Dødens landevej

15-årige Viola tog i biografen for at se gyserfilmen "Dødens landevej". Men hun kom aldrig hjem. Hun blev fundet myrdet i en grøft tæt på hjemmet senere samme aften. Gerningsmanden havde også set filmen...

En forårsdag i marts sætter 15-årige Viola sig til rette i den lokale biograf. Hun har fået lov til at gå alene i biografen for at se gyserfilmen ”Dødens Landevej”, hvis bare hun køber en pakke cigaretter med hjem til sin plejefar Bjørn. På et tidspunkt i filmen presser en mand sine tommelfingre ind mod en kvindes hals, mens han ånder tungt. I den lille biograf – nogle stolerækker væk fra Viola – sidder en mand, dybt tryllebundet af grusomhederne på lærredet. Filmen slutter og biografgæsterne forlader salen. Viola sætter sig op på sin cykel og kører hjem ad den mørke landevej. Men hun er ikke alene…

Klokken er næsten 11 om aftenen, da Violas plejefar, Bjørn, går lettere irriteret ud på landevejen. Da Viola ikke er kommet hjem til den aftalte tid, er han gået ud på vejen for at finde hende. Det mishandlede lig af den døde pige ligger i grøften ikke så langt fra hjemmet. Hendes mave, ben og underliv er blottet, og hendes strømpebukser er bundet stramt om halsen. Og det er sådan Bjørn finder hende. Han er ikke i tvivl om, at lille Viola er død, og i en tilstand af chok og forfærdelse kravler og snubler han op af den dybe grøft og løber hjem for at tilkalde hjælp. Allerede inden midnat er den mørke landevej fyldt med politi, og liget af den unge pige bliver kørt til sygehuset for at blive obduceret.

Én af de første, der bliver afhørt, er en billetkontrollør, der har en usædvanlig god hukommelse, og han kan blandt andet fortælle at Viola sad på første række nr. syv. Han kan også fortælle, at der på sjette række nr. syv havde siddet en 17-årig fyr fra en nærliggende landsby ved navn John. Han kender ham og ved, at han har været mistænkt i forbindelse med nogle sommerhustyverier. Fem timer efter fundet af Viola henter kriminalpolitiet John hjemme hos hans forældre. Efter få minutter tilstår han at være drabsmanden. Han nægter dog, at han var blevet inspireret af filmen. Det går meget hurtigt op for politiet, at drengen har forsøgt at pynte på sin ugerning – eller som efterforskningslederen udtrykker det: ”Han er fuld af løgn”!

John gør et stort nummer ud af at fortælle, hvordan Viola selv havde lagt op til sex. Han indrømmer at have kvalt hende, men det var sort uheld, og det skete kun, fordi han var seksuelt ophidset. Han fortæller også, at han gennem længere tid har været kæreste med sit offer, og at de havde haft sex sammen masser af gange. Obduktionen viser dog, at Viola var jomfru. Politifolkene undrer sig også over, at de to ikke sad ved siden af hinanden i biografen, hvis de var kærester. John fortæller politiet, at efter Viola spurgte ham, om de ikke skulle elske, havde hun trukket cyklen ned ad den tre meter dybe skrænt og lagt sig på ryggen. Det tager Rejseholdet 17 dage at få pillet Johns forklaringer fra hinanden. Først herefter indrømmer han, at de aldrig var kærester, og at han havde sat en fod på hendes bagagebærer og væltet hende ned i den dybe grøft. Pigen skreg af rædsel og havde forsøgt at kravle op ad skrænten, men John greb fat i hendes ene ben, og for at få hende til at tie stille klemt sine tommelfingre omkring hendes hals. For ikke at blive opdaget slukkede han pigens cykellygte og bagefter rev han det meste af hendes tøj af. Han turde ikke gennemføre et egentligt samleje og besluttede sig for at kvæle hende med hendes egne strømpebukser.

Inden han forlod den døde pige, fandt han en pakke cigaretter i hendes lomme. Senere fortalte efterforskningslederen, at han først åndede lettet op, da Vestre Landsret idømte drengen til anbringelse på en forvaringsanstalt på ubestemt tid.

Se også: Min kone blev myrdet