Skæbner

Handicappede børn har tredobbelt risiko for at blive sexmisbrugt

15. oktober 2020 af Marie Barse, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Særligt børn med ADHD, autisme og mental retardering er udsatte for at blive misbrugt seksuelt, skriver Videnskab.dk.

Fra år 2001-2012 blev 8.039 skolebørn udsat for en seksuel forbrydelse, som de alene eller sammen med deres forældre anmeldte til politiet.

Nu har danske forskere fået adgang til anmeldelsesregisteret med de 8.039 politirapporter og fundet ud af, at der er en stor overvægt af børn med mentale handicap. Det skriver Videnskab.dk.

Helt præcist har børn med mentale handicap tre gange så stor risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb sammenlignet med børn uden handicap.

– Det er et virkeligt grundigt, flot og meget vigtigt studie. Jeg synes, det var virkelig skræmmende at se de her tal, siger professor på København Universitet og børne- og ungdomspsykiater i Region Hovedstadens Psykiatri Anne Thorup til Videnskab.dk.

Er sårbare

– Når man taler om børn med autisme og ADHD, så tænker man ofte på vanskeligheder i dagligdagen og har fokus på, at de skal have hjælp i skolen. Man glemmer, at de generelt er mere sårbare og i højere risiko for at blive udsat for de her former for overgreb, siger Anne Thorup.

Læs mere på Videnskab.dk: Studie: Børn med ADHD mangler oftere en tryg relation til deres mødre
Seniorforsker hos VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) Mogens Christoffersen har lavet det nye studie, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Interpersonal Violence.

Mogens Christoffersen gætter på, at det er børnenes handicap, der gør dem mere udsatte.

– De har sværere ved at sige fra. De mangler ofte et beskyttende netværk. De har sværere ved at gennemskue faresignaler og forstå, hvornår noget er forkert. De har typisk også lavere selvværd og stoler mindre på sig selv, siger han til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: »Jeg forsker i overgreb mod børn, og dette tænkte jeg, da jeg så Leaving Neverland«

Risikoen er lav

Ifølge Anne Thorup er det vigtigt at være ekstra opmærksom på børn med mentale handicap.

– Man skal selvfølgelig ikke blive paranoid som forælder, men det er vigtigt, at man tager barnet seriøst, hvis det er ked af det og ikke trives. Og så er det vigtigt, at vi husker på, at de her handicap ikke kun handler om, at man skal lære at sidde stille i matematiktimen. De griber ind i alle aspekter af livet, siger hun til Videnskab.dk.

Det er dog vigtigt at tænke på, at risikoen for overgreb generelt er meget lav. I alt 1,2 procent af alle skolebørn blev misbrugt. Det er dén lave risiko, der bliver tre gange højere.

Andre artikler fra Videnskab.dk

Er danske børn blevet solgt på auktioner?

Er det usundt at være tyk?

Hvordan kan Danmark blive bedre til at opdage 0-5-årige børn med udviklings- og adfærdsproblemer?

Sponsoreret indhold