Skæbner

Alt ramlede under min graviditet

8. oktober 2022 Af Karin Heurlin. Foto: Jacob Ljørring, Bjarne Bergius Hermansen/DR, Gyldholm Photography og Louise Mia Photography
Da Jasmin var gravid i 20. uge, viste en rutinemæssig scanning, at hendes lille dreng havde en nyrefejl. Den fejl kom til at fylde rigtig meget i Jasmins hoved i det følgende år. I dag ville hun ønske, at hun havde været mindre bange og mere glad. For livet blev slet ikke så slemt, som hun forestillede sig. Den erfaring tager hun nu med sig videre.

Vi kender hendes kager med guld, blomster og champagnegelé fra Den Store Bagedyst. Og vi kender hendes stemme fra melodigrandprix, koncerter og podcast. Og hendes ord fra koge- og børnebøger. Uanset hvor man støder på 34-årige Jasmin Gabay, så kan man altid være sikker på en ting: Hun er iført farver. Og de knaldrøde læber er trukket ud i et smittende smil.

Jasmin deltog i Den Storebagedyst i 2018
Bjarne Bergius Hermansen/DR

Misdannelse på den ene nyre

Men for to et halvt år siden lagde en sort skygge sig ind over Jasmins liv, da hun lå på briksen på Rigshospitalet og fik scannet sin mave. Hun var gravid i 20. uge, og på skærmen kunne lægen se, at noget ikke var, som det skulle være. Der var en misdannelse på den ene nyre i den lille dreng.

Frygt og uvished prægede familien

Hvad det var, kunne ingen umiddelbart svare på, og Jasmin og den kommende far Niclas, måtte derfor forlade hospitalet med en nagende uvished og en endnu mere nagende frygt for fremtiden. Og netop den uvished og frygt kom til at præge den lille families liv voldsomt det følgende år.

– Jeg brugte rigtig mange timer på at tænke på, om vi ville få en meget syg dreng. Om han skulle opereres med det samme. Og om han kunne klare narkosen. Jeg havde et væld af bekymringer, og det blev en ond spiral, som jeg tror, de fleste kender. Tankerne voksede sig bare større og større.

Bekymring for sin store dreng

Frygten for den lille drengs liv var ikke det eneste, der tyngede. Jasmin var i forvejen mor til Jonathan på fem år fra et tidligere forhold, og mens hendes mave voksede, voksede hendes bekymring for sin store dreng også.

– Jeg var så bange for, om han skulle føle sig overset, når den lille kom. Det fyldte helt utrolig meget for mig, siger Jasmin, som midt i det hele også havde helt håndgribelige ting at kæmpe med. En måned inden graviditeten, var familien nemlig flyttet ind i en lejlighed, som ikke ligefrem var den solide base, de havde brug for. Faktisk var den i så dårlig stand, at loftet i køkkenet en aften styrtede ned og efterlod et hul i gulvet.

Lærte af kriserne

Det var med andre ord en periode, hvor alt bogstaveligt ramlede både uden om dem og inde i dem. Men sådan en periode kan man lære meget af. Det har Jasmin i hvert fald gjort. Selv er hun slet ikke i tvivl om, at oplevelserne i den periode har åbnet hendes øjne på en helt ny måde.

Jasmin lærte meget af den svære periode i sit liv. Hun lærte især, at det ikke kan betale sig at bekymre sig.
Jacob Ljørring

Unødvendige bekymringer

Først og fremmest har hun lært, at det ikke kan betale sig at bekymre sig for meget. Da lille Elias kom til verden for knap halvandet år siden, viste det sig nemlig, at han var en stor og stærk dreng. Godt nok har han en nyrefejl, der gør, at han er født med tre nyrer, og godt nok gik der et halvt år, hvor uvisheden stadig rasede, fordi familien ikke kunne få nogle endelige svar. Men alle Jasmins timelange bekymringer om at få en syg dreng, der skulle direkte på operationsbordet, kom på ingen måde til at holde stik. For han klarer sig fint og har indtil videre ikke brug for operation.

Jasmin havde været meget bekymret for sin lille dreng inde i maven. Men da Elias kom ud, var han en stærk sund dreng.
Foto Gyldholm Photography.

Skulle have brugt tiden på at glæde sig

– I dag fortryder jeg virkelig, at jeg brugte så lang tid på at forestille mig det værste. Jeg kunne jo have brugt tiden på så meget andet godt. For eksempel på at gå og glæde mig. Det tænker jeg virkelig meget over i dag, hver gang jeg bekymrer mig om noget. Så griber jeg lige ned i posen fra dengang og minder mig selv om, at det ikke kan betale sig at gå og være bange. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Men man kan altså godt stoppe sig selv, når man er ved at komme ind i den onde spiral, siger Jasmin, som er blevet bedre til at tage bøvlet og udfordringerne, som de kommer. Det lærer man af at bo i et hjem, hvor loftet pludselig styrter ned.

Intet går jo alligevel efter planen, når man har børn

– Der er ingen grund til at forestille sig alt muligt om fremtiden. For der sker jo alligevel aldrig noget, der går helt efter planen. Slet ikke når man har børn. Man er nødt til at holde sig praktisk til tingene: Okay, der er et hul i gulvet. Det bliver jo lavet, når det bliver lavet.

