Skæbner

11-årige Sigrid: Min far er i fængsel

15. oktober 2019 Af Nina Sommer. Foto: Martin Høien.
Hun elskede, når de så Olsenbanden sammen. Eller når han kyssede hende godnat. Men en dag kom han ikke længere hjem. Han var blevet anholdt, og nu går der flere år, før Sigrid igen har sin far ved sin side

Hverken Sigrid eller hendes mor Mette glemmer den dag i april, hvor et telefonopkald ændrede deres liv. Mette skulle til forældremøde, og irritationen byggede sig op, da Christian ikke var til at se nogle steder. Hver gang hun ringede op, blev hans telefon ikke taget, så da hans navn endelig tonede frem på telefonens skærm, var hun vred. Det viste sig, at Christian var blevet anholdt i en historisk stor narkosag.

Fra den ene dag til den anden stod Mette alene med tre børn. Hendes søn Villads var kun seks måneder, og da hun fortalte sine to ældste døtre om deres fars skæbne, så brød de sammen.

Hvornår kommer far hjem

De spurgte, hvorfor han ikke kom hjem, og jeg havde rigtig svært ved at forklare det, for jeg forstod det ikke selv, fortæller Mette, der fra den ene dag til den anden fik lagt alle dagligdagsopgaver på sine skuldre. Alt fra madpakker til at køre børnene til fritidsaktiviteter stod hun for. Samtidig skulle hun trøste sine børn, der savnede deres far. Men det spørgsmål, der gik igen i samtalerne, kunne hun ikke svare på. Nemlig; hvornår deres far kom hjem.

- Jeg kunne nogle gange komme til at tænke på min far, når jeg sad i skolen. Så begyndte jeg at græde, men heldigvis var mine klassekammerater søde til at trøste mig, fortæller Sigrid, der ofte mærkede savnet, når hun skulle sove. Derfor sørgede hun for, at der lå et billede af ham ved siden af sengen, som hun kiggede på, når savnet blev for voldsomt.

Som beviserne løbende blev fremlagt, stod det klart for Mette, at der ikke var noget der tydede på, at hendes mand var indblandet.

Endelig dom

Derfor føltes det som en knytnæve, der ramte hende i maven, da dommen endelig var klar. Christian blev idømt 10 års fængsel i byretten den 3. januar 2018. Selv om retten ikke mente, at han var bagmand, så mente de alligevel, at han havde en rolle i den organiserede produktion af og handel med amfetamin.

Hun var løbende i kontakt med Christians advokat, der ankede dommen til landsretten. Håbet levede endnu, og selv om sorgen tegnede en sort skygge over børnenes ansigter, så var hun fortrøstningsfuld.

Håbede levede indtil hun hørte dommerens ord i Østre Landsret den 13. december 2018. Christian Nørgaard Pedersens dom stadfæstes, sagde dommeren.

Håbet forsvandt

Den dag forsvandt det spinkle håb og blev i stedet erstattet af modløshed og chok, da hun så sin mand bryde hulkende sammen, mens han blev ført væk af betjente med maskinpistoler.

Det er to et halvt år siden, at Christian var en del af familiens hverdag. Huset, de boede i er skiftet ud med et nyt, og alle beslutninger om alt fra nyt køkken til havetrampolinens placeringen i haven, har været op til Mette.

Mangler far

Mette og børnene besøger deres far et par gange om måneden i fængslet. Nogle gange i halvanden time. Andre gange i en weekend i en af besøgslejlighederne, hvor de prøver at indhente det samvær, der er begrænset i hverdagen.

- Han er slet ikke den person, som han var før, han blev anholdt. Han bliver hurtig træt, og selv om han virkelig prøver, når børnene er der, så kan jeg se på ham, at det også er meget hårdt for ham. Han kan kun høre om, hvordan de har det, men han kan ikke være der i de øjeblikke, hvor de faktisk har brug for ham, fortæller Mette.

Kort om sagen:

Sagen tog sin begyndelse, da Sydsjælland og Lolland-Falsters politi i oktober 2016 havde fået et tip om, at der ville ske noget på parkeringspladsen ved Bilka i Slagelse. Politiet lå på lur, da flere personer steg ud af to biler, hvor to sorte sportstasker blev overdraget, og politiet anholdt de involverede. Bilerne blev ransaget. Det samme gjorde skraldespandene på parkeringspladsen. Her fandt de blandt andet krypterede telefoner og over 100.000 kroner i kontanter. Men det var i de to sportstasker, at sagen for alvor ændrede karakter.

De indeholdt tilsammen 50 kilo amfetamin. En af de anholdte var Christians ven, Per Nielsen, og sammen havde de en kræmmervirksomhed, da de planlagde at starte en outlet i den nærmeste fremtid. Tilbage i 2016 boede Christian i Troldhede med Mette og deres tre børn. Per Nielsens forældre havde en garage 16 kilometer fra deres hjem, hvor Christian og Per opbevarede deres lager. Men da politiet ransagede garagen, fandt de blandt andet fire dunke med amfetaminolie, der kunne laves om til 50 kilo amfetamin.

På tre af dunkene var Christians dna på tapen, der var viklet omkring. Christian havde været med Per i Ringsted to gange. Det var blandt her sagens hovedpersoner flere gange mødes. Men Christian fastholdt, at det var inspirationsture for at få ideer til en ny outletbutik, de havde planer om at åbne.

Christian erkendte, at han kom i garagen, og han snakkede sammen med Per nærmest dagligt. Han havde også set Per mødes med nogle mennesker i Ringsted, men det var ikke nogen han selv kendte. Per Nielsen indrømmede senere i retten, at Christian ikke havde noget at gøre med produktionen af amfetamin.

Udover Christian en anden idømt 10 års fængsel. Fire blev idømt hver 15 års fængsel. To blev idømt 12 års fængsel, og en blev idømt 1,5 års fængsel.

Artiklen er skrevet på baggrund af interviews med Mette Nørgaard Pedersen, Christian Pedersen og datterens Sigrid. Ude og Hjemme forholder sig ikke til, om Christian er skyldig eller ej.

Sponsoreret indhold