Skæbner

Graham Nash: Så dygtig at det gør Nash

21. september 2022 Af Jørgen de Mylius. Foto: Mega, PR.
Sammen med The Hollies skabte han sig en plads på hitlisterne, men det var som en af firkløverne i Crosby, Stills, Nash & Young, at han etablerede sig som en legendarisk musiker inden for rock ’n roll. Mød Graham Nash.

Graham Nash har altid haft et helt specielt talent for at følge med popmusikkens udvikling fra 60’erne og videre gennem årtierne. Han havde stort held med at omstille sig fra sin selvskabte engelske topgruppe The Hollies til en videre karriere i USA med supergruppen Crosby, Stills og Nash, der både udviklede sig til Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) samt i flere perioder duoen Crosby og Nash.

Navn fra guirlande

Som ung knægt i den lokale skole i byen Salford, mødte Graham William Nash, som han er hans fulde navn, skolekammeraten Allan Clarke. Og efter Beatles’ gennembrud gik de to sammen i gang med at skabe deres egne harmonier, samtidig med at de også skiftedes til at være forsangere deres nystartede gruppe. De begyndte at optræde som duo i lokalområdet med skiffle musik og den nye spændende rock ’n roll og vokalharmonier blandt andet inspireret af forbillederne Everly Brothers. De kaldte sig i den første tid for Ricky and Dane Young.

Herefter begyndte de at arbejde sammen med Manchestergruppen The Fourtones, men først i 1962 fandt de gruppen The Deltas, som blev det hold musikere de kom til at spille og blive anerkendte med. Det var umiddelbart før de for alvor blev opdaget, at de kom på navnet The Hollies; Alle medlemmer var inspireret af Buddy Holly, og da en juledekoration (Christmas Holly) også var en populær juleguirlande i området, tog de navneforandring til The Hollies, som lød positivt.

Nash’ fotografier var så flotte, at et udvalg af dem blev udgivet som bog. Det blev til “The Photography of Graham Nash” – naturligvis med et selvportræt på forsiden.

Hyret af pladeselskab

Allerede en måned efter navneændringen optrådte de i Liverpools Cavern Club i januar 1963, hvor Brian Epstein året før havde booket Beatles mange gange, og havde sørget for en kontrakt med George Martin på det store pladeselskab EMI i London. Så der var altid branchefolk i Cavern Club for at høre nye navne, og ved denne lejlighed var der besøg af assistentproduceren Ron Richards fra EMI. Han hyrede The Hollies på stedet, og få måneder efter udkom deres første single “Ain’t that just like me”, der var en kopi af et tidligere hit for den amerikanske gruppe The Coasters.

Den debut blev et mindre britisk hit, og da deres efterfølgende Coasters kopi “Searchin’” kom på Englands top-10 i foråret 1963, var banen kridtet for The Hollies. På samme tid blev Nash gift med sin ungdomskæreste Rose Eccles, mens Clark allerede var gift med Jennifer Bowstead. Og det mundede ud i et af The Hollies’ mange hits, der var en hyldest til deres respektive hustruer, sammensat af deres navne, nemlig nummeret “Jennifer Eccles”.

Med The Hollies blev Nash berømt som både sangskriver i en af 60’ernes største og helt unikke engelske rockgrupper, og sammen med Allan Clarke og Tony Hicks fra gruppen, skrev han bl.a. hittene “Stop Stop Stop”, “Carrie Anne” og “On a Carousell”.

Nash top 5 med The Hollies

  1. Stop Stop Stop
  2. On a Carousell
  3. Carrie Anne
  4. We’re through
  5. Pay you back with interest

Forlod band og land

Men han blev også bidt af popmusikkens muligheder og på gruppens USA-turnéer, og i sidste halvdel af 60’erne, faldt han i hak og snak med de amerikanske musikere Stephen Stills og David Crosby. Det endte med, at Nash allerede i 1968 tog en stor beslutning om at slå pjalterne sammen med Crosby og Stills, selv om det betød, at han måtte tage afsked med venner, kolleger og sit hjertebarn The Hollies og flytte til USA. Det var et sats, som de andre Hollies medlemmer slet ikke kunne forstå, fordi gruppen hørte til toppen af poppen i både Europa, Australien og USA. De var netop begyndt at komme på hitlisterne i USA med hittet “Bus Stop”, og stod over for et amerikansk gennembrud.