Har lært at bede om hjælp

Katastrofetanker fører sjældent noget godt med sig. Og de holder også sjældent vand. Det er Jasmins historie et godt bevis på. Hendes frygt for om den ældste søn Jonathan ville blive jaloux eller føle sig tilovers er aldrig blevet til virkelighed. Tværtimod har han elsket sin lillebror fra første minut.

Det kan blandt andet skyldes, at Jasmin lige efter fødslen gjorde noget, som hun ellers har været dårlig til tidligere: Hun bad om hjælp. Hjælpen kom særligt fra hendes mor, som flyttede ind hos familien.

Min mor er den største hjælp i verden

– Vi var hele tiden tre voksne og to børn, og det betød, at der altid var en voksen, der kunne kigge efter et barn og også en voksen, der kunne få noget søvn. Det var den største hjælp i verden, og for Jonathan var det en gave, at vi var så tæt sammen som familie.

I dag bor Jasmins mor lige ved siden af, og hun er en helt naturlig del af familien.

– Hun er ikke bare sådan en, der kommer, hvis børnene er syge, eller hvis vi inviterer til en middag. Vi er sammen løbende, og jeg kunne slet ikke fungere uden min mor. Jeg tror også, det er dejligt for hende. For vi har jo alle sammen brug for at føle, at der er brug for os.

Sønnen Jonathan på seks år og Jasmin Gabays mor Karen Margrethe, som har været en stor hjælp i familien.
Foto: Gyldholm Photography

Støtten væltede ind fra de sociale medier

I den sværeste tid fik hun også hjælp et helt andet sted fra. Nemlig fra de sociale medier, som ellers ofte bliver beskyldt for at være overfladiske og forstærke folks dårlige selvværd. Men da Jasmin under sin graviditet valgte at dele sine scanningssvar og alle sine bekymringer med sine mere end 50.000 følgere på Instagram, væltede støtten ind.

– Min indbakke var nærmest gloende med folk, der skrev, at de havde oplevet det samme eller noget, der lignede. Og det var faktisk det, der gav mig mest ro, fortæller Jasmin, som sad og læste de mange beskeder sammen med Niclas. Han er ellers en meget privat mand, som ikke har profiler på sociale medier, men også han fandt trøst og ro i de mange og varme beskeder fra følgere, som de ikke kendte fra virkeligheden. Men som pludselig var meget tæt på.

Helende at spejle sig i andre mennesker

– Det var så helende at læse, for det er så dejligt at blive spejlet i andre mennesker, og jeg håber også, nogen kunne spejle sig i mig. Jeg ved godt, at de sociale medier ofte bliver skældt ud, men for mig er de altså en kæmpe ressource, siger Jasmin, som løbende fortalte ærligt om den svære graviditet og alle de andre ting i hendes liv, som ikke lige lignede de lyserøde kager, som hun ellers er kendt for.

Det er skam, der skiller os ad

– Jo mere, vi deler af det svære, jo mere skam kan vi fjerne. Og jeg vil så gerne være med til at bekæmpe skam, for det er jo skam, der skiller os ad, som hun siger.

Selv ved Jasmin alt om, hvor meget støtte fra andre mennesker kan rykke. Og det er også en af grundene til, at hun er ambassadør for “Bag for BørneTelefonen”. En landsdækkende begivenhed, hvor skoler og daginstitutioner bager kager, som de efterfølgende sælger, og hvor pengene herefter går videre til BørneTelefonen. Og der er brug for hver en krumme og hver en krone. Hver dag ringer tusindvis af danske børn til BørneTelefonen for at tale om ensomhed, mobning og omsorgssvigt.

– Vi har alle sammen så meget brug for andre mennesker, og jeg synes, det er så vigtigt at alle børn har nogen at tale med på alle tider af døgnet. Når du er 10 år, er du altså ikke klar til at bryde et tabu alene, siger Jasmin.

Der er kommet ro på familielivet efter et hårdt og bekymrende år.
Foto: Louise Mia Photography

Ro på familielivet

I dag er der kommet ro på Jasmins eget liv. Familien er flyttet i et lille hus, hvor der hverken er hul i loft eller gulv, men hvor der til gengæld er havegrill, æbletræer og søde naboer.

– Jeg har altid boet i byen, men når jeg kører ned ad den lille vej med ligusterhække, er jeg ved at græde af lykke. Jeg elsker det, og det er lige, hvad vi har brug for efter et år, hvor vi ikke lavede andet end at slukke brande.

Elias skal på hospitalet og tjekkes hver tredje måned. Men ellers fylder hans sygdom ingen ting. Hverken i ham eller i hans mors tanker.

Bag for børnetelefonen

Jasmin Gabay er bageambassadør for “Bag for BørneTelefonen”, som Børns Vilkår står bag, og som løber af stablen i hele oktober måned. Over 75.000 børn fra mere end 2.600 skoler, institutioner og private familier bager og sælger kager til fordel for BørneTelefonen, som har eksisteret siden 1987. Midlerne fra salget går til drift og udvikling af BørneTelefonen, som sidste år havde over 55.000 samtaler med børn og unge. BørneTelefonen har tlf. 116 111. Det er gratis og anonymt at ringe.

Sponsoreret indhold