Skæbner

Emils katteøje afslørede kræft

31. maj 2016 Bearbejdelse: Makn
Privat
Normalt bliver øjne røde, når fotos bliver taget med blitz. Men billederne af den lille dreng Emil fra Lillehammer i Norge afslørede en alvorlig hemmelighed.
Emils katteøje afslørede kræft

Det er ikke let at opdage protesen, og Marianne Gunnerud er lykkelig over, at hendes søn Emil opfatter sit plastikøje som en naturlig og hverdagsagtig ting. Forhistorien for det kunstige øje er nemlig dramatisk og handler om en medfødt kræftform, som blev opdaget ved en tilfældighed.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Når Marianne tænker tilbage, indser hun, at hun burde have lagt mærke til sin søns unormale øjne på babybillederne i fotoalbummet noget tidligere. Øjne med den form for kræft fremstår nemlig blanke og mælkehvide, når der tages fotos med blitz - præcis som med katteøjne. Almindeligvis bliver øjne røde, når blitzen bliker.

Læs også: 2-årige Johann ramt af kræft

Anden farve på venstre øje

Lægen som undersøgte Emil efter fødslen overså den specielle refleks, og den lille dreng udviklede sig da også fint. Men som tiden gik, var der flere, der nævnte, at iris på Emils venstre øje havde en anden farve end det højre.

- For en sikkerheds skyld opsøgte vi lægen, som sendte os videre til specialister. Det var en torsdag. Mandag var vi på sygehuset i Oslo, og tirsdag var Emil i gang med sin første kemokur, mindes Marianne.

Læs også: Kians kræft er væk

Fjernede øjet og fik et af plastik

Diagnosen hedder Retinoblastom og er en sjælden og ondartet svulst, som sidder på nethinden i et barns øje. Der er to former af sygdommen, hvoraf den ene er en arvelig øjenkræft. Den diagnose får 3-4 børn i Norge hvert år. Emil havde en stor svulst i venstre øje og flere små i det højre. De små svulster blev frosset væk, mens den store reagerede positivt på kemoen. Det betød, at kræftbehandlingen i første omgang var vellykket. Men svulsten vendte tilbage. Derefter fik Emil både to og tre kemokure, før lægerne anbefalede at fjerne øjet.

Det skete den 21. december 2007.

- Det blev en jul, vi aldrig vil glemme. Emil var udskrevet efter nogle dage på sygehuset. I begyndelsen var han lidt ked af, at øjet var væk, men han tog det egentlig ikke så tungt. Han havde jo n alligevel aldrig kunne se noget med det. Men af hensyn til familien, fejrede han julen med en sørøverklap foran det ene øje.

Læs også: Mallie redder sin mors liv

Kræften er genetisk og kan komme igen

Det første år efter, at kræften blev opdaget, var han på sygehuset i 100 døgn og var igennem 40 narkoser. I dag er han en glad og fornøjet dreng, der går i femte klasse på en skole i Lillehammer og er optaget af alt, hvad der sker.

- Der er ikke nogen, der lægger mærke til mit plastikøje, fortæller Emil, der har fået erstattet øjet med en lille bold af silikone. Det kunstige øje kan med et nemt greb tages ud og ind af hulrummet, hvor det rigtige øje sad.

- I begyndelsen var det ikke så rart at rode ved hans øje, men nu tænker jeg slet ikke over det. Det er blevet en rutine, siger Marianne Gunnerud og fortsætter:

- Det vigtigste er, at Emil er rask. Vi går jævnligt til kontrol, da det er genetiske årsager til, at Emil fik kræft i første omgang. Men det er ikke noget, vi går rundt og bekymrer os om i det daglige.

Emil og hans mor Marianne Gunnerud fra Norge
AOP

Sponsoreret indhold