Feteret model ville begå selvmord: Sofie kæmper for livet

Levede som feteret model
I flere år levede Sofie Grum-Schwensen, 26, et luksusliv som feteret og godt betalt fotomodel. Hun fløj kloden rundt, og lavede fotooptagelser på eksotiske steder som Bali, Cape Town, New York eller Marokko.
Som kun 23-årige stoppede Sofie karrieren, og efter haft fast base i Japan vendte hun i 2014 hjem til barndomsbyen Svendborg. På Sydfyn oplevede Sofie den helt store nedtur, som var tæt på at koste hende livet. Tilværelsen som ombejlet fotomodel blev udskiftet med en kamp for at finde livsglæden udenfor rampelyset.
Sofie forsøgte selvmord
Sofie fik sværere og sværere ved at finde fodfæste i livet, og problemerne kulminerede for halvandet år siden, da hun forsøgte at begå selvmord fra Svendborgsundbroen. Det var en efterårsdag i 2015, og Sofie havde mistet livsgnisten. Hun husker ikke meget fra dramaet. Kun at det var hundekoldt den dag. Sofie parkerede bilen før broen, kravlede over rækværket og stirrede 33 meter ned i dødens dyb.
I sidste øjeblik hev en politibetjent fat i den unge piges jakke, og fik hende i sikkerhed. Det er hun i dag både taknemmelig og glad for.
- Heldigvis fik jeg hjælp og blev reddet. Jeg har det godt og nyder livet, selv om jeg stadig har mine udfordringer i hverdagen. I dag synes jeg, at mit ønske om at dø ved at kaste mig ud fra en bro, var både tåbeligt og forkert. Det var dumt, og jeg har ikke forsøgt siden. Jeg har indset, hvor kostbart og dyrebart livet er, siger Sofie.
Læs hele Sofies historie i denne uges Ude og Hjemme nr. 24
Sjælden kromosomfejl
Sofie blev født på hospitalet i Odense med den meget sjældne kromosomfejl Triple X. Hendes mor, Lise Sandstrøm, blev gravid som 42-årig, og havde på grund af sin alder fået tilbudt en fostervandsprøve. Den viste, at datteren ville blive født med sygdommen, men Lise Sandstrøm valgte at få barnet. Det er Sofie taknemmelig for.
- Triple X gav mig boglige udfordringer som barn og ung. Jeg havde enormt svært ved at følge med i skolen, og var altid langt efter de andre. Jeg befandt mig bogstaveligt talt bagerst i klassen. Men heldigvis blev jeg aldrig mobbet, fortæller Sofie.
- Jeg har lært, at leve med min sygdom. I dag véd jeg, hvilke redskaber jeg skal anvende, når problemerne melder sig.
Læs også: Model med Downs går catwalk i New York
Sofie fik en diagnose
Efter selvmordsforsøget blev Sofie indlagt på psykiatrisk afdeling på Svendborg sygehus. Efter to dage fik den unge pige stillet diagnosen boarderline, der er en form for personligheds forstyrrelse, og som måske i Sofies tilfælde er udledt af Triple X-syndromet.
For Sofie betød det, at hendes forhold til andre bar præg af kaos. Hun kunne i perioder føle en indre tomhed., og hun var usikker på sig selv og uden selvtillid. Hun går til psykolog en gang om ugen, og er jævnligt i gruppeterapi. Da Sofie trak sig tilbage som feteret fotomodel, oplevede hun pludselig en lang række menneskelige og arbejdsmæssige udfordringer, som hun ikke tidligere havde haft.
Fra landmand til model
Efter nogle ekstremt vanskelige år på privatskole i Svendborg, hvor Sofie havde store indlæringsproblemer og fik ekstraundervisning, besluttede hun at blive landmand. Her opfordrede én af de andre elever hende til at blive fotomodel, og Sofie sendte et foto til et modelbureau i København. Som 17-årig havde hun sit første modeljob, og efter en række vellykkede modeljobs bosatte hun sig som 20-årig i Japan.

Tilværelsen som model i Japan bød også på dårlige oplevelser. F.eks. oplevede Sofie at få puttet noget i sin drink på en natklub, så hun mistede fornemmelsen for alt. Næste morgen vågnede hun nøgen i en seng med to ligeså afklædte japanere på hver sin side af sig, og Sofie havde ingen idé om, hvad der var sket i nattens løb. Det var én af de episoder, der senere fik hende til at opgive modellivet, og rejse hjem til Danmark i en forholdsvis ung alder.
- Jeg havde svært ved at finde et almindeligt arbejde, og jeg havde svært ved at finde en kæreste, som jeg kunne stole på og være tryg ved, siger eksmodellen.
Pengene er for længst væk
Sofie tror ikke, at hun vender tilbage til modelbranchen, selv om hun ikke udelukker muligheden hvis den opstår. Hendes ambition er at arbejde som fotograf. Men indtil hun finder en læreplads, arbejder hun som opvasker på et hotel i Svendborg. Hun er også bartender på et værtshus, og hun laver frivilligt arbejde for flygtninge.
De mange penge som model er for længst brugt, og Sofie er på supplerende kontanthjælp. Hun bor i en lille lejlighed tæt på havnen i Svendborg, og materielle ting og luksus i dagligdagen, som engang hun var fotomodel, savner hun ikke.
- Jeg har i øjeblikket ingen planer for fremtiden. Jeg er ikke i stand til at se længere frem end én dag ad gangen, siger Sofie.
Livet er dyrebart
Selvmordsforsøget fra broen for halvandet år siden var godt for én ting. Den lærte den kønne, fynske pige, hvor dyrebart livet er. Derfor passer hun på det hver dag. Sofie tager intet for givet. Hun véd af smertelig erfaring, at man skal kæmpe for lykken. Der er ingen grund til at give op og stille sig ud på en høj bro, når det gør ondt i livet.
Læs også: Mobbeoffer blev smuk model
Læs mere
I Ude og Hjemme fortæller Sofies mor, Lise Sandstrøm, om sin beslutning om at gennemføre graviditeten med Sofie, selv om hun ventede en datter med Triple X-syndromet.
Lise Sandstrøm fortæller også om Sofie selvmordsforsøg.
- Sofie fortalte mig som ung, at hun overvejede selvmord. Selvfølgelig var jeg urolig og bange for, at hun skulle gøre alvor af det. Men jeg kunne intet stille op. Når jeg talte med nogen om det, sagde de samstemmende, at hvis det skete, så skete det, fortæller Lene Sandstrøm blandt andet.