Elskede livet til det sidste: Dagny blev 109 år

Et ganske særligt venskab opstod for ti år siden. Den svenske dokumentarist Åsa Blanck hørte om en ældre kvinde, Dagny Carlsson, som med lige dele visdom og humor bloggede om sit liv. Åsa nåede kun at læse tre blogindlæg, og så var hun solgt. Selvfølgelig skulle der laves en dokumentar om sådan et livstykke!
Dagny tøvede i starten med at lade sig filme, men gik alligevel med til at mødes med Åsa over en kop kaffe. Da de skiltes, var det med en high five, der markerede, at de nu havde en aftale. Dagny, som først troede, at hendes liv næppe kunne være interessant for andre, var heldigvis blevet overbevist om det modsatte.
– Hun var kæphøj, men havde også en følsom side, fortæller Åsa.
I efteråret 2015 fik dokumentarserien ”Det är inte så dumt att bli gammal” (Det er ikke så dumt at blive gammel, red.) premiere på den svenske tv-kanal SVT. I serien, der består af tre afsnit, blev Dagny introduceret for et bredere publikum. Ligesom Åsa, faldt også seerne for den charmerende ældre kvinde, som havde mødt masser af modstand i tilværelsen, men som stadig havde appetit på livet og ville leve det fuldt ud.
Opmærksomheden omkring Dagnys blog og hendes person førte til invitationer ”til højre og venstre”, som Åsa udtrykker det. Dagny var blandt andet gæst i det populære talkshow ”Skavlan”, og hun elskede hvert sekund i spotlyset.
– Jeg tror, at hun var ensom efter sin mands død. Hun sørgede længe over ham, indtil hun indså, at hun jo ikke selv var gået bort og derfor måtte i gang med at leve, siger Åsa.
En vanvittig tur
Hendes venskab med Dagny var fyldt med fest og farver. Dagny takkede sjældent nej til en ny oplevelse, og Åsa fulgte gladeligt med.

Camilla hjælper fattige ældre: Mormor lærte mig omsorg
– Man vidste aldrig, hvor vi ville ende. Hun sagde ofte, at hun hadede at kede sig.
Et af eventyrerne, som Åsa nåede at dele med Dagny, var deres rejse til Åland. Dagny var inviteret af en lokal filmskaber, som ville have hende med i sin produktion. Dagny takkede ja, men ønskede at få Åsa med som støtte. Og Åsa fulgte naturligvis med sin veninde.
– Det blev en fuldstændigt vanvittig tur, husker Åsa og fortæller, hvordan øens rigeste mand sendte sin Bentley for at forføre de to svenske kvinder. De fik lov til at bo i en luksussuite på hans hotel, og da han hørte, at Dagny aldrig havde fløjet med helikopter, løste han også det.
Inden deres hjemrejse spurgte rigmanden, om de ikke havde brug for lidt lommepenge til turen. Dagny troede, at det ville række til en kop kaffe og lidt bagværk. Han viste sig at være en del mere generøs. 400 euro, svarende til 3.000 kr., nærmere bestemt.
– Det var sådan noget, der skete i hendes selskab, siger Åsa.
De to veninder talte også om døden, men ikke så tit eller særligt længe ad gangen. Dagny var ikke bange for emnet, hun syntes blot ikke, at det var hendes tid endnu. Hun forsøgte at nå så meget som muligt, og nogle af Dagnys ønsker hjalp Åsa hende med at opfylde.

Venskab har ingen alder
– Jeg spurgte hende på et tidspunkt, om hun følte, at der var noget tilbage, hun manglede at opleve. Hun tænkte sig lidt om og sagde: ”Jeg har jo mødt statsministeren, men kongen har jeg ikke mødt. Det kunne jeg godt tænke mig”.
Da det svenske kongepar senere besøgte SVTs studier, fik Åsa chancen for at vise dem sit klipperum og en filmoptagelse, hvor de kunne se Dagny udtrykke sit ønske. Inden længe modtog Dagny en smuk invitation fra dem. Åsa afslører, at Dagny var lidt nervøs inden mødet, og at det var koldt i slotsgården den dag. Men da hun blev lukket ind i varmen, og dronningen tog hendes hænder i sine, blev hun sit vanlige jeg.
Rørte mange
Hvis der er noget, venskabet med Dagny har lært Åsa, så er det, at man ikke skal vente på, at tingene sker af sig selv.
– Hun havde en stærk attitude. Det var meget inspirerende.
Da Åsa fik beskeden om Dagnys død, var det, som om hun frøs til is. Hun vidste, at det bare var et spørgsmål om tid, men veninden havde klaret sig igennem alt indtil da – hverken en påkørsel eller covid 19 kunne få bugt med hende.
Åsa ved, at Dagny ville have elsket al den kærlighed og alle de hilsner, som Åsa siden har taget imod på hendes vegne. Hun rørte flere, end hun var klar over.

Handicap er ingen hindring: Vi er de bedste venner
– Jeg ville så gerne kunne ringe til hende og fortælle det.
De få gange, de to veninder talte om døden, forklarede Dagny, hvad hun gerne ville have, at der skete, når hun en dag var væk.
– Hun ville gerne have, at mine to film om hende skulle vises. De er blevet lagt ud på SVT Play, og det føles rigtig godt, siger Åsa.
Åsa Blancks film ”Dagny – livet börjar vid hundra” (Dagny – livet begynder ved hundrede, red.) og ”Dagny – om jag sätter mig ner nu dör jag” (Dagny – hvis jeg sætter mig ned nu, dør jeg, red.) vises på SVT Play til og med den 23. marts 2024.
