Gamle klaverer får nyt liv

Gode gammeldags klaverer er en uddøende race efterhånden. Måske fordi de fylder meget i forhold til små el-klaverer, og de skal stemmes fra tid til anden.
Men mange gamle klaverer er også gedigne håndværk og lige så mange er ligefrem små kunststykker at se på.
Det har den skotske musiker Tim Vincent-Smith stor respekt for: I 2017 startede han, sammen med sin makker Matthew Wright, sit eget firma ”Pianodrome”, som indsamler kasserede klaverer. Faktisk lige så mange, de overhovedet kan komme i nærheden af.
De klaverer, der stadig er flotte og funktionelle, istandsætter de, og så er det muligt at adoptere klaveret efterfølgende.
De klaverer, der er så medtagede, at de har udtjent deres spilletid, bruger musikerne i stedet til at lave nye kunstværker ud af, som bliver udstillet i både Skotland og England.
Det første store projekt Pianodrome-folkene kastede sig over, var at bygge verdens første amfiteater, udelukkende af klaverer – som de navngav ”Pianodrome”.
Sammen med omkring 90 frivillige, brugte de 60 udslidte klaverer, som de splittede ad og byggede op igen, og som resulterede i et smukt og anderledes amfiteater, med plads til 100 tilskuere.
Og alt fra de gamle pianoer blev genbrugt, helt ned til de originale skruer i instrumenterne.

Amfiteateret er ikke stedfast, men kan flyttes fra sted til sted, hvor det så bliver brugt som spillested for f.eks. teaterforestillinger eller koncerter.
Andre af klaverkunstværkerne pynter i et ellers så kedeligt gadebillede, som f.eks. i byen Leeds, hvor et tre meter højt ”stativ”, inspireret af og formet som en elefants stødtænder, står.
Hvis man overvejer at adoptere et klaver fra Pianodrome, bliver man hjulpet godt på vej med den inspirerende og småfilosofiske tekst på deres hjemmeside.

Børnenes skæbner satte hjælpen igang
Her står der: ”Finmotorik har vist sig at forbedre læring på tværs af alle fag. At spille musik er godt for den mentale sundhed. Et gammelt klaver er et mesterværk inden for teknik og håndværk. Spil din rolle i at holde historien om rigtige klaverer i live, mens du nyder at lave musik – uanset genre”.
Det er tydeligt, at de to herrer bag ”Pianodrome” nærer stor respekt for klaverer, hvad enten de istandsætter dem og giver dem videre, eller om de splitter dem ad og bygger nyt ud af dem. Det er stadigvæk smukke klaverer.
