Dødsenglen fra Nykøbing Falster Sygehus: Dømt for fire drabsforsøg

Når en sygeplejerske tager en patients liv i stedet for at redde det, kaldes vedkommende for en dødsengel. Ude i verden bliver de kaldt for “health care serial killers” eller “angels of death”, og indtil for otte år siden var det et relativt ukendt fænomen i Danmark.
Men den 28. februar 2015 på Nykøbing Falster Sygehus’ akutafdeling begyndte en sygeplejerske for alvor at få mistanke om, at en af kollegaerne var en såkaldt dødsengel. Kollegaen, Christina Aistrup Hansen, var nemlig på arbejde, da flere mistænkelige episoder fandt sted.
Ude og Hjemme opridser her sygeplejerskesagen fra Nykøbing Falster.

Niels fældede dødsenglen fra Nykøbing Falster Sygehus: Jeg meldte min kollega for mord
Tre forgiftninger på én nat
Pernille Kurzmann Larsen arbejdede på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus og var på nattevagt sammen med Christina på årets sidste februardag.
Hun havde i tiden op til nattevagten holdt særligt øje med Christina. For selv om Pernille indtil videre ikke havde nogen håndgribelige beviser, så havde hun en stærk mistanke om, at Christina gav patienterne dødelige doser morfin med vilje.
Og mistanken voksede sig kun større i løbet af nattevagten.
Klokken 20.35 blev en 66-årige patient ved navn Viggo Holm Petersen erklæret død, og der blev blandt andet fundet morfin i forgiftningsmæssige doser i ham.
To minutter efter blev 86-årige Anna Lise Poulsen erklæret død. Den retsmedicinske erklæring viste, at hun havde fået morfin i forgiftningsmæssige doser.
Herefter nåede det at blive tidlig morgen, før en tredje patient udviste tegn på en forgiftning.
72-årige Maggi Margrethe Rasmussen fik en modgift mod morfin, men hun reagerede ikke på den. Hun blev derefter kørt til sygehusets intensivafdeling, hvor hun blev behandlet mod stesolidforgiftning.
Til forskel fra de to andre patienter overlevede hun.
Da Pernille kom hjem fra den turbulente nattevagt, besluttede hun derfor i samråd med sin kæreste, som var overlæge på akutafdelingen, at ringe til politiet og anmelde sin kollega.
Den anmeldte sygeplejerske blev i første omgang anholdt og sigtet for et drabsforsøg.

Sygeplejerske anklaget for mord: Nu har hun fået sin dom
En fjerde patients død
Christina var varetægtsfængslet i lidt mere end et år, før sagen imod hende begyndte i byretten i Nykøbing Falster den 11. marts 2016.
Udover de tre patienter fra den skelsættende nattevagt blev Christina i retssagen også tiltalt for en henlagt sag.
Sagen omhandlede en 72-årige patient ved navn Arne Herskov, der døde tilbage i marts 2012 af et hjertestop, hvor man fandt stoffer i hans urin. Han var dengang indlagt på den medicinske afdeling M130, hvor Christina arbejdede fra 2009 til oktober 2012.
Derudover kom det frem, at andre og tidligere kollegaer også havde mistænkt Christina for bevidst at slå patienter ihjel på sine vagter. Andre var på den anden side overbevist om, at Christina var blevet offer for sladder på provinssygehuset.
Det helt store spørgsmål i retssagen blev, hvorvidt det kunne bevises, at Christina havde forsøgt at slå fire patienter ihjel med vilje – og herunder var lykkedes med det i tre ud af fire forsøg.
Men alle dommere og nævninge var enige i det spørgsmål.
Fredag den 24. juni 2016 dømte byretten i Nykøbing Falster Christina livstid for tre drab, et drabsforsøg og for at give stærk ulovlig medicin til hendes dengang 7-årige datter.
Idømt 12 års fængsel
Christina valgte dog at anke sagen, da hun nægtede sig skyldig, og et halvt år efter blev en ankesag indledt i Østre Landsret.
Undervejs i ankesagen blev de nye dommere overbevist om, at sygeplejersken godt vidste, at den givne medicin kunne risikere at slå de fire syge patienter ihjel. Men dommerne ville ikke dømme hende for drab.
Efter en ny udtalelse fra Retslægerådet mente de nemlig ikke, at det var tilstrækkelig bevist, at de tre patienter døde af de mængder morfin, der blev fundet i deres kroppe.

Sygeplejersken Pia blev misbruger: Jeg stjal narko fra de syge
Den 18. maj 2017 endte Østre Landsret derfor med at omstøde byrettens livstidsdom til 12 års fængsel for fire drabsforsøg.
Trods landsrettens dom nægtede Christina sig stadig skyldig i forbindelse med bogen om sygeplejerskesagen, der udkom i 2019.
Bogen bygger blandt andet på interviews med Christina fra fængslet, hvor hun fortæller, at hun fortryder, at hun ikke gik i Højesteret med sin sag.
Kilder: DR, TV 2, TV 2 Øst, Politiken, Dansk Sygeplejeråd og bogen “Sygeplejersken” af Kristian Corfixen.
