En læser fortæller: Det bedste legetøj

Legevognen blev brugt til frugt, katte og ugeblade.

En nyttig gave

Min for længst afdøde ægtemand kom til verden en sommerdag i 1927, og han voksede op omtrent som tvilling til sin storesøster, der var kun et år og en uge ældre end ham.

Deres barndomshjem lå tæt på en nordjysk havneby. Faderen var sømand og tit på langfart, så han var ikke meget hjemme hos familien, men i hans fravær tog min mands mor sig på bedste vis af alting. De boede i et lille hus med have, som hun avlede mange grøntsager i, og i et skur blev en gås fedet op og kom på bordet juleaften.

Den sommer, hvor min mand fyldte seks år og hans søster syv, var deres far hjemme, og deres fødselsdag blev holdt på samme dag. I fælles gave fik de en legevogn, som de blev meget glade for. Den skulle vise sig at være nyttig på mange måder.

Deres mor hjalp et ældre velhavende par med praktiske gøremål, og dette par abonnerede på næsten alle danske ugeblade. I nogle af disse blade var der sider for børn med ting, der kunne klippes ud. Når min mand og hans søster indimellem gik ned til dette ægtepar, fik de legevognen fyldt med ugeblade, og det betød mange timers sjov leg med udklip og opgaver.

Frugt til saft og syltetøj

Ægteparret havde en stor have med mange frugttræer, og når træerne i sensommeren bugnede af frugt, gik de to børn derhen og fik vognen fyldt med dejlig frugt. Noget af frugten fik de lov til at spise af, andet lavede deres mor syltetøj og saft ud af.

Tæt på min mands barndomshjem lå et snedkeri, og når min mand og hans storesøster gik herhen med legevognen, fik de fyldt den med høvlspåner, som deres mor brugte til at fyre op med under gruekedlen, når der skulle vaskes storvask.

Legevognen blev dog ikke kun brugt til praktiske ting, men også til leg. Familien havde nemlig fire katte, og en af dem blev kaldt for Pjevs. Den var usædvanligt kælen, og den kunne godt lide at blive puttet i legevognen med et tæppe og en pude. Så hyggede min mand og hans søster sig med at køre rundt med Pjevs, mens den lå i vognen og spandt højt.

Hvad der blev af legevognen, ved jeg ikke, mens selv højt oppe i årene nød min mand og hans storesøster at genopfriske minderne om denne meget nyttige gave.

Send din egen historie til [email protected] - vi garanterer anonymitet.