Podcast

Nationens mareridt: Kælderens hemmelighed

18. maj Podcast af Johan K. Jensen og Thomas Klinkby. Bearbejdet af Cecilie Tolversen
Foto: Shutterstock
I 1980'erne bliver en række velhavende mennesker bortført fra en forstad til Buenos Aires. Der kræves en høj løsesum for dem, men de bliver aldrig frigivet. De bliver dræbt. Og sporet fører til en kælder hos en tilsyneladende helt normal familie.
Kælderens hemmelighed

Nélida er en dygtig forretningskvinde på 58 år. Selv om hun nærmer sig pensionsalderen, har hun ingen planer om at stoppe. Tværtimod føler hun, at hun først lige er kommet i gang.

Året er 1985, og for første gang i lang tid er Nélida optimistisk for fremtiden. Argentina er ved at vågne op efter mange års mareridt med militærregime og frygtelige forbrydelser.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er fyraften, og Nélida er på vej hjem til sin familie for at spise en sen aftensmad og slappe lidt af. Træerne på boulevarden er stadig fugtige efter forårsregnen, og friske dråber falder i ny og næ fra de tunge grene.

Byen er rolig, og der er hverken mange mennesker eller biler på gaden, så Nélida falder ind i sine egne tanker og håb for fremtiden. Længere fremme holder en varevogn parkeret, og en ung mand kommer gående i hendes retning.

Nélida har efterhånden levet et langt liv og oplevet det meste, og hun er ikke længere bange for fremmede mænd på gaden sent om aftenen. Specielt ikke når de er så unge som ham, der kommer imod hende nu.

Men det er ikke ham, hun skal være bange for. Det er de andre mænd, der ligger på lur inde i varevognen og venter på, at hun kommer forbi.

Den unge mand går ind foran hende. Han holder en cigaret frem og spørger, om hun har ild. Nélida vil bare gå videre, men han blokerer hendes vej. Hun prøver at komme uden om, men han træder ind foran hende igen. Hun stopper op og kigger på ham.

I det samme blev hun grebet bagfra. Hun får en sæk hen over hovedet, og selv om hun slår fra sig og skriger, er der ikke noget at gøre. Hun bliver trukket ind i varevognen og slået med noget hårdt.

Hun forsvinder ud af bevidsthed et kort øjeblik. Da hun kommer til sig selv, er hun bundet på arme og ben, og varevognen er i fart. Hun får et slag til.

Senere vågner Nélida. Hun ved ikke, hvor lang tid der er gået. Et par timer, nogle minutter eller måske dage. Hun er forvirret og kan ikke samle sine tanker. Hun har kraftige smerter både i hovedet og på kroppen efter slaget. Hendes tøj er væk. Hun er kun iført sin underkjole.

Lyt til hele historien i podcasten Nationens mareridt.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold