær et kryds i toppen af bøftomaterne, skold dem og flå skindet af. Fjern den hårde stilkende og skær tomaterne i store tern. Snit løgene i tynde både. Riv hvidløgsfeddene fint.
Opvarm olivenolien i en rummelig pande. Kom tomattern, løg, hvidløg, timianbundt, salt, peber og rørsukker i panden og vend det hele rundt. Lad tomatsaucen småsimre i 20 min., tilsæt granaost, vend rundt og hæld saucen i det ovnfaste fad.

Grøntsager II:

Skyl aubergineternene fri for salt, fjern kerner og ribber fra peberfrugterne og skær dem i grove stykker. Skær squashene i ½ cm tykke skiver og fordel alle grøntsagerne oven på tomatsaucen. Tryk dem let ned i fadet, fordel rasp, salt og olivenolie på toppen og bag din ratatouille i 40 min. i ovnen.

Prøv også: Agurkesalat med hvidvin