Men lysten til at skabe noget nyt, var for stærk for den dygtige musiker.

The Hollies, dengang de stadig spillede sammen. Det er Nash, der sidder forrest med sin guitar.
Crosby, Stills, Nash & Young, der har skrevet historie med deres legendariske hits.

Ny gruppe – nye hits

Nash blev skilt fra Rose, pakkede kufferten og tog til USA for at få sin anden store verdensberømmelse som en tredjedel af gruppen Crosby, Stills og Nash – og senere med Neil Young som fjerde medlem. Nash indskrev sig med det samme i gruppens historie ved at skrive en række af deres største succeser som bl.a. “Teach your children” og “Marrakesh Express”. De var begge oprindeligt skrevet til The Hollies, men de andre i gruppen brød sig ikke om dem, og de blev derfor aldrig indspillet.

Nu blev sangene til millionsælgende verdenshits i den nye gruppe, og det var bare starten på en stribe af hits, de lavede. I løbet af ingen tid fandt Nash sammen med den unge folk-sanger/sangskriver Joni Mitchell, og i det cirka to år lange forhold skrev han sangen “Our House”, der også blev et verdenshit.

Ingen bitterhed

Selv om Nash forlod The Hollies i utide, gik det stadig fantastisk for den engelske gruppe med Clarke som den egentlige forsanger. Nash kom da også tilbage ved flere lejligheder for at medvirke på The Hollies’ pladeindspilninger og enkelte turnéer, og for at markere gruppens forskellige jubilæer og lignende. Det mundede blandt andet ud i singlehittet “Hollydaze”, der bestod af sammenklip fra gruppens tidligere hits. Og i 80’erne indspillede Nash to albumudgivelser med Hollies for at markere deres 20-års jubilæum, der affødte hittene “What goes round” og “Reunion”.

I 1993 fik Nash kontakt til enken efter legenden Buddy Holly, som Nash altid havde været meget inspireret af. Hun havde en alternativ udgave af sin afdøde mands “Peggy Sue got married”, som Nash, sammen med The Hollies, lagde musik og kor på og udsendte som en single i en sjælden og alternativ udgave. Og senere var Nash også med på hædersalbummet “Rave on Buddy Holly” fra 2011 med Buddy Holly sange i versioner med andre kunstnere, hvor han leverede sin version af “Raining in my heart”.

Én af Nash’ store idoler, rock ’n’ roll sangeren Buddy Holly, der på tragisk vis døde i et flystyrt i 1959.

Musiker og fotograf

Nash etablerede sig i Californien, men faldt hurtigt for Hawaii, der blev hans omdrejningspunkt sammen med sin hustru skuespillerinden Susan Sennett. De fik tre børn sammen, og hun blev hjemmegående for at koncentrere sig om deres børn. Til manges overraskelse blev Sennett og Nash skilt i 2016 efter 38 års ægteskab, og kort tid efter flyttede Nash til New York hvor han, sammen med kunstneren Amy Grantham, slog sig ned i East Village.

Udover musikken har Nash altid været bidt af fotografering, og med tiden er han blevet en mesterlig visuel artist, og en pioner inden for digital billedbehandling. Foruden hans egne fotos, har han også købt sig til en stor samling spændende fotografier, der i perioden mellem 1978 til 1984 var på udstillinger på museer over hele verden. I 2000 solgte Nash sin samling på en auktion hos Sothebys, og den satte rekord, og blev den på det tidspunkt dyreste samling af fotos hos auktionshuset. Nash donerede en stor del af pengene til Los Angeles “County Museum of Art” på grund af deres store interesse for at afholde fotoudstillinger.

I år rundede musikeren et skarpt hjørne, da han fyldte 80 år, og han har stadig en flot karriere som både sangskriver og solist. Han turnerer stadig – mest som solist sammen med Shayne Fontayne, som bl.a. har haft sit eget band Lone Justice. Og han har også flere gange lagt vejen forbi Danmark med sit blend af historier og sange fra hele sin karriere.

Nash top 5 med CSNY

  1. Marrakesh Express
  2. Our House
  3. Teach your chrildren
  4. Immigration man
  5. Wasted on the way

Crosby, Stills og Nash, der er den konstellation, Nash mest spiller i, er stadig aktive som musikere, med mere end 60 år på bagen.

Sponsoreret indhold