Skæbner

27-årige Christina er ædru alkoholiker

1. marts 2022 Af: Cecilie Tolversen. Tilrettelæggelse: Mia Vad Øgendahl. Grafik: Niels Fyrst
For få år siden drak 27-årige Christina Riis gerne 30-40 genstande på en aften i byen. Dengang kunne hun ikke selv se, at hun havde et alkoholproblem, men i dag vil hun gerne advare mod den alkoholkultur, hun mener, var med til at camouflere sit misbrug.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Den gang jeg drak, der så jeg mig selv som ekstrovert og meget social anlagt. Når jeg var i byen, skulle det hele tiden blive vildere og vildere, fortæller 27-årige Christina Riis, der er ædru alkoholiker.

Når Christina var i byen, blev hun ikke træt ligesom sine venner. Når først hun fik noget at drikke, kunne hun ikke stoppe igen.

- Jeg ville have mere og mere og mere, fortæller hun i minidokumentaren "Ærligt fortalt", der kan ses i ALLY-appen eller i videoen i toppen af artiklen.

Reparationsbajer kammede over

Hun drak dengang 30 til 40 genstande på en aften, men følte at hendes forhold til alkohol var normalt, fordi hun var ung og social.

Når hun vågnede dagen efter og enten stadig var fuld eller havde tømmermænd, drak hun en "reparationsbajer", som ofte kammede over i mere druk. Andre gange vågnede hun med dødsangst.

- Jeg vågnede op og havde rigtig meget dødsangst. Pludselig går min krop i kramper. Jeg kan ikke tage fingrene fra hinanden. Det sortner for mine øjne, og min hørelse forsvinder. Der troede jeg ægte, at min krop havde givet op, og at jeg var ved at dø, fortæller hun.

Alligevel gik der noget tid, før hun begyndte at kode sine angstanfald sammen med sit alkoholforbrug. Hun havde en forestilling om, at alkoholikere er gamle mænd, der sidder og drikker på en bænk.

Men en dag så hun et program om unge misbrugere, og hun endte med selv at kontakte sit kommunale misbrugscenter.

- Jeg var ekstremt nervøs, og jeg tror, at det var første gang, at jeg skulle sige højt for andre end mig selv og mine nærmeste, at jeg havde problemer med alkohol.

Advarer mod alkoholkultur

I dag er Christina ædru, og hun vil gerne advare mod den alkoholkultur, hun mener, var med til at camouflere sit misbrug.

- Jeg tror, at både jeg selv og folk omkring mig havde svært ved at få øje på problemet i mit alkoholforbrug, fordi vi havde et billede af alkoholisme som noget, der rammer ældre mænd, forklarer hun.

- Når jeg deler min historie, så oplever jeg, at det er befriende for andre at høre, at de ikke er alene. Jeg har oplevet flere gange, at nogle har skrevet til mig, at de ikke kender andre på deres alder, der har det her problem, og at de var nærmest sikre på, at de var de eneste.

Se Christina fortælle om sin vej ud af misbruget i videoen i toppen af artiklen og find mange flere mini-dokumentarer i appen ALLY.

Drikker du for meget, og har du brug for hjælp, kan du kontakte Alkohol og Samfunds telefonrådgivning, Alkolinjen, anonymt på 80 200 500.

Sponsoreret indhold