Alvorligt syge børn på sommerlejr: Her fylder smilene mest

Når man er barn og lider af en alvorlig, kronisk sygdom, kan hverdagen se noget mere grå og trist ud end vennernes. Så da SMILfonden inviterede 16 alvorligt syge børn og deres familier med på sommerlejr, var humøret helt i top hos alle deltagere. For her fik de en tiltrængt pause fra bekymringer og hospitalsgange – og en masse at smile af.

Når alle kammeraterne tager på spejderlejr eller fodboldskole i sommerferien, må mange kronisk syge børn melde pas, fordi deres sygdom forhindrer dem i at tage med.

Men da SMILfonden holdt sommerlejr for 16 børn fra Børnekirurgisk Klinik på Rigshospitalet, var det slut med at sidde derhjemme og ”passe sin sygdom”.

Børnene og deres familier var inviteret på et fire dage langt ophold på Hotel Comwell i Korsør, for at de sammen kunne holde ferie fra deres sygdom og bare koncentrere sig om at have det sjovt og danne nye venskaber.

På programmet stod blandt andet børnewellness, kreative værksteder, kokkeskole, familiefotografering og ikke mindst en stor afslutningsfest med optræden af X Factor-stjernen Jamie Talbot.

Læs også: Rikkes kemohuer spreder glæde: Jeg syr for en god sag

En vigtig pause

Men der var også plads til bare at hygge og slappe af sammen med familien og de øvrige deltagere. Der er nemlig rigeligt at se til i hverdagen med et alvorligt sygt barn, understreger SMILfondens stifter, Sisse Fisker.

– Vi ved, hvor kæmpestor betydning det har, at familierne får nogle positive oplevelser uden for hospitalet, så de kan tanke energi til nye behandlinger og operationer. Når et barn bliver ramt af en alvorlig sygdom, så har det store konsekvenser for hele familien. Uvished og spekulationer fylder meget for dem alle, hverdagen bliver forandret, og sygdommen kommer i fokus. Familierne bliver splittet op, fordi en forælder ofte er på hospitalet med det ene barn, mens den anden forælder både skal passe job og raske børn og få en hverdag til at fungere. Og søskende føler sig tit overset, når en bror eller søster kæmper med alvorlig sygdom og får al opmærksomhed fra den ene eller begge forældre. Med sommerlejren vil vi gerne hjælpe med at styrke familien, så de får gode minder sammen og er klar til at tackle hverdagen med ny energi.

Børnene på lejren har forskellige sygdomme. Nogle sidder i kørestol. Nogle har stomi. Andre fejler noget helt tredje. Men hvem, der lider af hvad, er ikke vigtigt på sommerlejren. For her skubbes sygdommen til side for en stund, så smilene kan få lov til at fylde mest.

Se også: Motorcykelbetjent hjalp fødende til hospitalet

Det siger børnene:

Rebecca, 13 år:

– Når man er på sådan en lejr her, kan man bare ikke lade være med at smile. Der er plads til alle, uanset hvad man fejler, og vi griner rigtig meget sammen – og også nogle gange af hinanden. For vi kan sagtens få noget sjovt ud af, at vi har en sygdom. Det er en lettelse at kunne grine lidt af det hele, så alt ikke er så alvorligt. Og det kan man, fordi man ved, hvordan de andre har det. Man hviler mere i sig selv, når man er sammen med nogle, der har det ligesom en selv.

Frederik, 10 år:

– Jeg synes bare, det er sjovt at være her. Der er masser af fede aktiviteter og ting, man kan lave sammen med de andre. Og så er der megagod service. Det er dejligt at blive ekstra forkælet, og jeg tænker slet ikke på sygdom. Det er der ikke tid til. Så der er faktisk mange fordele ved at være syg. Man prøver en masse ting, som man ikke ville prøve normalt.

Laura, 13 år:

– Det er dejligt, at man for en gangs skyld kan føle sig helt normal. For når man er sammen med andre børn, der også har en sygdom, så stikker man ikke ud på samme måde, som man gør i hverdagen. Selv om jeg også har det fint i min klasse i skolen, kan man ikke lade være med at føle, at man nogle gange er til besvær. Men her på lejren er forskellene udlignet, og man kan være med til alt, uden at der skal tages særlige hensyn.

Anemone, 13 år:

– Jeg kender mange af de børn, der er med, fordi vi har set hinanden meget på hospitalet, så når vi mødes, er vi ligesom én stor familie. Vi er blevet rigtig gode venner og kan snakke om både vores sygdom og helt almindelige ting. Det kan man selvfølgelig også med sine andre venner, men det er på en anden måde, hvor man ikke hele tiden skal forklare, hvorfor man har det på en særlig måde.

William, 10 år:

– Det bedste ved at være med på sommerlejren er, at så har man noget, man kan fortælle om, når man skal i skole igen efter sommerferien. Så har man også lavet noget sjovt og har ikke bare siddet derhjemme. Der er rigtig god stemning her, og man føler ikke, at man er den eneste, der fejler noget. Når man er sammen med andre syge børn, tænker man bare ikke over sin sygdom hele tiden.

Læs også: Ansat på Rigshospitalets hjertecenter: Rikke arbejder med liv og død